Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svi sveti

Oko groblja dvostruko manje štandova s cvijećem, pojeli ih trgovački centri i inspekcije

01.11 2008., Zagreb, Hrvatska, - Na zagrebackom groblju Mirogoju za vrijeme blagdana Svih Svetih oko zidina na standovima se prodaju buketi cvijeca, krizanteme, svijece. Mnogobrojni gradjani posjetili su grobove svojih najmilijih.  Photo: Matija Habljak/V
28.10.2014.
u 09:30

Umjesto 120, koliko je lani bilo štandova, ove godine Tržnice Zagreb iznajmile su ih samo 60. Najviše ih je oko groblja Mirogoj

Broj štandova koji ove godine okružuju gradska groblja za blagdan Svih svetih dvostruko se smanjio.

Taj podatak dobili smo od Tržnica Zagreb, u kojima su iznenađeni drastičnim padom i lošim odazivom.

– Očekivali smo 120 štandova, koliko ih je bilo lani, a iznajmit ćemo ih samo 60, te dodatne 23 klupe. Ukupno smo ostvarili 270 tisuća kuna prometa, što je za 50 posto manje nego lani – kazao je glasnogovornik Tržnica Zagreb Miroslav Pupić Bakrač. Štandove su postavili još jučer, a ostat će uz groblja sve do 2. studenoga.

Najviše ih ima na Mirogoju – 25, potom kod krematorija, na Bijeničkoj cesti, Miroševcu, u Aleji tišine, Odri, na Markovu polju, Granešini, Stenjevcu i Trešnjevačkom trgu. Rezultat smanjenog interesa OPG-ova i obrtnika je, kažu u Tržnicama Zagreb, mogućnost kupnje u trgovačkim centrima na rate, pomoću kreditnih kartica. Građani, kaže Pupić Bakrač, tako odgode plaćanje. Cvjećari pak tvrde da moraju držati cijenu, koja je dvostruko viša od cijene dobavljača i uzgajivača cvijeća. Na štandovima uglavnom svoje proizvode nude OPG-ovi, koji, pak, ne smiju prodavati ništa što ne proizvedu.

– To znači, bez mašnica ili bilo kakvih ukrasa, jer su registrirani samo za uzgoj – kaže jedan zagrebački uzgajivač cvijeća te dodaje da su OPG-ovi još lani prodavali cijele aranžmane, što ne smiju. Inspektori su tad izašli na teren, ali nisu kažnjavali već su upozorili da će od sljedeće godine kažnjavati i češće ići u inspekcije. Aranžmane smiju prodavati obrti, no onda moraju posjedovati i fiskalnu blagajnu. Najveći proizvođači krizantema su iz Varaždinske županije, odakle uglavnom dolazi cvijeće koje se prodaje na štandovima, a koje preprodavači kupe na veletržnici.

Komentara 2

ZA
zagreb1111111111
03:37 30.10.2014.

Prekrasni su ti zagrebački štandovi za Sve Svete. Ne mogu vjerovati da globe zbog trakica. :)) . Koja ozbiljna država :)

LA
larala
08:18 01.11.2014.

na prilazima grobljima upola manje cvijeca al zato duplo više onih koji prodaju balone, kestene, lepinje, šecerne vate, kape i rukavice... itd....ovo danas više nema veze sa blagdanom svih svetih vec s vašarom.... prošle godine su inspekcije lupale drasticne kaznee ljudima koji su prodavali jeftine aranžmancice ispred svojih kuca ove, godine, ove godine zato jedna krizantena i dvije ruže koštaju min. 150 kn, jeftinije možete proci jedino od onih koji kradu po grobljima pa u bagatelu prodaju skupe aranžmane....jer eto, u hr. je zabranjeno raditi al, je dozvoljeno krasti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije