Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
put do pantovčaka

Obnova “pijanih stuba” za 700 tisuća kuna

Kozarčeve stube
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
02.08.2019.
u 15:30

Svaka je stuba drukčije visine, što onemogućava normalno hodanje, a po njima je teško gaziti i jer su skliske

Jedna 12 i pol centimetara, druga 35. Sljedeća je visine 23 centimetara, a ona poslije nje opet 12 – lomili su noge Zagrepčani na “pijanim stubama” Ivana Kozarca koje istoimenu ulicu spajaju s Pantovčakom. To što je svaka stepenica druge visine bio je tek jedan od problema kad je Večernjak u veljači o tome pisao jer samim je stubama, zbog toga što su betonske i vrlo skliske, bilo općenito poprilično teško hodati. Oni koji su svakodnevno onuda prolazili prisjećali su se vremena kad je njihov put bio popločen i čak ugodan za boravak, ali “nedavna obnova”, kako su je opisivali, donijela je samo probleme.

Kad je ona točno bila, stanari nisu mogli precizirati, a iz Grada nam kažu kako će uskoro krenuti nova, vrijedna oko 700 tisuća kuna, koja će stube ponovno učiniti sigurnima. Dirati se neće ograda i odvodne kanalice jer su novi i funkcioniraju odlično, ali sam prolaz između Kozarčeve i Pantovčaka mora se urediti.

– Postojeće stube su, zbog svojih vrlo promjenjivih i neujednačenih visina i nagiba gazišta, u neadekvatnom stanju. Površina samih stuba sanirana je cementnim mortom koji je djelomično oštećen i ispucao. Zbog neredovitog održavanja na stubama se nakuplja otpala vegetacija, što utječe na trajnost betonske konstrukcije i znatno smanjuje sigurnost korištenja tih stuba – kazali su nam u Gradu pa dodali kako je projektom predviđeno rušenje postojećih stepenica, podesta i staze. Kad će radovi točno krenuti, nisu nam mogli precizirati jer se za njih još treba raspisati natječaj, ali proljeće sljedeće godine nekako je najrealnije za početak sanacije.

Podsjetimo, stube Ivana Kozarca nalaze se na području gradske četvrti Gornji grad – Medveščak, koja i inače na svom teritoriju ima najveći broj stuba, njih čak 120, a većina ih je zaštićena baština. Upravo je zato njihovo održavanje kompliciranije, jer je i za najmanji popravak potrebna projektna dokumentacija Gradskog ureda za zaštitu spomenika.

Ključne riječi

Komentara 8

VO
volina
11:43 03.08.2019.

MA dajte molim vas. Milan nešto da napravi a da ne izbije milijun iz blagajne, nemoguće.

Avatar Niškorist
Niškorist
07:26 03.08.2019.

Rođo bio pijan ?

TZ
Tomo_zna
12:57 06.08.2019.

A kaj nije problem kako bi ovakav novinarski članak bio poptun napisati koliko je potrošeno na zadnju sanaciju tih istih stuba, kada je ona bila i koja tvrtka je bila izvođač, a koja nadzor ovog remek djela. MIslim da to postoji u nekom gradskom izvještaju ali bi radi imidža tih firmi to trebalo javno izreći da javnot zauvijek zna s kime ne treba imati posla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije