Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravlje u gradu

Opremljena pedijatrija šest godina stoji zatvorena zbog administracije

majke
Zeljko Lukunic/PIXSELL
17.04.2012.
u 08:00

Gradska vlast tvrdi da prema zakonu mora biti najmanje 750 osiguranika za pedijatriju, a da ih u Borovju nema. No zašto su onda ulagali u odjel?

– Sve je spremno i tako stoji već šest godina. U međuvremenu moramo lutati po gradu s bolesnom djecom, a pedijatrijski odjel potpuno je opremljen i zjapi prazan. Vrijeme je da se nešto poduzme i da on konačno proradi – poručile su mame mališana s Borovja koje već godinama čekaju da odjel pedijatrije Doma zdravlja Borovje počne s radom.

Mlade obitelji

Iako su im iz Grada poručili da će se pedijatrija otvoriti početkom ove godine, to se nije dogodilo, a sada traže od gradskih otaca da ispune svoje obećanje.

– Zašto su ga gradili ako za njega ne postoji potreba. Dosta nam je toga da hodamo u okolne domove zdravlja s bolesnom djecom – kazala je Isabella Mauro, mama jednogodišnje djevojčice.

Tvrde da se u kvartu godišnje rodi od 60 do sto beba te da je potreba za pedijatrijom itekako velika.

– Tu su sve redom mlade obitelji i nezgodno je kada s malim djetetom koje morate hraniti svaka dva sata čekate u punoj prostoriji. Znamo da nismo jedini kvart koji nema svoju pedijatriju, no mi smo jedini koji je imamo, a ona je izvan funkcije – kazala je majka djevojčice od pet mjeseci, Marija Lončar.

Patronažna sestra u njihovom kvartu boravi tek dva sata tjedno, kada joj se mogu obratiti za pomoć, ali je nemoguće da sve stignu na red.

– Djecu treba vagati svako malo, raditi kojekakve preglede, a jedna sestra ne može sve sama. Nema ni telefon na koji bi se mogli naručiti kako ne bi stvarali gužvu – pojasnila je Maja Stojević.

Kao prvi razlog zbog kojeg se pedijatrija nije otvorila u rujnu prošle godine spominjali su čekanje specijalizacije doktora, tvrde okupljene majke koje su nedavno iz grada dobile novi odgovor – da u Borovju ne postoji dovoljan broj zdravstvenih osiguranika.

Što i gdje potpisati?

– Mi želimo da se taj odjel otvori što prije. No tijekom 2011. putem ankete provedeno je prikupljanje podataka o broju osiguranika i nije skupljen dovoljan broj – poručio je pročelnik gradskog Ureda za zdravstvo, Zvonimir Šostar.

Naime, kako zakon nalaže, minimalan broj osiguranika koji je potreban da bi se pedijatrija otvorila je 750, a u anketnoj kutiji našlo se tek njih 150.

– Normalno da ne možemo skupiti dovoljno potpisa kada ljudi ne znaju gdje i što potpisati, a uglavnom ne postoje ni listići na koje se mogu upisati podaci – dodala je Isabella.

Komentara 10

MI
Milkica
08:37 17.04.2012.

Šostar - obraz ko đon.

LU
lutomirski
08:52 17.04.2012.

samo vi podpisujte sta hocete, nedaj mi boze biti bolestan u toj banani ????

DO
doktorica
08:32 17.04.2012.

važna je statistika!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije