Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEŠKA VREMENA

Oni su 'prva pomoć' svojim susjedima, imaju uhodan sustav nabave namirnica, lijekova...

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL, Luka Stanzl/PIXSELL, Sandra Simunovic/PIXSELL
1/8
07.04.2020.
u 11:24

– I prije smo pomagali nemoćnima, primjerice kad bi žena pala s kreveta ili su se nekome zalupila vrata. Imamo dosta stanara starije životne dobi, pa smo već uhodani – ističe S. Zormanović Jagodić

Teška su vremena pred nama pa smo dogovorili pokretanje WhatsApp grupe koja će povezati predstavnike svih 12 katova kako bismo u ovim izvanrednim okolnostima što lakše komunicirali i organizirali pomoć starijim susjedima, kaže Zvonimir Bićanić, predstavnik stanara zgrade u Aleji Antuna Augustinčića 14 na Ravnicama. I na njezinu je ulazu, kao i na ostalim zgradama u metropoli, zalijepljen plakat s preporukama stanarima u situaciji s koronavirusom koje je izdao Grad Zagreb.

Predstavnicima stanara, među ostalim, savjetuje se da osiguraju pomoć najugroženijim susjedima, da odaberu mlađe koji će biti na usluzi starijima, uspostave komunikacijske kanale među njima te po mogućnosti svaki dan telefonski provjeravaju jesu li dobro.

– Srećom, mnogi naši stariji susjedi imaju obitelj u naselju, čak i u istoj zgradi, pa nisu sami u ovoj nesreći. No i ja sam uvijek dostupan za bilo kakvu pomoć, kao što sam i prije, primjerice, dvjema gospođama uskakao kad im je procurila voda – ističe Bićanić. Od čistačice zgrade, dodaje, zatražio je da učestalije dezinficira portafon, kvake i kasliće, a i za sredstvo su se snašli budući da ga je dobio od susjede koja je zaposlena u specijaliziranoj tvrtki. 

Na gradskome plakatu navode se i preventivne upute za starije i bolesne stanare kojima savjetuju da ne napuštaju domove, izbjegavaju izravan kontakt s ljudima i da s predstavnicima stanara komuniciraju telefonom ili preko interneta.

Upute slijede i u zgradi u Ulici Milovana Kovačića 16 u Sopotu, gdje su se također organizirali da pomognu starijim susjedima. Imaju već, kaže predstavnik stanara Miroslav Tovarloza, uhodan sustav nabave namirnica za one koji zbog rizika od zaraze koronavirusom ne mogu to sami obaviti. 

– Kad netko nešto treba iz trgovine, kruh, mlijeko, jaja i slično, zovu na telefon pa im to kupimo. Naravno, maksimalno poštujući sve mjere zaštite – objašnjava Tovarloza, dodajući kako njegov ulaz ima 22 stana, a u četiri su susjedi koji su u rizičnoj skupini. No, ističe, on je samo "pomoćna ruka" stvarnoj organizatorici akcije Barbari Kožuljarić koja je polijepila letke s obavijestima i obavlja najveći dio kupnje. I to ne samo za susjede u svojem ulazu, već i za one u druga dva ulaza zgrade u Sopotu. 

– Mnogo je starijih ljudi koji su sami i htjela sam im pomoći. Ostavila sam svoj broj i svi koji trebaju nešto slobodno me mogu nazvati – kaže Barbara. Objašnjava nam pritom i kako funkcionira cijeli postupak.

– Zovu me i kažu mi da im treba nešto kupiti. Na otiraču pred vratima svojeg stana ostave mi popis namirnica, a ja ih kupim. Kad ih donesem, nazovem ih da im kažem da sam sve kupila, a namirnice donosim zaštićena maskom i rukavicama. Primopredaju novca i namirnica radimo na udaljenosti od najmanje dva metra – ističe volonterka, dodajući da joj susjedi često nude novac kao zahvalu. 
– Nikad ga ne bih mogla primiti, radim ovo iz ljubavi – poručuje Barbara. 

21.03.2020., Zagreb - Predstavnik stanara Miroslav Tovarloz i volonterka Barbara Kozuljevic organizirali su se da pomognu starijim i bolesnim sustanarima za vrijeme epidemije koronavirusa. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL - Ilustracija

Silvija Zormanović Jagodić, predstavnica stanara zgrade u Ulici Božidara Magovca 47 u Travnom, odnosno u jednome ulazu u Mamutici, apelira na svoje starije susjede da se doista drže preporuka.  

– I prije smo pomagali nemoćnima, primjerice kada bi žena pala s kreveta ili su se nekome zalupila vrata. Imamo dosta stanara starije životne dobi, pa smo već uhodani – ističe S. Zormanović Jagodić, dodajući kako posljednjih dana susjedi traže da se na ulaz postave dezinfekcijska sredstva i da se dizala i kvake češće čiste. Međutim, naglašava, ovdje dolazi do problema.

– Dezinfekcijska sredstva teško su dostupna, jedva sam u ljekarnama pronašla nekoliko bočica, pa smatram da nam je Grad trebao više pomoći oko toga. A i servisi za čišćenje dodatno podižu cijene dezinfekcije zbog manjka radne snage – kaže S. Zormanović Jagodić.

Društvene je mreže ovih dana zapalila i Facebook objava Ivana Kralja, kojega je stanodavka zbog koronakrize oslobodila plaćanja najamnine za travanj i svibanj.

– Svojoj stanodavki koja je jutros, posve neočekivano i bez ikakvoga traženja, napravila dodatni iskorak prema humanijem svijetu, dodjeljujem virtualnu, ali zlatnu zvjezdicu – napisao je na Fejsu i pozvao druge da slijede taj primjer.

– Ako ste vlasnik prostora koji iznajmljujete, jeste li promislili o tome da preskočite naplatu rente za koji mjesec? Zakon tržišta je jasan: ako kafić iziđe iz prostora koji ste mu iznajmili, hoće li ga uzeti itko drugi? Neće. Ako stanoprimac u vašem stanu bude prisiljen izići, hoće li drugi potencijalni stanari sa sve napučenijeg Zavoda za zapošljavanje pohitati da ga unajme? Sumnjam. U vremenima poput ovih, državničke poteze možemo učiniti svi mi – poručio je mladi Zagrepčanin. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije