Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
videonadzor

Oprez! Još 69 kamera nas prate na nove 23 lokacije po gradu

kamere promet
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/2
03.12.2015.
u 11:15

“Big Brother” na 95 lokacija kontrolira promet, ali i povećava sigurnost u Zagrebu. Uz pomoć kamera redari na djelu love grafitere, one koji bacaju otpad ili nepropisno parkiraju, a pomažu i policiji

Možete li pogledati gdje je odlutao moj pas, gdje mi je otišla žena ili tko je udario moj automobil na parkingu, samo su neke od molba koje od Zagrepčana svakodnevno zaprimaju prometni redari koji od 2011. godine grad nadziru i kamerama.

Trenutačno to čine s 285 kamera na 95 lokacija u gradu, a počelo je postavljanje još 69 kamera na 23 lokacije, među kojima su križanje Savska - Vukovarska, Hatzova - Trg kralja Tomislava ili Jurišićeva - Palmotićeva - Europski trg.

Pratili i Bidena

– Učinak kamera je ogroman, od samog uvođenja reda kod nepropisno parkiranih vozila na kolniku i drugim zabranjenim površinama do sigurnosti. Možemo reći da u ulicama koje pokrivamo videonadzorom policija ima više od 90 posto riješenih razbojstava, krađa ili prometnih nesreća – kazao je Mate Kraljević, čelnik prometnog i komunalnog redarstva i idejni začetnik nadziranja Zagreba videokamerama.

Ipak, ne mogu izlaziti ususret građanima i zbog njihovih raznoraznih problema pregledavati snimke jer za to nisu nadležni, već takve stvari, po potrebi, preuzima policija, koja u svom nadzornom uredu u Petrinjskoj ima uživo pristup svim snimkama i kamerama.

Njihov je glavni zadatak uvoditi red u prometu u mirovanju i sankcionirati one koji odlaze obavljati posao ostavljajući vozila na cesti s upaljenim žmigavcima. Uz pomoć kamera paze i na red u gradu pa su, primjerice, snimili i građane koji su ilegalno bacali krupni otpad, te grafitere koji su šarali po fasadama, što je i bio jedan od razloga postavljanja kamera. Inače, prve su postavljene na lokaciji Šubićeva - Martićeva - Kvaternikov trg u prosincu 2011., a osim prometnog redara koji prati njihov rad, vozače u prekršaju detektiraju i automatski.

Tako zabilježe svaki automobil koji na cesti zastane dulje od nekoliko minuta, čime ometa promet. Do vozača se dolazi zumiranjem registarskih oznaka vozila i vlasniku se šalje opis prekršaja i fotografija s nalogom za plaćanje kazne.

Foto: Milan Ilić

Grafika: Milan Ilić

Koliko su kamere korisne, Kraljević je naveo i primjer prošlotjedne međunarodne konferencije kada je u Zagreb došao i Joe Biden, potpredsjednik SAD-a.

– Policija je 24 sata dnevno pratila sve kamere, no najpozornije one na trasi kojom su se kretale čuvane osobe – rekao je Kraljević dodavši da su točne i informacije da snimke koristi i Sigurnosna agencija (SOA).

“Hvataju” kriminalce

– Sve ovlaštene osobe imaju pravo koristiti snimke i s njima surađujemo jer nam je cilj učiniti grad sigurnijim. Zato ih, osim na lokacijama gdje ima problema s parkiranjem i učestalih prekršaja u prometu, postavljamo i tamo gdje postoji mogućnost za kriminalne aktivnosti – kazao je Kraljević.

Komentara 37

Avatar Olujni
Olujni
12:01 03.12.2015.

Ha, svaka vlast se video nadzorom izgovara sigurnošću građana, ali svaka ustvari ima samo jedan cilj, nadzor gradskih ovčica.

JO
jorgen
11:45 03.12.2015.

Te kamere jedino ne hvataju kriminalce koji kradu milijune. Mogu li 'nadležni' objasniti zašto, nego se hvale hvatanjem sitnih ribica ?

DU
Deleted user
12:12 03.12.2015.

Rijecima Benjamin Franklina : "Oni koji su spremni zrtvovati slobodu za sigurnost ne zasluzuju ni slobodu i sigurnost i ni jedno od tog dvoje nece ostvarit".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije