Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gubitak ZET-a

Od 1. studenog sat vremena vožnje u tramvaju i autobusu plaćat ćemo 6 kn

tramvaj
Sanjin Strukic/PIXSELL
19.10.2017.
u 09:13

Ako se za primjenu, kažu u trgovačkom društvu, ne stignu “pregrupirati” do sljedećeg mjeseca, do prosinca sigurno hoće

Od Črnomerca do Dubrave tramvajem za šest ili sedam kuna. S tom je vizijom gradonačelnik Milan Bandić odlučio smanjiti minus Zagrebačkog holdinga, koji je u gubitku 87 milijuna kuna. Povećanje je to za gotovo 29 milijuna kuna u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine. Najveći je razlog pad prihoda od prijevoza putnika u Holdingovoj podružnici ZET-u u odnosu na isto razdoblje 2016., koji su smanjeni za 19,6 milijuna kuna. Minus je nastao velikim dijelom zbog karte od četiri kune, pa su u Gradskoj upravi odlučili uvesti novu međukartu, a hoće li koštati šest ili sedam kuna, rekao je Bandić, odlučit će se do kraja tjedna. Iako u Holdingu kažu da je već odlučeno da će cijena biti šest kuna.

Čak 4,5 milijuna manje

Odluku o novoj karti, koja bi vrijedila sat vremena, u Gradskoj su upravi donijeli nakon što su dobili podatke o poslovanju Holdinga za prvih šest mjeseci. Sudeći prema brojkama, polusatne karte za četiri kune Zagrepčanima su bile pun pogodak. Njih su počeli kupovati više, ali su manje kupovali one za deset kuna, kao i dnevne karte te mjesečne i godišnje ZET-ove pokaze. U prvih šest mjeseci, piše u izvješću Holdinga, “otišlo” je 11,1 milijun karata za četiri kune. Istovremeno, karata od deset kuna prodalo se 1,2 milijuna, dok ih je u prvoj polovici 2016. godine prodano 5,7 milijuna. U istom tom razdoblju lani prodano je 418 tisuća mjesečnih pokaza, dok je ove godine ta brojka 366 tisuća. Lani su u ZET-u prodali 165 tisuća godišnjih pokaza, dok su ove godine prodali njih 160 tisuća. Smanjenom prihodu, piše također u izvješću Holdinga, doprinijelo je i to što je karta od četiri kune vrijedila i izvan prometnog područja Zagreba, a istovremeno su tri zone izvan grada na području Velike Gorice i Zaprešića te općina Bistra, Luka, Stupnik i Klinča Sela pretvorene u jednu zonu.

Mogle bi biti zelene boje

U ZET-u kažu kako nemaju informaciju kada će se nova međukarta točno uvesti, s obzirom na to da oni samo “provode odluke Grada”, no kako saznajemo u Zagrebačkom holdingu, po šest bi se kuna za sat građani bi mogli voziti već od 1. studenog.

– Jednako je tako gradonačelnik karte za četiri kune najavio 18. siječnja, a uvedene su 1. veljače, pa bi, prema našim procjenama, nove međukarte mogle biti u prodaji za dva tjedna. Ako se ne stignemo “pregrupirati” do tada, do 1. prosinca hoćemo definitivno – kažu u Holdingu. Karte po šest kuna, dodaju, mogle bi biti zelene boje, ali sumnjaju da će njihovo uvođenje bitno popraviti poslovanje gradskog trgovačkog društva.

– Karta bi trebala koštati 30 ili 40 kuna da bismo bili na nuli – ističu u Holdingu. Kako bi smanjili dugove tog društva, pak, u Gradu razmišljaju i o uvođenju naplate parkiranja u cijelom gradu.

– No, bit će po simboličnim cijenama, s popustima. Želimo da budu ravnopravni oni koji kupuju garaže i investiraju 30 godina unaprijed u parkirno mjesto i oni koji nisu kupili garaže, a parkiraju na javnim površinama. Ne možemo imati građane prvog i drugog reda – zaključio je gradonačelnik Bandić.     

Komentara 11

SE
senior
13:54 19.10.2017.

Kada ćemo otjerati ovog gada u njegovu POGANU VLAKU pa neka tamo naplaćuje i prdeže.

KR
kruti191
10:19 19.10.2017.

ne znam kaj na sve to veli drug LOLO???

Avatar AlPoS
AlPoS
17:44 19.10.2017.

Narode, narode primjećujete li kako je uvijek kao po pravilu holding i grad u plusu u predizborno vrijeme, a desetke milja u gubicima odmah nakon izbora. Milan moralna šlapa nemilice mlati našu lovu na sve strane i uništava grad koji se desetljećima neće oporaviti od ovoga rasipništva, jer grad i holding funkcioniraju sistemom spojenih posuda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije