Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrbik šest godina čekao bukobran

Danju i noću trpe promet: Od nesnosne buke automobila štitit će nas pet metara visok zid

27.01.2017., Zagreb, Vrbik - Odobren projekt za izgradnju bukobrana koji se ceka od prosirenja Slavonske avenije 2011. godine. Stanovnici Vrbika vec godinama negoduju zbog buke prometa, pa tako i Radmila Varjacic koja je zapocela s peticijom za izgradnju
Foto: Robert Anić/PIXSELL
30.01.2017.
u 15:00

Bukobran neće biti tek obični zid koji će stanare fizički odvojiti od buke nego će se sastojati od panela uz koje će biti posađeno raslinje

„Samo“ šest godina, od proširenja Slavonske 2011., čekali su stanari Vrbika svoj bukobran. Mijenjali su stolariju, zagradili balkone, premjestili krevete u druge dijelove stana, a neki su se čak i preselili kako danju i noću ne bi slušali automobile, autobuse i kamione koji im prolaze desetak metara od zgrade po jednoj od najprometnijih i najvažnijih gradskih avenija.

– Do petog mjeseca trebala bi biti gotova prva faza radova na bukobranu, smjer od XIII. Vrbika do Fakulteta strojarstva i brodogradnje i iza njega. U drugoj fazi radit će se sustav za zaštitu od buke sve do Nacionalne i sveučilišne knjižnice, a u trećoj fazi do Trešnjevke prema zapadu – objasnio je Pero Kovačević iz Vijeća gradske četvrti Trnje. Izvođač radova za prvu fazu odabran je, a projektanti su isti oni koji su Rijeku prije nekoliko godina zaštitili od buke cestovnog prometa.

Pokrenula peticiju

– Gark Konzalting napravio je projekt, a bukobran nam neće biti tek zid koji će nas fizički odvojiti od automobila. Sastojat će se od punih i prozirnih panela, visine pet metara, uz koje će se posaditi i razno raslinje – rekla je Radmila Varjačić, članica Mjesnog odbora Vrbik, koja živi u zgradi tik do 18 kilometara duge Slavonske. Upravo je ona, kad se avenija proširivala 2011., sa susjedima pokrenula peticiju za postavljanje bukobrana.

Što više, to veća buka

– Rekli su tada da će se cesta proširiti za jedan trak. Na kraju su to ispala četiri metra kolnika, četiri nogostupa, jedan metar biciklističke staze, došli su nam skroz do dvorišta zgrade – objasnila je Miranda Varjačić te dodala kako je na Vrbiku najgora buka noću. Gradska se vreva stiša, ali ne i kamioni koji najčešće upravo sitne sate odabiru kako bi Slavonskom stigli na svoja odredišta.

– Na zadnjim katovima zgrada čuje se nekako najviše, a u novoj zgradi na X. Vrbiku upravo te stanove, zbog buke, investitor nije uspio prodati – kaže vijećnica u Mjesnom odboru koja se nada da će nakon postavljanja bukobrana život ovoga ljeta na Vrbiku biti mnogo mirniji. Bit će zaštićeni od buke, a projekt će im omogućiti da aveniju i dalje vide, dožive te da ne budu zatvoreni u svom kvartu kao u zatvoru. Na mjestima gdje nema zgrada, postavit će se „zidovi“ kombinirani od tri puna i dva prozirna panela, dok će se ispred stambenih objekata kombinirati po dva puna i tri prozirna ili čak jedan puni te četiri prozirna panela.

– Ostaje slobodan prolaz na mjestu postojećeg stubišta, uz autobusno stajalište. Da bi se olakšao prolaz osobama s invaliditetom, predložena ja izgradnja manjeg dizala, odnosno rampe – rekao je Pero Kovačević iz GČ Trnje. Do sada najveći bukobran u gradu postavljen je na Jadranskoj aveniji pokraj Arene, a od buke štiti Lanište, dok se zaštiti još uvijek nadaju stanovnici zgrade ni metar udaljene od automobila koji se sa Slavonske „skidaju“ na Držićevu prema Novom Zagrebu. 

>>Život u stanu uz čiji balkon prolazi petlja na Držićevoj...

Komentara 11

RP
rpzagreb
13:06 30.01.2017.

Sve se radi i napraviti će se prije izbora i samo zbog izbora. Da nam ne predstoje izbori svi takvi i slični slučajevi bili bi beznačajni za postojeću gradsku kliku.

DU
Deleted user
16:09 30.01.2017.

Ja sam 20 godina živio kraj jako prometne ceste. Kad sam se preselio u mirniji kvart, nisam mogao zaspati od tišine. Jednostavno se navikneš i na buku i na tišinu.

SN
snovakor
21:00 30.01.2017.

Neka ti jadni stanari koji žive nekoliko desetak metara od tih cesta dodju k nama u Ilici , pa da vide što je buka !! ... to njihovo nije ništa .... a da ne govorim o jurnjavama i zimi i ljeti pogotovo u noćnim satima po Ilici a da Policija ništa ne poduzme !!! .... nemoj gluposti govoriti što je to buka ! ... uz našu buku u Ilici, nama razaraju i tramvaji od 40T naše zgrade koje nam pucaju iz dana u dan...i niko ništa ne poduzima ... što ćemo mi onda dobiti u Ilici ? ...hoće možda maknuti promet iz centra grada ??? .... ajmo g. Bandić, što ćete uraditi po tom pitanju ako se tamo zid gradi za zgrade na nekoliko desetak metara od cesta ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije