Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ostale bez prijevoza

Opasan put za djevojčice Lidiju i Maju, do škole pješače kilometrima

'01.10.2013. Zagreb, Bukovje Bistransko - obitelj Persin zivi oko 3 km udaljenosti od skole i njihova kci od ove skolske godine nema pravo na prijevoz jer se subvencionira samo za one udaljene 5 km od
Foto: 'Goran Jakus/PIXSELL'
1/3
04.10.2013.
u 10:05

Prema Zakonu o obrazovanju, pravo na besplatan prijevoz imaju đaci koji žive tri i pet kilometara od škole

Rano je jutro. Lidija je stavila svoju tešku torbu na leđa i krenula u školu. Hladno je. Bacila je pogled na autobusnu stanicu. Ali, samo iz navike. Hoda prema školi uz sam rub ceste jer nogostupa – nema. Automobili jure pored nje, a prolazi i školski autobus. Kroz prozore joj mašu ostali školarci. Ona ide pješice. Lidija od ove školske godine nema pravo na prijevoz iz Bukovja Bistranskog do OŠ Bistra jer ima 13 godina i živi gotovo tri kilometra od škole.

Ogorčeni roditelji

Maja je prvašić. Jako je uzbuđena zbog škole. Radovala se i vožnji školskim autobusom jer svi idu skupa, kaže, smiju se i zabavljaju. Ali, ni Maja nema pravo na prijevoz jer živi dva i pol kilometra od škole. Zagrebačka županija, naime, kao osnivač OŠ Bistra, od ove je godine, sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju, organizirala prijevoz učenicima od prvog do četvrtog razreda koji žive najmanje tri kilometra od škole i prijevoz onima od petog do osmog razreda koji žive najmanje pet kilometara od škole. Ostali se moraju snalaziti. Ogorčeni zbog tih promjena, roditelji općine Bistra počeli su skupljati potpise za peticiju jer smatraju da se time diskriminiraju djeca.

– Pa kako će moja curica po mraku, na hladnoći, bez nogostupa i bez adekvatne rasvjete ići pješice. Ili bilo koje drugo dijete koje je izgubilo pravo na školski autobus. A što je najgore, suprug i ja je ne možemo voziti jer radimo – požalila se Lidijina majka Sanja Peršin.

Pokaz 210 kuna mjesečno

Roditelji djece koja su izgubila pravo na subvencionirani prijevoz mogu plaćati ZET-ov pokaz, i to 210 kuna mjesečno.

– Imam troje djece. Ja to ne mogu plaćati. Dosad je sve normalno funkcioniralo, svi su se besplatno vozili. Čemu sad komplikacije. Srećom, radim doma, imam svoj obrt pa mogu dijete ponekad voziti u školu i natrag. Ali, neću moći svaki dan. Što tek kada dođe zima i snijeg... Ma, strah me i razmišljati o tome – kazao je Majin otac Zlatko Grac.

Iz Zagrebačke županije poručuju da oni samo provode zakon.

– Županija ne donosi odluku o tome tko ima pravo na prijevoz, a tko nema, već kao osnivač škole samo provodi članak 69. Zakona o odgoju i obrazovanju – kazao je Vjeran Štublin, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu Zagrebačke županije.

Hrvatski laburisti – Stranka rada upozoravaju prije svega na ugroženu sigurnost učenika koji su ostali bez prijevoza.

– Zanemaruju se i opasnosti s kojima bi se mogli susresti školarci čiji roditelji nemaju automobil ili novca za ZET-ovu mjesečnu kartu. To je diskriminacija. Treba hitno naći prostor za dodatnu subvenciju cijene školskog autobusa kako bi svi školarci sigurno nastavili školovanje – poručio je Nino Vrban, vijećnik općine Bistra i predsjednik ogranka Hrvatskih laburista.

>>Opasna radnja: Još sneni, učenici usmjeravaju promet vozila

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije