Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MJERE OPREZA

Od ponedjeljka ljetni raspored, ZET povlači stare tramvaje i buseve “kockice

ZET će zbog koronavirusa srezati vozni red
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/12
18.03.2020.
u 10:40

Maske su, uz rukavice, postale obavezan dodatak, a oni koji ih nemaju, nos i usta prekrivaju barem šalom ili maramom. Mjesta i u autobusima i u tramvajima ima toliko da svatko može birati gdje će sjesti....

Vozač je upalio žmigavac i počeo skretati na stanicu. A onda je u ZET–ovu autobusu zavladala nervoza. Tko će stisnuti gumb za otvaranje vrata, pomislili su svi koji su se našli na izlazu. Kako su sekunde prolazile, uznemirenost je rasla, a kad je autobus konačno stao i vrata su se automatski otvorila, svi su odahnuli. Takva atmosfera, napetost koja se može “parati nožem”, postala je svakodnevica za rijetke koji se voze javnim prijevozom.

Elektroničke karte

Maske su, uz rukavice, postale obavezan dodatak, a oni koji ih nemaju, nos i usta prekrivaju barem šalom ili maramom. Mjesta i u autobusima i u tramvajima ima toliko da svatko može birati gdje će sjesti. Mnogi radije i stoje, a oni koji odluče sjesti, dobro biraju gdje. Jer traže sjedalicu od koje je idući putnik udaljen barem nekoliko metara. Nitko ni s kim ne razgovara, a pazi se i da se slučajno ne bi dotaknuo dio šipke koju je netom prije netko drugi dirao. Koronavirus je sasvim promijenio navike onih koji se koriste tramvajima i autobusima, a nelagoda se uvukla i među vozače ZET–a. Svima su jučer podijeljene maske, kazao nam je Anto Jelić, predsjednik Sindikata vozača i prometnih radnika ZET–a (SVPRZZ), a rukavicama se koriste već neko vrijeme. Uz obaveznu dezinfekciju ruku prije nego što ih navuku.

Foto: SINDIKAT VOZAČA I PROMETNIH RADNIKA ZET

– Sve što smo se dosad dogovorili s upravom i direktoricom Ljubom Žgelom promptno je provedeno, stvarno su brzo reagirali u ovoj izvanrednoj situaciji – rekao je Jelić, dodajući da su za ZET-ovce nabavili i 30.000 jednokratnih zaštitnih rukavica te oko dvije tisuće zaštitnih maski.

Kako bi smanjili kontakt s putnicima, pak, sindikat je jučer preporučio kolegama da ne otvaraju prva vrata i ne prodaju karte, već kupce upućuju na kioske.

– Tražili smo i da se iz prometa žurno povuku vozila koja nemaju kvalitetno odvojen vozački od putničkog prostora, a to se odnosi na stare tramvaje i autobuse “kockice”. Od ponedjeljka bi se, pak, trebao uvesti ljetni vozni red – istaknuo je Jelić.

Da će se od ponedjeljka voziti po rasporedu koji podrazumijeva rjeđe polaske, ali bez uobičajenih ukidanja pojedinih linija, poput “jedinice”, koja ljeti, primjerice, ne vozi, potvrdili su i u ZET–u. Sva vozila na području Zagreba koja nemaju odvojen vozački prostor, dodali su, povučena su iz prometa.

– Na vozilima koja prometuju na području Velike Gorice, odvajanje vozača od putnika obavljeno je dodatnim preprekama. U tim vozilima također nema prodaje karata kod vozača – poručili su iz ZET–a. Odnosno, pojasnio je Jelić, vozače su u takvim autobusima odvojili trakama, uz natpis da se koriste druga vrata.

– Karte kod vozača mogu se prodavati, ali preporuka je koristiti elektroničke. Zbog osobne zaštite, vozači nisu obvezni otvarati prva vrata, ali se otvaraju sva ostala zbog cirkulacije svježeg zraka – istaknuli su u ZET–u, dodajući da je radnim danom trenutačno u prometu oko 550 vozila, a s primjenom ljetnog rasporeda bit će ih oko 15 posto manje.

– U to su uključeni i autobusi za školski prijevoz koji do daljnjega ne prometuje zbog prekida nastave – kazali su u ZET–u.

Oko situacije s koronom oglasio se jučer i gradonačelnik Milan Bandić, apelirajući na suradnju na svim razinama. – Držimo stvar pod kontrolom, ali važno je da se građani drže uputa stožera, i nacionalnog i gradskog, da ne izlaze bez prijeke potrebe i da paze jedni na druge – kazao je.

Kad klinci ne idu u vrtiće...

Pod epidemiološkim nadzorom stručnjaka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar jučer je bilo 2209 osoba, testirano je njih 506, a četiri su, rekao je ravnatelj Zvonimir Šostar, u karanteni. Otvorena je i besplatna telefonska linija 0800 9999, koja radi od 0 do 24, a iz Grada su izvijestili i da roditelji neće morati plaćati punu participaciju u cijeni vrtića te program produljenog boravka u osnovnim školama.

– Iznos će se umanjiti za one dane koje djeca neće provesti u vrtiću, odnosno školi. Isto vrijedi i za plaćanje školske prehrane – poručili su.

ZET će zbog koronavirusa srezati vozni red
1/11

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije