Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GENIJALCI

Od malih nogu briljiraju u programiranju

INFORMATČARI
Foto: Privatna arhiva
1/2
10.08.2019.
u 22:30

S Olimpijade u Azerbajdžanu sutra se vraćaju s četiri medalje

– Još smo u šoku, preko noći postao je slavan. Izvrstan rezultat nije neočekivan jer živi za informatiku, ponekad ga moramo i tjerati da ode van – kaže smijući se ponosna mama Mirela Pavić čiji je 16-godišnji sin Patrik osvojio srebrnu medalju na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u Bakuu. I to u konkurenciji 87 sastava i 325 lumena iz cijelog svijeta. Osim s Patrikovom, naša se reprezentacija kući vraća sa još tri medalje. Srebro je osvojio i Krešimir Nežmah, a broncom se mogu pohvaliti Pavel Kliska i Dorijan Lendvaj, svi redom genijalci iz zagrebačke XV. gimnazije.

Ima vremena i za zabavu

S programiranjem je Patrik, objašnjava njegova mama Mirela, “kliknuo” još u osnovnoj školi i otad se ne odvaja od kompjutora. Uskoro će se upisati u drugi razred, a u školi ima same petice.

– Rekla bih da dosta upije na satu pa doma i ne mora toliko učiti. Više mu idu prirodoslovni predmeti, a nešto malo više muči se s onim “štreberskima” – ističe mama Mirela. Iako je tek završio prvi razred, Patrik nema dvojbe o tome što će nakon srednje škole jer još od malih nogu zna da će studirati matematiku na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF). Ni medalje s natjecanja nisu mu strane, kao ni ostalima iz njegove ekipe. Potkraj lipnja sa Srednjoeuropske informatičke olimpijade u Bratislavi vratio se sa zlatom, Dorijan i Krešimir osvojili su srebro, a Pavel je bio četvrti. Ipak, Olimpijada u Azerbajdžanu bila im je poseban izazov.

– Natjecanje je počelo 4. kolovoza, a trajalo je dva dana. Sudionici su morali riješiti po tri algoritamska zadatka, za što su imali pet sati – objašnjava odgovorni voditelj Krešimir Malnar, koji je zajedno s Ivanom Paljakom i Josipom Klepecom s dečkima otputovao u Azerbajdžan.

Foto: zvonimir ferina

Uspjeh zagrebačkih odlikaša još je veći uzme li se u obzir da je to najmlađa informatička reprezentacija u povijesti hrvatskih nastupa na međunarodnim olimpijadama kompjutoraša. Dečki su se za to natjecanje pripremali mjesecima, simulirajući i rješavajući dvadesetak olimpijskih zadataka, a bili su i na ljetnom kampu na Krku gdje su vježbali deset dana. Upravo se zato i ponose svojim medaljama, iako skromno kažu da su mogli i bolje. A zadovoljstvo ne krije ni mama srebrnog Krešimira Nežmaha.

– Naravno da sam ponosna. Očekivao je medalju, iako mi je priznao da mu je žao što nije osvojio zlato, a malo mu je nedostajalo. Svi natjecatelji ondje znaju riješiti teške zadatke, ali tu je i pritisak i borba s vremenom. Detalji su odlučujući. Za nas obične ljude teško je razumjeti o čemu je tu uopće riječ – kroz smijeh govori Ljerka Nežmah. Krešimir je i ovogodišnji rekorder po broju osvojenih Oscara znanja, kojih je kući donio čak pet.

Na informatičkim je natjecanjima samo u osnovnoj školi osvojio šest prvih i dva druga mjesta. Prvi je put na državnom natjecanju iz informatike bio u petom razredu. U jednoj je kategoriji tada bio prvi, a u drugoj je osvojio drugo mjesto. Bio je i na državnim natjecanjima iz fizike i matematike, ali najdraža mu je ostala njegova prva ljubav, informatika, koju je zavolio još u četvrtom razredu, a bio je na natjecanjima po cijelom svijetu, uključujući New York, Bratislavu, Švicarsku... Ipak, uz silne obveze i putovanja, Krešimir nalazi vremena i za zabavu.

– Voli društvo, nije povučen, a ima i smisla za humor. Uglavnom se druži sa svojom ekipom informatičara, kaže da s drugima nema toliko tema za razgovor – smiješeći se govori Ljerka Nežmah, čiji će se sin Krešimir, kao i Patrik, najvjerojatnije upisati na PMF, iako razmišlja i o odlasku na prestižni Cambridge.

Foto: Privatna album

“Zarazio” ga otac

A od osnovne škole, i to od prvog razreda, programira i najmlađi hrvatski olimpijac Dorijan Lendvaj, koji je ljubav prema kompjutorima naslijedio od oca.

– Programirati je počeo u prvom, a već u drugom razredu išao je na državno natjecanje na kojem je rješavao zadatke iz petog razreda. U šestom je razredu bio hrvatski prvak u robotici, a i jedini je u Hrvatskoj koji ima međunarodnu medalju koja pokriva sva STEM područja – ponosno ističe Dorijanov tata Vlado, koji je ujedno i predsjednik Hrvatskog saveza informatičara, koji je organizirao nastup naših informatičara na Olimpijadi u Azerbajdžanu. Dorijan je, dodaje Vlado Lendvaj, zadovoljan rezultatima. Najvažnije mu je, kaže, da su zadaci izazovni.

Razloga za zadovoljstvo svakako ima i najstariji reprezentativac Pavel Kliska, koji najesen upisuje četvrti razred. Kući se taj državni prvak u informatici vraća s broncom, a brojna natjecanja nisu mu strana.

– Dugih pet sati natjecanja, uzbuđenje i promjene na rang-listi cijelo vrijeme, dvije srebrne i dvije brončane medalje. Dečki su bili izvanredni u teškim zadacima, a nitko od njih nije maturant, za razliku od većine glavnih konkurenata – kazao je Vlado Lendvaj.

Naši se genijalci sutra vraćaju kući, a u međuvremenu dane krate igranjem stolnog nogometa u kojem su, ističe Krešimir Malnar, uvjerljivo najbolji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije