Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
boravili na Sljemenu

Od mišje groznice oboljelo dvadesetak Zagrepčana

sljeme, snijeg (1)
Daniel Kasap/Pixsell
22.02.2012.
u 17:00

Svi pacijenti iz podsljemenske zone ispitani su i svi su, osim jedne gospođe s kojom još treba razgovarati, u neko vrijeme boravili na Sljemenu.

Dvadesetak je Zagrepčana u siječnju i veljači oboljelo od mišje groznice, a većinom su iz podsljemenske zone. Ipak, nitko od zaraženih nema teže simptome bolesti. Iako su iz Zavoda za javno zdravstvo isprva objasnili da je jača zima potjerala miševe iz šume, koji su se potom skrili u gospodarske zgrade tog dijela grada, naknadno dodaju kako ipak postoji mogućnost da su se Zagrepčani mišjom groznicom zarazili na Sljemenu, a ne podno njega.

– Svi pacijenti iz podsljemenske zone ispitani su i svi su, osim jedne gospođe s kojom još treba razgovarati, u neko vrijeme boravili na Sljemenu – kaže dr. Vladimira Lesnikar iz zavoda.

Kao prevenciju od zaraze mišjom groznicom iz zavoda kažu da se trebaju često prati ruke, a dr. Lesnikar upozorava ljude koji podno Sljemena imaju vikendice ili objekte u kojima ne borave često da, ako prilikom čišćenja primijete tragove glodavaca, miševe trebaju otjerati, a ako ih je veći broj, prostor treba dezinficirati.

Ključne riječi

Komentara 12

IB
iva.begovic
18:37 22.02.2012.

Meni se čini da bi bilo važno još nadodati da se taj viirus iz izmeta i izlučevina glodavaca širi svim epidemiloškim putevima ali ipak najviše aerogeno. Zato svi koji imaju klijeti i neke nastambe u prirodi, a koje dulje vremena ne upotrebljavaju - neka podove čiste vlažno, a ne metenjem. A ako metu neka svakako stave masku na lice, nije ni puno ni skupo, a korisno je.

IM
imra
20:12 22.02.2012.

meni se čini da tu snježnu kraljicu treba ukinuti jer kao prvo to je veća bez dna koju svi zagrepčani debelo plaćaju kroz vodu i prirez ( a zašto ne i ostali građani kada se toliko hvale sa našim skijašima?) a drugo zbog tretiranja staze kemikalijama za umjetni snijeg Zagreb će uskoro totalno ostati bez pitke vode. Jeli i o tome pored krvi i mesa brime gradonačelnik?

VE
Vexans
17:47 22.02.2012.

Makar što,nema sljemenskih miševa! Ima poljskih miševa koji vole otići na Sljeme .Tamo,poslije Snježne kralice ostane puno hranljivih ostataka pa se časte Kad ponestane otpadaka vrlih turista oni se vrate u svoje nastanbe na livade,voćnjake,vinograde..do nove skijaške priredbe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije