Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kamo s otpadom?

Odvajat ćemo otpad, a moći ćemo ga obraditi tek za sedam godina

05.10.2018.
u 09:23

Centar za gospodarenje otpadom, koji će biti istočno od pročistača otpadnih voda, mogao bi se početi graditi najranije u ožujku 2020.

Kao pužić – tako se, otprilike, kreće gradska politika što se smeća tiče koje će Zagrepčani odvajati, ali ga najvjerojatnije, takvo sortirano, neće imati kamo odlagati.

Jakuševec do 2029.

Početkom izrade dokumentacije za centar za gospodarenje otpadom, odnosno činjenicom da ćemo za nju od 30 milijuna kuna koliko vrijedi, gotovo 26 milijuna dobiti od europskih fondova, pohvalili su se jučer gradonačelnik Milan Bandić i direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom (ZCGO) Igor Zgomba i istaknuli da će se sve o centru znati do ožujka 2022.

Točnije, znat će se kako će to zdanje izgledati, gdje će biti pretovarne stanice, koje tehnologije će u njemu biti korištene, a potom će biti raspisan i natječaj za njegovu gradnju. Bude li sve u redu, odnosno ne bude li žalbi tijekom javne nabave, centar bi trebao proraditi najranije 2024. godine, a najizglednije je da će se prvi otpad u njega početi odvoziti 2025. godine.

– Dok ne sagradimo centar za gospodarenje otpadom, posla će još imati Jakuševec. Doduše, 2020. godine stupa na snagu zabrana odlaganja neobrađenog otpada, a što će gradske vlasti dotad učiniti, doista ne znam – rekla je Aleksandra Anić-Vučinić s Geotehničkog fakulteta, ujedno i predsjednica Hrvatske udruge za gospodarenje otpadom (HUGO).

Iako trenutačni plan gospodarenja otpadom, podsjetimo, predviđa odlaganje smeća na Jakuševcu do 2029. godine, Grad bi Europi od 2020. mogao plaćati ozbiljne penale nastavi li komunalni otpad odlagati u Prudincu. Sortirnice su plan za izbjegavanje mogućih kazna, kaže Igor Zgomba.

– Čistoća provodi značajne aktivnosti da bi ljudima omogućila infrastrukturu za primarnu selekciju otpada – napore Holdingove podružnice pojasnio je Zgomba pa dodao da Grad trenutačno očekuje natječaj Ministarstva okoliša za sortirnice jer bi se upravo njihovom gradnjom smanjila količina otpada koja se odvaja.

A ona, također do 2020. godine, treba biti 50 posto. Sad se, kažu u Gradu, oporabljuje 33 posto otpada, a cilj ćemo, uvjeravaju, dostići, iako je Europska komisija već upozorila da je Zagreb među gradovima koji neće ispuniti zadane kriterije.

– Na pravom smo putu, samo malo kasnimo. Sad imamo plan, datume i ciljeve i toga ćemo se držati – ustvrdio je Igor Zgomba, koji je jučer istaknuo i da će u Resnik, točnije s istočne strane pročistača otpadnih voda, dolaziti otpad četvrtine Hrvatske, budući da će se u tamošnjem budućem centru odlagati smeće Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Negoduju, znači da je dobro

Upravo protiv toga i dalje su stanovnici kvarta na istoku grada, koji su i jučer sastanak o otpadu dočekali prosvjedom. Sporno im je, između ostalog, što će se studija o opravdanosti gradnje centra raditi tek sad, nakon što je već odlučeno da će se postrojenje graditi.

– Od ukupno dvije milijarde kuna potrebnih da centar proradi, 1,25 milijardi kuna planirano je za njegovu gradnju, a za objekte u funkciji odvojenog prikupljanja otpada planirano je samo 200 milijuna kuna – istaknula je jučer Branka Genzić-Horvat, predsjednica Udruge za zaštitu okoliša Resnik (UZOR).

Na njihov se prosvjed osvrnuo i gradonačelnik Milan Bandić, koji je rekao da upravo negodovanje znači da su na pravom putu. Napomenuo je i da će Zagrepčani koji otpad za godinu dana ne budu odvajali, plaćati tri do četiri puta višu cijenu odvoza. Iako, kad otpad i odvoje, a Čistoća ga pokupi, centra u kojem bi se on oporabio neće biti još najmanje šest godina.

>> Pogledajte video vizualizacije rotora u Remetincu

Komentara 1

Avatar Duran Duran
Duran Duran
13:28 05.10.2018.

Radost i veselje farmerima u Jakuševcu kojima je dugoročno osiguran uzgoj domaćih životinja pa će sada moći ulagati u infastrukturu uzgojnog procesa i objekte potrebne za tovljenje većeg broja stoke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije