Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
javite se liječniku

Oprez! U Dugom Selu zaraza šugom. Ne sramite se svrabi

'28.05.2013., Zagreb - Zavod za javno zdravstvo Andrija Stampar, otvaranje novog mikrobioloskog laboratorija i screening jedinice Centar za zdravlje zena.  Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL'
'Dalibor Urukalovic/PIXSELL'
29.10.2013.
u 08:00

Glavni simptomi svraba ili šuge su intenzivan svrbež, osobito tijekom noći, te sivkastocrne linije po raznim dijelovima tijela

Ukupno pet osoba u Dugom Selu javilo se ovoga mjeseca liječniku sa simptomima svraba ili šuge. Prema informacijama lokalne ljekarne, još je desetak obitelji zatražilo mast za tretiranje ove bolesti. Riječ je o površinskoj bolesti kože koju uzrokuje grinja Sarcoptes scabiei, a neki od glavnih simptoma su intenzivni svrbež, osobito tijekom noći, te sivkastocrne linije između prstiju šake, na laktovima, donjoj strani trbuha i ostalim dijelovima tijela koji najčešće dolaze u kontakt s drugim osobama. Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kažu kako je riječ o vrlo zaraznoj bolesti, ali da mjesta za paniku nema ako se svi pridržavaju savjeta stručnjaka.

– Zaraza se prenosi s čovjeka na čovjeka preko rublja, odjeće, posteljine ili spolnim odnosom. Važno je da svi koji osjete svrab posjete liječnika i tretiraju bolest kremama koje im je preporučio stručnjak. Osim toga, bitno je redovito održavanje higijene. Nekoliko dana prije liječenja trebala bi se dobro prokuhati odjeća, ručnici i posteljina zaražene osobe – objasnila je Iva Pem Novosel iz epidemiološke službe HZJZ-a te dodala kako je najvažnije od svega da se ljudi ne srame i ne skrivaju, nego da se jave liječnicima kako bi se mogli pravilno liječiti.

– U Hrvatskoj godišnje zabilježimo između 500 i 600 slučajeva zaraze svrabom ili šugom – istaknula je epidemiologinja. 

>>U Hrvatskoj 11 osoba zaraženo virusom zapadnog Nila

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije