Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI U HRVATSKOJ

Okupljaju pse donore krvi, a u bazu za hitne transfuzije mogu se registrirati i mačke, zečevi...

Psi donori
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/2
18.04.2019.
u 19:54

lista na web-stranici ima između 150 i 180 životinja. Jednom su tražili i darivatelja za tvora, što je bilo teško, ali su uspjeli

Zolo je pas star šest godina i već je više od dvadeset puta spasio život drugim četveronošcima. On je, naime, donor krvi i kad god nekoj njuški zatreba hitna transfuzija, njegova vlasnica Petra Pajtak sjeda u auto i juri u pomoć. Zolo je i registriran u prvoj bazi ljubimaca donora krvi u Hrvatskoj. Osnovala ju je upravo Petra Pajtak zajedno s prijateljicom Petrom Puvačom.

Spas u sezoni krpelja

– Stalno smo po grupama na Fejsu gledale objave u kojima se hitno traže donori krvi za bolesne pse, a kako znamo da je svaka minuta važna, htjele smo ovako skratiti postupak – objašnjava P. Pajtak kako je nastala ideja stvaranja baze, A njezina je pretraga, kažu voditeljice, jako jednostavna. Na web-stranici izlistani su svi donori, a mogu se sortirati po gradu, kvartu, veličini i dobi. Pored svakog napisano je ime vlasnika, kontakt-telefon i napomena je li potreban prijevoz do ambulante ili ne. Broj prijavljenih životinja varira između 150 i 180.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL/Marin Tironi/PIXSELL

– Baza je isprva zamišljena za pse, ali mogu se upisati i vlasnici mačaka, zečeva, glodavaca... Tako smo jednom prilikom tražili donora za tvora. Bilo je teško, ali smo uspjeli i tvor se uspješno oporavio – smije se Zolina vlasnica. No, baza će ipak biti najkorisnija psima, i to pogotovo u nadolazećim danima jer je stigla sezona krpelja, a s njom i piroplazmoza, opaka, smrtonosna bolest koja uništava krvne stanice četveronožaca. Prenose je upravo krpelji, a najbolji je lijek transfuzija krvi.

– Često se dogodi da čak ni transfuzija ne pomogne psu da ozdravi, ali je u svakom slučaju važno pokušati – kaže P. Pajtak, dok P. Puvača objašnjava kako životinja može postati donor. Mora, prije svega, biti zdrava, teža od 20 kilograma i u dobi između dvije i deset godina. važno je da nikad nije dobila transfuziju krvi, a ako je riječ o psu, i da nije imao piroplazmozu. Psi koji su preboljeli tu bolest, naime, zauvijek u krvi imaju tragove zaraze. Sam postupak vađenja krvi, pak, nije nimalo bolan niti dugotrajan.

Traje nekoliko minuta

– Mnogi ne žele da njihov ljubimac bude donor jer misle da je to nešto neugodno. Cijela stvar traje svega nekoliko minuta, a pas već nakon pola sata trčkara kao da se ništa nije dogodilo – ističe Petra Puvača.

Borio se s labudom, ali sve zaprepastilo postupanje ove majke

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
15:17 20.04.2019.

A tko to sve plaća?... i gdje je cucak potpisao da želi darovati krv?... a ovim ženskama bi bolje bilo da vode svoju vlastitu djecu, a ne cucke... kad ostare, neće im cucak dati čašu vode i komad kruha, nego njeno ili nečije dijete.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije