Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ljubitelji vina

Oni su vinski vitezovi, a moto im je: Oružje dolje, čaše gore!

06.10.2017.
u 10:45

Hrvatski konzulat dio je europske asocijacije s 5300 ljudi iz 28 zemalja. Organiziraju druženja, ali i humanitarne akcije

U srednjem vijeku, posebice u vrijeme vjerskih ratova, u Europi su djelovali brojni viteški redovi čiji su članovi bili ratnici i borci za kršćanstvo. Jedan od njih je i Vojni red Svetog Jurja od Koruške, osnovan 1468. godine, čiji sljedbenici djeluju i danas, ali puno drukčije. Red je, naime, obnovljen 1984. u austrijskom gradu Željeznom (Eisenstadt) te se vrlo brzo proširio cijelim kontinentom pod nazivom Europski vinski viteški red i sa sloganom: Oružje dolje, čaše gore!

– Vitezovi više nisu ratnici, nego sasvim suprotno. Mi smo mirotvorci koji se zalažemo za red, slobodu, zajedništvo i mir, a kao sredstvo povezivanja naroda i njihovih kultura koristimo vino – kaže Ivo Delonga, predsjednik Hrvatskih vinskih vitezova koji sutra slave 15. obljetnicu osnivanja hrvatskog konzulata.

Naše su berbe vani cijenjene

Prvi Hrvati primljeni u Europski vinski viteški red bili su Josip Bratulić, Milorad Zoričić, Ante Ledić i Ivan Enjingi. Bilo je to na svečanosti u Grazu 2000., a dvije godine kasnije u crkvi Sveta Mati Slobode u Zagrebu osnovan je konzulat u Hrvatskoj.

– Danas imamo više od 190 članova, sve redom zaljubljenika u vino. Neki od nas su vinari, vinogradari, enolozi i sommelieri, no nekima je samo važno promicati kulturu pijenja vina. Ima tu i akademika i svećenika, s obzirom na to da je naš red jako povezan s kršćanskim vrijednostima – objašnjava Ivo Delonga, direktor tvrtke Croatiakontrola koja se, između ostalog, bavi ispitivanjem kvalitete vina. Član je reda već desetak godina, a funkciju predsjednika obavlja zadnje četiri godine.

– Članom reda može postati svatko tko je to zaslužio uzornim životom i koga predloži jedan od vitezova. Prvo se postaje pripravnikom, a da bi se zaslužilo “puni status” treba proći od sedam do 12 godina – kaže Delonga te napominje da su pripravnici ipak uglavnom stariji od 35 godina jer je za uživanje u vinu bez pretjerivanja potrebno doseći životnu zrelost. Članovi se često nalaze te organiziraju druženja uz vino, ali i humanitarne akcije. Također, putuju na događanja u organizaciji Europskog vinskog viteškog reda koji ima više od 5300 članova u 28 zemalja.

– I moram reći da su hrvatska vina na takvim događanjima uvijek jako popularna i cijenjena – ističe Delonga.

Postrojavanje i mimohod

Nove će članove Hrvatski vinski viteški red primati i ove subote na velikoj svečanosti koja će početi u 15.30 zajedničkim fotografiranjem ispred kipa bana Josipa Jelačića. Zatim slijedi postrojavanje povorke te svečani mimohod do zagrebačke katedrale, gdje će se nakon još jednog fotografiranja održati sveta misa. Također će biti priređena viteška svečanost intronizacije, akreditacije i nobilitacije novih članova reda.

– Na taj način odajemo počast onome što je započelo u Europi prije više od 500 godina i u Hrvatskoj prije 15, a sve pod parolom “In honorem Dei et in honorem vini”, odnosno “U slavu Boga i u slavu vina” – zaključuje Ivo Delonga. 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
11:40 06.10.2017.

Hm, koliko god puta pročitao, ne mogu shvatiti kako to pijanci mogu biti vitezovi i kaj rade u crkvi. Valjda im je župnik dao prostor za slikanje, jer je misno bilo dobro i zabadava. Bedastoča obična. Humanitarna akcija bi bila da iskrče vinograde čiji fermentirani proizvodi ubijaju stotine ljudi, kad pijani bedaki nakon Martinja, sjednu u svoje bijesne automobile i nalizani do bola gaze sve pred sobom. Toliko o viteštvu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije