Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Visoki upravni sud odlučio:

Odvoz otpada Zagrepčanima se naplaćuje nezakonito

bandić, smeće
Tomislav Miletic/PIXSELL
27.11.2016.
u 17:33

Srušen je obračun po volumenu kante i broju pražnjenja, a ne stvarnoj količini smeća, koji je usvojila Skupština

Iznosi na uplatnicama za odvoz otpada koje Čistoća šalje na adrese Zagrepčana nisu u skladu sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom.

Zaključak je to koji se temelji na presudi Visokog upravnog suda pri kojem su spor pokrenuli Zagrepčani Dražen Aničić i Gordana Novak Aničić još u veljači ove godine tražeći pravdu u naplati odvoza smeća.

Nema ni paušala

Sud je odlučio da Čistoća više ne može obračunavati odvoz po trenutačnoj računici u kojoj korisnik plaća volumen zadužene kante umnožen s brojem odvoza otpada. Čistoća ne može građanima, presudili su dalje u svojoj odluci suci Visokog upravnog suda, naplatiti ni paušalni iznos neovisno o količini preuzetog otpada jer ni to nije dopušteno odredbama zakona. Tako uz osporenu cijenu više ne vrijedi ni pravilo da su vlasnici neuseljenih stambenih i poslovnih prostora dužni Čistoći plaćati naknadu za prijevoz miješanog komunalnog otpada po posebnoj tarifi određenoj cjenikom davatelja usluga. A spor su građani dobili zbog odluke o javnoj usluzi prikupljanja otpada, cjeniku prijevoza i zbrinjavanja koju je ispisala Čistoća, usvojila Gradska skupština, a u kojoj je jasna formulacija – onečišćivač plaća. Sudska odluka već sada je na snazi, odnosno od srijede, pa Grad vremena više nema – uplatnice s tako obračunatim odvozom otpada ne smije poslati građanima jer oni mogu na sud.

– Odluka je objavljena 23. studenoga ove godine u Narodnim novinama, a ukinute su pojedine odredbe općeg akta. Ukinuti opći akt, odnosno pojedine njegove odredbe, prestaju važiti danom objave presude u Narodnim novinama – rekla je Žanet Vidović, glasnogovornica Visokog upravnog suda.

Gradu sada ne preostaje ništa drugo nego naći novi model naplate odvoza otpada, poput onoga koji je predstavljen prije dvije godine – naplata odvoza otpada po stvarnoj količini koju su korisnici proizveli. No, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić tu važnu odluku prebacuje isključivo na Čistoću.

Ministarstvo: Sve je u redu

– Neka svatko radi svoj posao, to pitajte direktoricu Čistoće i ZGOS-a. Nisam ja Champollion, zadaća je gradonačelnika da organizira grad. Da sa što manje novca organiziramo građanima javnu uslugu i da bude što kvalitetnija – kazao je jučer Bandić. No, važnije je da bude u skladu sa zakonom.

Građani koji su na sudu pokrenuli pitanje zakonitosti odluke o odvozu otpada, odnosno naplate usluge, prije pokretanja spora pisali su i Holdingu, ali i Povjerenstvu za reklamaciju potrošača, no pravo objašnjenje nisu dobili. I Holding se, po uvidu u presudu, pred Visokim upravnim sudom pozivao na Zakon o održivom gospodarenju otpadom pokušavajući dokazati da je u pravu. Uzalud. Na Holdingovu stranu stalo je i Ministarstvo okoliša poručujući da, u slučaju da Grad odredi uslugu obračunavati po volumenu, to znači da se obračunava po volumenu spremnika i broju odvoza, a ne količini otpada u njemu.

– Holding će postupiti sukladno donesenoj odluci Visokog upravnog suda. Također, građane ćemo na vrijeme obavijestiti što predmetna odluka znači za naše poslovanje vezano uz odvoz i naplatu otpada – poručili su iz te gradske tvrtke. I to na vrijeme – objasnila je Ana Stojić Deban, šefica Holdinga, znači – sljedeći tjedan.  

>> Na 1900 lokacija moramo donijeti još kanti i kontejnera  

Komentara 23

FT
feel_the_coruption
18:35 27.11.2016.

Ja kad radim nešto što nije po zakonu, odgovaram za to. Problem u našoj politici je što nitko za ništa nije odgovoran.

BR
braveheart11
21:52 27.11.2016.

s jedne strane dobra odluka suda a sa druge i nije....odvoz smeca u Hrvatskoj nije toliko skup.

B2
bokida 2
20:00 27.11.2016.

Odvoz otpada dva puta tjedno po 120lit.= 113kn.+118 komunalna naknada. 230kn. tako svaki mjesec.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije