Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Selska u pokretu'

Od starih krama stvorili smo naš 'superkombi'

Učenici Strojarske obrtničke škole obnovili su oldtimer kombi Volkswagen T3
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/10
08.01.2020.
u 22:33

Učenici 'Selske' od dva Volkswagena T3 iz 1985. i 1988. izradili 'štand za kotačima'

Posljednjih 15 godina služili su svom vlasniku zbog lakšeg prijevoza kosilice za travu od njegove kuće do vikendice. A sad su dva kombija Volkswagen T3, koji su “ispod čekića” izašli prije tri desetljeća, dobila “novi život”. Spojena su u jedan i pretvorena u štand na kotačima na kojem će se prodavati proizvodi strukovnih škola s kojim će nastupati na gradskim manifestacijama i prigodnim sajmovima te time i doprinijeti turističkoj ponudi Zagreba.

Radili i preko ljetnih praznika

Ideja je to ekipe Elektrostrojarske obrtničke škole, čiji su učenici bili uključeni u restauraciju pod vodstvom profesora autoelektrike Mladena Klobučara, a projekt kojim će i promovirati obrtnička zanimanja nazvali su “Selska u pokretu”.

– Našu školu kolokvijalno zovemo “Selska”, prema ulici u kojoj se zgrada nalazi. Otkako smo obnovili kombi, prava smo atrakcija. Kamo god pođemo, svi ga žele na fotografiji, rade “selfije” ispred njega, slikaju se u njemu... – govori Mladen Klobučar, kojem su u poslu pomogli i drugi profesori škole – Vanja Marendić, koji podučava automehaniku, Tomislav Antolović, stručnjak je za automehatroniku, Ivan Sohor bio je zadužen za elektrostrojarski dio posla, a Dalibor Varga za autolimarske radnje. Pomagali su im učenici trećih razreda autostruke, a za ono što je inače potrebno dvije godine, oni su učinili za nekoliko mjeseci.

Učenici Strojarske obrtničke škole obnovili su oldtimer kombi Volkswagen T3
1/10

– To su dečki od 16, 17 godina i nije im bilo teško raditi na kombiju nakon nastave ili preko ljetnih praznika. Iznenadili su se kad smo u radionicu dovezli dva hrđava kombija, koje smo najprije morali smo rastaviti sve do šarafa – govori Klobučar. U projekt su, osim škole u Selskoj, bili uključeni i učenici Drvodjeljske škole te Centra za odgoj i obrazovanje, a novac za njegovu provedbu dobili su od Ministarstva turizma.

Najviše posla oko limarije

– Oni su raspisali javni poziv za promociju i jačanje strukovnih zanimanja, mi smo se prijavili i očito im se svidjela ideja – kaže ravnatelj Anto Delač. Dva kombija stajala su 19.000 kuna, a najviše posla, kaže Klobučar, imali su s limarijom.

– Ugradili smo i fotonaponski sustav tako da se mogu puniti mobiteli, imamo i televizor, retroradio, grijana sjedala, alarm, kameru... Tako su dva kombija iz 1985. i 1988. postala naš superkombi – zaključuje Klobučar.

Komentara 1

KO
Kokoiduhovi
09:58 12.01.2020.

Bravo za profesore i učenike; krasna ideja i realizacija. Pozitivno, samoinicijativno, svojim znanjem i rukama. Svaka čast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije