Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Produljili su najam

Očajni roditelji u Središću: Dovršava se novi vrtić, ali našu djecu sad žele zadržati u starom

Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/6
23.09.2020.
u 13:01

Prenamijenjen unajmljeni objekt u Murtićevoj trebao je biti privremen

Otkako su djecu upisali u Dječji vrtić Zapruđe, točnije područni objekt u Središću na adresi Ede Murtića 6–8, roditeljima obećavaju kako će boravak u prostoru koji nije namjenski građen za te potrebe biti privremen. Izgradit će se moderna zgrada sa svim standardima koji odgovaraju predškolskoj ustanovi, govorili su. A onda je lani konačno i počeo nicati dugoočekivani objekt u naselju koje buja mladim obiteljima.

Ugovor na 10 godina

Kamen temeljac za zgradu između Međunarodne američke škole i novoizgrađene OŠ Središće u studenom je položio gradonačelnik Milan Bandić, a objekt površine 2135,57 kvadrata, vrijedan 36 milijuna kuna, otvorit će se, najavio je, za godinu dana. Ondje će se, detaljizirao je Bandić, smjestiti dvjestotinjak mališana u deset odgojnih skupina. Godinu dana polako se primiče kraju, a tako i radovi na novom vrtiću pa su roditelji počeli ispitivati kada bi se njihova djeca mogla preseliti. No onda je uslijedio šok: djeca se, rekli su im u vrtiću, neće automatski seliti u novu zgradu, već će ostati u starom, unajmljenom prostoru u Murtićevoj.

22.09.2020., Zagreb, Zaprude, podrucni objekt Sredisce. Privremeni djecji vrtic za djecu koja cekaju da se izgradi vrtic kod americke skole. Photo: Marin Tironi/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Marin Tironi/PIXSELL

– Što su onda uopće gradili novi vrtić? – pitaju se roditelji koji su se odmah pobunili. I tada su u vrtiću “promijenili ploču” i rekli da će djecu iz starog prostora preseliti ako roditelji pismeno to i zatraže. Zahtjeve su potom i poslali, no upozoravaju kako će se tako razbijati grupe i djeca odvajati od teta na koje su navikli, što i nije u skladu s epidemiološkim mjerama.

– I pritom će se izmiješati s djecom iz drugih kvartova koju već upisuju u novi vrtić. Suludo i izvan svih preporuka o nemiješanju klinaca u razredima, odnosno grupama – ljuti se jedan tata. Osim toga, kažu roditelji, produljen je i ugovor o najmu starog objekta, koji je u poslovnom prostoru u privatnom vlasništvu.

Da je to točno, potvrđuju u Gradskom uredu za obrazovanje, ali kažu da je potez bio nužan.

– Odluka o produljenju zakupa koji istječe 30. rujna te sklapanju novog ugovora za poslovni prostor donesena je nakon analize potrebe roditelja za smještajem djece u postojećem objektu, tijekom koje je omogućeno pojedinačno izjašnjavanje o preseljenju, pri čemu je uzeto u obzir i kontinuirano povećanje broja stanovnika Središća – ističe pročelnik Ivica Lovrić. Ugovor je, dodaje, potpisan na deset godina, s mogućnošću otkazivanja u bilo kojem trenu, a tvrtki Blok Središće, ranije Teleteri d.o.o., plaćat će se mjesečni najam od 8192 eura.

Nisu mogli otvoriti prozore

I Lovrić i ravnateljica vrtića Danijela Filković kažu da će se preseljenje provoditi po svim epidemiološkim preporukama, a počet će, dodaje pročelnik, nakon ishođenja uporabne dozvole koju očekuju u listopadu.

– Osim toga, stari prostor potpuno udovoljava svim propisanim uvjetima za rad vrtića – ističe ravnateljica. No s njom se ne bi složili roditelji jer je, kažu, riječ o prenamijenjenom poslovnom prostoru, a njihov predstavnik u Upravnom vijeću Davor Babić dodaje da su već imali problema jer postane pretoplo zbog prozora koji se ne mogu otvoriti. Prvotni je plan bio, ističe, da se u novi objekt u pet skupina smjeste djeca koju su tek upisali.

– No zašto onda nas “stare”, osam skupina, ne prebace u novi objekt pa novu djecu u stari? – pita Babić, dodajući kako se nada da će se problem početi rješavati na za danas sazvanom roditeljskom sastanku.

Ključne riječi

Komentara 1

NE
nečešrazbojniče
14:34 24.09.2020.

Samo šutite ovčice i nemojte izlaziti na izbore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije