Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Niži računi

Obnova fasade, ugradnja vodomjera i razdjelnika prepolovit će troškove

23.05.2014., Zagreb - Stanari iz Mamutice koji su ugradili vodomjere s daljinskim ocitavanjem i kalorimetre na radijatorima.  Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
24.05.2014.
u 15:00

Za uštedu na grijanju i fasadi potreban dogovor većine stanara, a vodomjere možete zatražiti bez obzira na susjede

Ušteda na režijama, ali i briga o imovini glavni su razlozi koji građane motiviraju na ulaganje u obnovu zgrada. Bez obzira na to je li riječ o potrošnji vode, struje ili toplinske energije, ulaganje u novu fasadu, zamjenu prozora, ugradnju zasebnih vodomjera ili razdjelnika topline zahtijeva mnogo novca.

Uštede veće od 50 posto

No oni koji su se na taj korak odlučili preporučuju to svima jer su dugoročna korist – niži računi.

– Otkako smo ugradili zasebne vodomjere i mjerače potrošnje na radijatorima, ušteda na potrošnji vode je i više nego dvostruka. Prije sam vodu mjesečno plaćao između 350 i 400 kuna, a sada stižu računi na iznos od 150 kuna. Za grijanje i toplu vodu izdvajao sam mjesečno i do 800 kuna, a sada najviše 250 kuna – kaže Josip Oroz, stanar 18-katnog nebodera Mamutice u Ulici Božidara Magovca.

Ugradnju zasebnih vodomjera Oroz savjetuje svim stanarima unatoč muci koju treba izdržati dok traju radovi na njihovoj ugradnji.

– Vodomjeri se moraju ugraditi na svakoj cijevi kojom voda dolazi u stan, u našem stanu bile su dvije cijevi zbog čega su majstori za oba vodomjera morali razbijati pločice, rezati cijev i ugraditi ventile – objašnjava Oroz. Sve troškove stanari su pokrili iz pričuve, koju većina uredno plaća. Iako za pričuvu odvajaju više nego prije (od 50 do 100 kuna) ulaganje se isplatilo. Njihov ulaz jedini se u Mamutici odlučio na ugradnju zasebnih mjerača potrošnje vode i struje zbog čega im susjedi, kaže Oroz, često zavide.

– Čude se odakle razlika u računima iako živimo u istim stanovima – kaže.

Susjedi me u redu u pošti pitaju kako smo smanjili trošak

Modernizacijom zgrade zadovoljna je i Tonka Knežević, koja se među prvima uselila u Mamuticu. U 40 godina, koliko ondje živi, plaćala je isti iznos za potrošnju vode i grijanja bez obzira na to koliko je trošila iako živi u stanu od 40 četvornih metara.

– Prije sam vodu plaćala 300 kuna, a sada oko 40 kuna. Za grijanje i toplu vodu izdvajala sam od 500 do 600, a sada oko 190 kuna – kaže Knežević. Do prije nekoliko godina njihov je ulaz bio u najlošijem stanju, no sve se promijenilo dolaskom novog predstavnika suvlasnika koji je pokrenuo susjede, a zajednički angažman pridonio je tome da je njihov ulaz "najpoželjniji".

Ulaganje je potrebno i zato što vlasnici potom znatno više cijene vlasništvo.

Više cijene svoje

– Unatoč složenom postupku obnove zgrade koji je drugačiji ako je objekt zaštićen kao naš, vlasnici počnu drugačije doživljavati ne samo vlastitu zgradu nego i one koje ih okružuju, a nisu obnovljene. Mi još ne znamo kolika će ušteda biti jer je obnova pročelja završila proljetos, no sigurno utjecati na potrošnju energije – rekao je predstavnik suvlasnika Berislavićeve 7 Zoran Dragaš. Njihova se zgrada nalazi u sklopu zaštićene zone Donji grad zbog čega je Grad iz spomeničke rente dao 700 tisuća kuna. Nakon što im ove godine istekne petogodišnji kredit, dići će novi za obnovu dvorišne fasade. U tome im je pomogao Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo (GSKG) osiguravanjem kredita bez hipoteke.

>>Razdjelnici se mogu ugraditi još samo ovog i sljedećeg ljeta

Komentara 4

Avatar makroangelo
makroangelo
13:16 25.05.2014.

Nekako ste ispustili reći da bi se ugradio vodomjer treba razbiti zid u kojem je dolazna cijev, dakle nikako trošak nije samo 1500 kn jer nakon ugradnje treba renovirati cijelu kupaonicu i kuhinju. Također ste zaboravili spomenuti kako je veliki broj korisnika koji su ugradili brojače impulsa na svoje radijatore već zabilježio veće račune no što su bili ranije. Lijepo je čuti da se nekome investicija isplatila ali samo kažem da je to meni prvi glas da je nekome račun pao nakon ugradnje brojača. Što se tiće vodomjera tu sam uvjeren da će svatko tko si to može priuštiti profitirati na manjim računima za vodu jer je svakome jasno da ovo što sada dobivamo kao račune za utrošak vode nema veze s mozgom.

Avatar Point_of_view
Point_of_view
16:29 25.05.2014.

Ovakve investicije discipliniraju svakoga ponaosob da gleda na postrosnju. Naravno da netko, tko ima pet clanova obitelji i onaj tko stanuje sam, nema istu postrsnju vode iliti grijanja. Ako su dojucer placali pausal, sad placuju stvarnu potrosnju, ali na nju mozes sam utjecat.

NJ
njičsa
09:53 27.05.2014.

Za vodomjer ne znam puno, samo da su jako veliki troškovi i da ugradnja nije samo tako na brzinu. Što se tiče ugradnje razdjeljnika, tko ga je god ugradio, povećali su mu se računi barem 20%. Samo prenosim informacije koje sam dobila od prijatelja i kolega koji nemaju zašto lagati.Za razliku od onih koji nas prisiljavaju na nešto što će nam povećati životne troškove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije