Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova signalizacija

Oko 12 zagrebačkih škola stiže 200 svjetlećih znakova za 1,1 milijun kn

Okončan štrajk prosvjetara - djeca se vraćaju u školske klupe
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
27.08.2020.
u 10:12

Novu signalizaciju postavlja gradska uprava, prva je to faza povećanja sigurnosti prometa

Trepće, pomoću senzora mjeri brzinu, upozorava na prekoračenja blještećim tekstualnim porukama, napajaju je solarni paneli i vrijedi 1,1 milijun kuna. Nova dinamička prometna signalizacija koju Grad Zagreb namjerava postaviti oko 12 zagrebačkih osnovnih sškola uvremenija je od ove koja je trenutačno tamo, ali i, kažu u Gradu, prijeko potrebna.

“Pratimo prometnu situaciju”

Niknut će tako na ulicama oko škola Stenjevec, Petra Preradovića, Frana Krste Frankopana, Sveta Klara, Markuševec, Granešina, Retkovec, Sesvetska Sopnica, Luka, Dragutina Tadijanovića, Ante Kovačića i Augusta Šenoe. Da je baš područje oko 12 spomenutih škola kritično potvrđeno je i Prometnim elaboratom povećanja sigurnosti prometa u Gradu Zagrebu izrađenom da zaštiti najranjiviju skupinu u prometu – pješake.

Na temelju toga je gradska uprava i raspisala natječaj koji  je trenutačno otvoren te kojim se traži dobavljač i izvođač radova. On u roku od četiri mjeseca od potpisivanja ugovora s Gradom mora postaviti i nabaviti signalizaciju koja se zahtijeva. No, prvo Grad treba odabrati jednu ponudu među svima koje moraju pristići do 10. rujna, a za to ima rok od tri mjeseca. Drugim riječima, svjetleći bi znakovi trebali biti postavljeni najkasnije do sredine travnja 2021. Klinci će tako u školsku godinu pod novim, izmijenjenim okolnostima zbog COVID-a, no sa starim prometnim problemima. A s novom modernom prometnom signalizacijom oko svojih škola možda će se susresti tek u drugom polugodištu, dok će početkom prvog, pak, o smirivanju prometa učiti, kao i svake godine, akcijama koje se provode u suradnji s MUP-om.

– U suradnji s prometnom policijom, odgojno-obrazovnim i drugim ustanovama kontinuirano pratimo prometnu situaciju u gradu te poduzimamo sve mjerepotrebne za povećanje sigurnosti prometa na mjestima na kojima se za to ukaže potreba – kažu u Gradskom uredu za promet i dodaju kako pojedini dinamički prometni znakovi koje planiraju postaviti, poput treptajućih žutih svjetala iznad znakova za pješački prijelaz, izmjenjivih znakova upozorenja na djecu na cesti, pješačkih prijelaza te radarskih mjerača brzine s upozorenjem, već postoje na nekoliko mjesta u gradu.

A sada će ih postaviti još dvjesto. Među ostalim, na zagrebačke ulice stiže 31 treptač, trideset solarnih kompleta, 47 semaforskih stupova, 13 radarskih mjerača s pokazivačem brzine kretanja vozila te dva znaka s LED diodama i tekstualnim natpisom “Oprez” i “Škola”, a upozoravat će i na ograničenja brzine od 40 km na sat te pješačke prijelaze.

Bit će takvih poteza još

Ovo je tek početna faza poboljšanja sigurnosne prometne situacije u metropoli, a u Gradu najavljuju da će sličnih poteza biti još.

– Postava takve signalizacije zasigurno će se razmatrati i na drugim lokacijama na kojima se utvrdi smanjena sigurnost prometa, unatoč standardnoj prometnoj signalizaciji i opremi koja na tim mjestima već postoji – rekli su u Uredu za promet.

Ključne riječi

Komentara 2

NE
nečešrazbojniče
20:50 27.08.2020.

A oštećene škole od potresa će pričekati. Prvo brza i laka zarada za rođe da im popune manjkove zbog korone dok se u međuvremenu ne napravi plan "izvlaćenja" novca od sanacija.

JO
josmalopanestalo
21:31 27.08.2020.

prva faza pljačke oko škola

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije