Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
redizajn tradicije

Oplećek, surka, kožun... I druge zanimljive priče narodnog ruha

10.03.2016., Zagreb - U galeriji ULUPUH u Tkalcicevoj ulici otvorena je izlozba modnoga dizajna Tihane Miksa Perkovic. Tihana Miksa Perkovic.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
22.03.2016.
u 20:00

Atraktivna izložba modne dizajnerice u galeriji ULUPUH može se razgledati do subote

Tihana Mikša Perković, modna i tekstilna dizajnerica te ilustratorica, predstavlja se u galeriji ULUPUH izložbom nazvanom “Past... At Last”, koja je otvorena do subote.

U postavu su radovi kojima je narodna nošnja ili, kako kaže autorica, ruho, osuvremenjeno tako da se poštuje tradicija, a da u isto vrijeme ne djeluje prekruto ili zatvoreno.

– Ovu sam izložbu htjela napraviti jer smatram da su dosadašnji pokušaji redizajna folklora bili uglavnom loši, a mislim da nam narodno ruho može pripovijedati vrlo zanimljive priče – kaže Tihana Mikša Perković.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Osim same likovne konstrukcije, dodaje, iznimno joj je važno bilo upozoriti na kvalitetu materijala od kojeg se ta odjeća radila. Tako su i sve njezine kreacije od tekstila koji potječe s područja koja su je inspirirala za dizajn, a posebno joj je bilo zanimljivo takozvano nekrojeno ruho.

– Nekako sam intuitivno birala sve što se može vidjeti na izložbi, pa tako i materijale, iako iz praktičnih razloga nisam mogla prikazati sve što sam htjela. Ipak, nadam se da sam uspjela u svom naumu da unesem dašak suvremenosti u tradiciju – ističe autorica.

Od najzanimljivijih eksponata izdvaja nekoliko predmeta na koje je naišla tijekom svog istraživanja, košulju oplećek, bizovačku nošnju, narodno ruho s otoka Suska, haljetak surku te kožun odnosno prsluk ličkog kraja. A sve te kreacije, kao i mnoge druge, može se razgledati svaki radni dan od 10 do 20 sati u Tkalčićevoj 14.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije