Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traže izvanrednu sjednicu

Oporba: Grad neka izdvoji 4,5 milijuna kuna za Petrinju

Zagreb: Posljedice jučerašnjeg potresa vidljive u gradu
Davorin Visnjic/PIXSELL
05.01.2021.
u 17:19

Zastupnici žele i detaljno izvješće o najnovijoj šteti u metropoli

Samobor je uplatio pola milijuna kuna. Rijeka 400 tisuća. Opatija je dala 300 tisuća. Đakovo, Osijek, Vodice, Virovitica, Koprivnica i Velika Gorica – dvjesto tisuća. Split, Knin, Dubrovnik, Šibenik, Zadar, Bakar, Crikvenica, Sibinj i Omišalj – 150.000 kuna. A Perušić, Trilj, Metković, Vinkovci, Vrbovec, Varaždin, Nin, Imotski i Primošten iz svog je proračuna izdvojio 100.000 kuna. Još je niz gradova diljem Hrvatske koji su uplatili neku svotu za pomoć stradalih u Petrinji. A Zagreb je donirao – nula kuna.

“Osjećam moralnu obvezu”

Tako tvrdi SDP-ov zastupnik u Gradskoj skupštini Darko Liović koji je, kaže, odlučio iskoristiti svoju poziciju kako bi pokrenuo inicijativu za sazivanje izvanredne sjednice, i to s jednom točkom dnevnog reda – donacija Zagreba potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije.

– Zajedništvo koje je pokazala Hrvatska u posljednjih nekoliko dana, vidljivo je na primjeru brojnih drugih gradova i općina koje su do sada izdvojile više milijuna kuna za potresom pogođena područja. S obzirom na to da Grad Zagreb gotovo tjedan dana nakon potresa i dalje nije donirao ni jednu lipu, kao zastupnik u Skupštini grada Zagreba, osjećam moralnu obvezu pokrenuti jednu ovakvu inicijativu – istaknuo je Liović, a podržao ga je i Gradski odbor SDP-a. Predloženo je, dodaju, da Grad Zagreb iz proračunske pričuve donira ukupno 4,5 milijuna kuna, odnosno po milijun i pol Glini, Petrinji i Sisku. SDP-ovci su već počeli prikupljati potpise kako bi pokrenuli sazivanje sjednice, kaže potpredsjednik Gradske skupštine iz redova te stranke Matej Mišić.

– Potpisi su već dogovoreni s dvadeset oporbenih zastupnika lijevog centra, nadamo se da ćemo danas tijekom popodnevnih sati najkasnije cijelu stvar uputiti u proceduru – kaže Mišić te dodaje da postoje potom i zakonski rokovi prema kojima bi se sjednica trebala sazvati za 15 dana, a za još 15 bi se trebala i održati.

I vatrogasci na terenu

Inicijativu su podržali i drugi oporbeni zastupnici, poput HSLS-ova Vladimira Andrića, nezavisnog Vladimira Ferdeljija, Anke Mrak-Taritaš (GLAS), HNS-ovog Tomislava Stojaka...

– Dodatno smatram da na toj sjednici moramo raspraviti i dobiti detaljno izvješće o najnovijim štetama u našem gradu Zagrebu, nakon potresa 29. prosinca, s obzirom na to da iz svih dijelova grada (pa tako i iz mog Rudeša) dolaze podaci o novim štetama. Smatram da nam gradska uprava mora dati izvješće o prijavljenim novim štetama na stanovima i kućama naših sugrađana ponajprije te što i kako planira poduzeti kako bi konkretno pomogli sugrađanima u sanaciji – ističe Stojak. Da ima šteta na stotinama zgrada, svjedoče i fotografije koje stanovnici svakodnevno stavljaju na društvene mreže, posebice u grupe koje okupljaju stradale u potresu. Trake kojima se upozoravaju prolaznici da se ne približavaju zgradi u središtu grada na svakom su koraku, a vatrogasci još na ulicama saniraju posljedice.

Komentara 4

CR
crna.rupa
20:16 05.01.2021.

Nema vremena, Milan dela minuse oliti gubitke u proračunu. Čim izračuna kako da izdvoji 4,5 milijuna a proknjiži 10 milijuna novci će stići u Petrinju.

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
17:37 05.01.2021.

Ja vidim domoljubno rješenje brze obnove Zagreba, Petrinje i Gline u povratku na vrh vlasti pravog hrvata, domoljuba i idola nacije Dr. Ive Sanadera. Sve če se graditi sa 200 km na sat a kada se ponovo zalomi i domoljubni vođa odstupi i pobjegne lako če uvjeriti svoje domače domoljube da su krivi susjedi Slovenci, žilet žica na granici i pravedna presuda EU arbitražnog suda.

2X
2Xgeneral
20:12 06.01.2021.

pa matan miki će sam dati 2-3 miliončeka kuna jer se sjeća kako se gologuz dotepel u zagreb - inače bi još čuvao ovce i koze

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije