Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prva virtualna Skupština

Oporba: Želimo "fizičku" sjednicu Skupštine i tražimo odgovore

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
02.05.2020.
u 13:35

Predsjednik Skupštine Drago Prgomet sazvao virtualnu sjednicu da bi zaštitio gradonačelnika Bandića od pitanja o potresu, sanaciji štete i zbrinjavanju građana, smatraju oporbenjaci

Želimo "fizičku" sjednicu kako bi progovorili o problemima građana.

Poruka je to oporbenih stranaka u Gradskoj skupštini, čiji članovi tvrde da je predsjednik Skupštine Drago Prgomet sazvao virtualnu sjednicu da bi zaštitio gradonačelnika Bandića od oporbenih pitanja o potresu, sanaciji štete i zbrinjavanju građana.

- Predsjednik skupštine Drago Prgomet sazvao je virtualnu, odnosno online sjednicu pod vrlo neobičnim okolnostima. U trenutku kada se već sve mjere popuštaju, kada se u Hrvatskoj mogu održavati mise, na tim misama vjernici moraju biti udaljeni dva metra, a pojedini članovi domaćinstva i zajedno. Mi u našim klubovima smo čak i više od obitelji i apsolutno smo sigurni u to da se mora održati normalna sjednica - rekla je novinarima na press konferenciji predsjednica Glasa Anka Mrak - Taritaš te dodala da se ovakvim načinom sazivanja sjednice želi izbjeći da oporba razotkrije sve razmjere štete koju je svojom koalicijom gradonačelnik Bandić i HDZ učinio Zagrebu. Tog su stava i klub gradskih zastupnika SDP-a, Glasa, HSU-a, lijevog bloka, HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Ferdeljija te nezavisni zastupnici. Jedan od njih, Renato Petek, rekao je da na on-line način neće moći komunicirati direktno s gradonačelnikom i gradskom upravom kako bi dobili sve odgovore. Upozorio je također da je pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić tijekom pandemije koronavirusa dobio nove četiri godine mandata.

- Nakon što nije učinio ono što je potrebno pripremajući grad Zagreb i cijeli sustav deset godina, dobio je nagradne četiri godine i dodatne milijune iz gradskog proračuna kako bi to možda učinio bolje sljedeći puta. To je potpuno neprihvatljivo - naglasio je Petek. Gradski vijećnik SDP-a Zvane Brumnić upozorio je, pak, na poskupljenja Čistoće i Gradskih groblja.

 - I to su pitanja na koja gradonačelnik i Prgomet ne žele odgovoriti - dodao je. Zastupnik Zagreb je naš i predsjednik kluba zastupnika Lijevog bloka Tomislav Tomašević istaknuo je da HDZ - ovi gradski zastupnici podržavaju izvješća gradske uprave o upravljanju nakon potresa, a da istovremeno glasaju protiv skupštinskog nadzora gradonečalnika nad trošenjem doniranog novca za potres.

- Na tom je računu skoro 20 milijuna kuna, Gradska skupština mora propisati svrhu svake imovine vrijednije od milijun kuna - kazao je Tomašević. Kada govorimo o potresu, zaključila je A. Mrak - Taritaš, za nečinjenje je jednako odgovoran i premijer Andrej Plenković te čitav HDZ

- Država je trebala preuzeti obnovu grada Zagreba, ali na to tako čvrsto žmire, prave se da potresa nije bilo - naglasila je A. Mrak Taritaš. Na njihove je prozivke odgovorio i sam gradonačelnik. On nema ništa protiv, rekao je, da se sjednica održi na stari način.

- Ja bez oporbe ne mogu i tužan sam jer se nećemo sastati. Nisam taj koji odlučuje o načinu sazivanja sjednice, to pitanje moralo bi se uputiti na Ministarstvo uprave i predsjednika Skupštine. Ja ću doći gdje god mi kažu, bilo da se nađe odgovarajuća dvorana ili da to bude na otvorenom, može i na trgu - rekao je Bandić i dodao da će se na on-line sjednicu javljati njegova zamjenica Jelena Pavičić-Vukičević, a on će biti "negdje u Sesvetama, gdje je korisniji građanima".

- Oporba će dobiti izvješća što smo sve radili posljednja dva mjeseca, dobit će elektronskom poštom i u papirnatom obliku, bit će sigurno 15 kila papira - rekao je Bandić.

Komentara 2

KO
Kokoiduhovi
17:44 02.05.2020.

I mi, građani Zagreba, tražimo fizičku sjednicu. Želimo da se postavljaju pitanja u svezi potresa, donacija Gradu Zagrebu, način i korisnika tih donacija, podjele građe. materijala, dosadašnjih troškova u svezi posljedica potresa...Želimo sve znati. I više od toga. Želimo račune.

JB
Jednonogi.Brabonjak
22:45 02.05.2020.

Vidi Tomice, on to sve dobro zna, sve je utvrdio dugogodišnjim studiranjem

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije