Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u galeriji amz-a

Oduševila posjetitelje: Otvoreno deveto izdanje izložbe fotografija posvećenih vodi

U Galeriji Arheološkog muzeja izložba fotografija "VODA 2021"
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/5
19.03.2021.
u 14:15

Na tim će radovima, već devetu godinu zaredom temeljiti svoj tradicionalni godišnji kalendar Voda

Mora, rijeka, jezera, slapovi, valovi, sige, led, kapljice…, odnosno voda prikazana kroz 40 djela izloženih u galeriji Arheološkog muzeja  u povodu Svjetskog dana voda koji se obilježava u ponedjeljak. Sekcija za fotografiju Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH) već devetu godinu organizira izložbu u čast ovog važnog životnog elelmenta, a u ovom su izdanju prikazani radovi od 33 fotografa. "Voda 2021", koja je oduševila posjetiteljemože se pogledati sve do 3. travnja.

– Voda je jedan od osnova postojanja života na Zemlji. Ne samo što čini velik dio naše planete i našeg bića te što bez nje fizički ne možemo preživjeti, ona je naša radost i tuga, inspiracija i motivacija, odnosno naša prošlost, sadašnjost i budućnost – izjavio je  fotograf i organizator izložbe, Luka Mjeda, čije se djelo također možete pronaći među izloženima u galeriji. Radovi prikazuju vodu u realnim uvjetima, a može se vidjeti prikaz dvije tehnike,  crno-bijelo i u boji. Među onima čije su slike izložene je i Maja Strgar Kurečić, autorica fotografije pod nazivom “Escape landscape”.

– U početku nisam znala što točno radim, ali moje uzbuđenje mi je govorilo da nastavim. Motivacija mi je bila znatiželja i čisto zadovoljstvo stvaranja slike iz “ničega”, to jest iz vode, boje i drugih tekućina koje su došle pod moju ruku. Koristila sam malu staklenu posudu i prirodno svjetlo s prozora ili pak stolno svjetlo. Ova fotografija je vrlo osobna za mene jer je moj “pejzaž za bijeg”, mjesto gdje bježim od svakodnevnih briga i realnog svijeta – objasnila je na otvorenju izložbe Maja Strgar Kurečić, likovna fotografkinja i profesorica na Grafičkom fakultetu.

18.03.2021., Zagreb - U Galeriji AMZ u ulici Pavla Hatza otvorena je izlozba fotografija Voda 2021. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Tomislav Miletic/PIXSELL

Otvorena je pak jučer, a njezin je inicijator i pokrovitelj Rotary klub Zagreb Medvedgrad čiji je predsjednik Vedran Mornar na otvorenju zahvalio svim umjetničkim fotografima, članovima Sekcije za fotografiju ULUPUH-a, koji su ustupili svoje radove za izložbu te galeriji AMZ-a i svima koji su radom ili donacijom pridonijeli njenoj realizaciji. Na tim će radovima, već devetu godinu zaredom temeljiti svoj tradicionalni godišnji kalendar Voda, a sva sredstva prikupljena od donacija za kalendare bit će uložena u projekte koji se svode pod zajednički nazivnik “Zdrava voda za sve”.

A autori svih izloženih fotografija na izložbi su Živko Bačić, Janko Belaj, Marko Čolić, Saša Ćetković, Marin Dražančić, Robert Gojević, Denis Gržetić, Maja Hrnjak, Nino Željko Jelenski, Lorna Kijurko, Damir Klaić, Iva Lulić, Anto Magzan, Mario Majcan, Tomislav Marić, Roman Martin, Miro Martinić, Alan Matuka, Ratko Mavar, Luka Mjeda, Karmen Orlić, Zoran Osrečak, Zaneto Paulin, Slavka Pavić, Romulić&Stojčić, Petar Sabol, Hrvoje Serdar, Walter Sirotić, Maja Strgar Kurečić, Igor Šeler, Vladimir Šimunić, Siniša Uštulica, i Vladimir Vučinović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije