Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi sustav VIO

Odvodnju će nadzirati iz jednog centra, a to košta 36 milijuna kuna

27.01.2021.
u 13:24

Kako bi se daljinski nadzorno-upravljački sustav implementirao, sve će se crpne stanice morati rekonstruirati, a budući izvođač treba izraditi i projekte

Voda je šikljala iz šahtova i u potocima im ulazila u kuće dok su oni na telefon probali dobiti bilo koga tko bi imao ključ ustave, zgradice u kojoj se nalaze komande za dizanje brane koje bi ih spasilo od poplave. Javljao se nije nitko pa su stanovnici Trnja prošlog ljeta prepreku vodi odlučili ukloniti sami, provalivši kroz prozor i riješivši tako svoj kvart potencijalnih milijunskih šteta od nepogode. I kad su svi pomislili da je problem tako nestao, on je tek počeo jer je intervenirala i policija, a onda se razvila i trakavica između Hrvatskih voda i Grada Zagreba oko toga pod čijom je ustava nadležnošću i tko je trebao reagirati za spas Trnja.

U “sjedištu poduzeća”

Te bi brige uskoro mogle nestati jer Grad, koji “održava crpne stanice odvodnje, pješačkih pothodnika, podvožnjaka i POS garaža” raspisuje natječaj za nadzorno upravljački sustav (NUS), zadužen da s jednog mjesta “prati cijeli sustav odvodnje te pravovremeno reagira”. Neće, naravno, sustav reagirati, to će raditi ljudi, ali NUS će biti zadužen da svaku “vodnu abnormalnost” dojavi prije nego što za reakciju bude kasno.

“U slučaju izvanrednih situacija ili kvara na samom procesu odvodnje otpadnih voda, čime će se izbjeći posljedice koje mogu nanijeti štetu ljudima, okolišu i objektima. Opremljenost i funkcionalnost svake od udaljenih crpnih stanica varira te je upravljanje crpkama uglavnom izvedeno lokalno, relejnom tehnikom i nivo sklopkama”, za što će NUS točno služiti te kako trenutačno izgleda situacija pojašnjava se u dokumentima koje je Grad pripremio, a na temelju kojih bi se trebala raspisati javna nabava. Nadzorni sustav implementirat će se na način da će se sve crpne stanice morati rekonstruirati, a i opremiti “potrebnom opremom za daljinski nadzor i upravljanje”, nakon kojih će se ta oprema spajati na sam NUS u sjedištu poduzeća. To “sjedište poduzeća” je, naravno, Vodoopskrba i odvodnja (ViO).

– Sva eventualno postojeća nadzorno-upravljačka oprema u potpunosti će se zamijeniti novom te će se na taj način cijela mreža crpnih stanica standardizirati, modernizirati i unaprijediti na razinu suvremenih tehnoloških rješenja – kažu u Gradu pa dodaju kako će se u ViO-u prikupljati podaci, obrađivati, arhivirati, a otamo će se i nadzirati sve udaljene lokacije, kao što će se iz središta njima i upravljati.

Najavljen u srpnju

– NUS treba graditi prema budućim zahtjevima i potrebama te uz osiguravanje mogućnosti budućeg konstantnog nadograđivanja i unaprjeđenja – kako će se nadzornom sustavu možda s vremenom povećavati kapacitet i u njega uvoditi nove funkcionalnosti, objasnili su u Gradu. Ono što će još tražiti od budućeg izvođača jest da prije bilo kakvih radova na crpnim stanicama za njih prethodno napravi projekt.

A da će se ovaj projekt raditi najavio je nakon frke u Trnju direktor ViO-a Marin Galijot, koji je u srpnju kazao da će do kraja tog mjeseca biti pripremljena sva “dokumentacija za uspostavljanje nadzora upravljanja sustava odvodnje čitavoga Zagreba”.

– Ona će mjeriti brzinu tečenja, dojavljivat će stanje crpnih stanica, rešetki, količinu vode i sve parametre koji su potrebni kako bismo s preljevima regulirali status vode koja teče kroz javni odvod – najavio je tada Galijot NUS, koji se planira platiti 36,3 milijuna kuna. •

Ključne riječi

Komentara 1

GE
geler203
18:19 27.01.2021.

O da vam...... lopovska.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije