Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FFP2 MASKE

Pogledajte koliko kod nas koštaju maske koje su obvezne u Bavarskoj: 'Nema navale'

FFP2 maska
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
21.01.2021.
u 11:35

Maske FFP2 Imaju gušći i deblji zaštitni sloj, one s filtrom su skuplje, no mana im je što isušuju sluznicu

Pamučne i kirurške maske u Bavarskoj postale su prošlost. Zbog brzog širenja novog soja koronavirusa ta je njemačka pokrajina uvela obvezu nošenja maske FFP2, koja filtrira više od 95 posto čestica iz zraka, što je čini boljom zaštitom od zaraze. Takve se maske mogu kupiti i u hrvatskim ljekarnama te dućanima sa zaštitnom opremom, kao i u nekim trgovačkim lancima, a cijene im se kreću od 10 do 60 kuna te ovise o kvaliteti i proizvođaču. U zagrebačkim ljekarnama zasad se još ne bilježi pojačana potražnja za FFP2 verzijama, doznajemo od ljekarnice PrimaPharme u Harambašićevoj.

– Takvu masku imamo od proljeća i košta 20 kuna. FFP2 ima deblji zaštitni sloj i gušće tkanje pa pruža i bolju zaštitu nego obična kirurška – ističe.

A platnene i kirurške?

Postoje i dvije vrste FFP2 maski, s ventilom ili bez, a na tržištu se mogu naći i pod oznakom KN95, objašnjava Petar Jukić, vlasnik tvrtke Delta Aurea koja se bavi distribucijom zaštitne opreme.

– One s filtrom su kompleksnije u izradi pa su skuplje. Ne pružaju nužno bolju zaštitu, ali su ugodnije za nošenje. Cijene variraju, u trgovačkim centrima znao sam vidjeti FFP2 maske i po cijeni od 10, 12 kuna – govori Jukić. Ističe i da takve maske pružaju veću zaštitu zato što bolje prianjaju uz lice korisnika.

– Kod FFP2 verzija nije samo bolja filtracija, već i brtvljenje, ako ih uspoređujemo s običnim, troslojnim maskama. Čvršće stoje na licu pa je samim time unos čestica iz okoline puno manji nego kod maski sa širim otvorima sa strane. U svakom slučaju, najlošiji su izbor platnene maske, osobito one od prozračnih materijala – ističe Jukić koji u posljednje vrijeme bilježi veću potražnju za FFP2 varijantama nego ranije. Dodaje i da izbor maske ovisi i o prilici u kojoj je nosite.

– Osobno, kada idem, primjerice, u dom zdravlja, nosim isključivo FFP3 masku s filtrom koja pruža najbolju zaštitu – kaže.

Važno je pravilno nošenje

Upozorava i da se većina zaštitnih maski smije nositi jednokratno, čega se mnogi, primarno iz ekonomskih razloga, ne pridržavaju. Isto govori i dr. sc. Bruno Cvetković, sanitarni inženjer u Službi za epidemiologiju Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

– Za uvođenje obveznog nošenja FFP2 u Hrvatskoj zasad nema potrebe. FFP2 i FFP3 pružaju veću zaštitu, no zbog prodora manjeg broja čestica isušuju i sluznicu. Ako se pravilno nose, kirurške maske pružaju dovoljnu zaštitu, no građani ih ne bi smjeli nositi u džepovima i na retrovizorima te koristiti višekratno, kao ni skidati dok kašlju ili kišu u trgovinama, što sam znao viđati – zaključuje dr. Cvetković. 

VIDEO: Ovo je 11 vrlo čestih simptoma COVID-a o kojima baš nitko ne govori

Ključne riječi

Komentara 77

Avatar Warded
Warded
12:37 21.01.2021.

Kad ih uvezu firme koje vlada odredi, onda će biti obvezne. Koliko glupi mislite da mi jesmo 🤔

SO
Sobrudolf
12:13 21.01.2021.

Karavana Covid ludila se nastavlja! Nije daleko dan kada ce tvrditi da se mozemo zastitit od ovog "smrtonosnog" virusa samo vojnim plinskim maskama!

DU
Deleted user
14:38 21.01.2021.

Masku ne nosim nikada osim u trgovini jer moram. Družim se sa širokim krugom ljudi, svakodnevno sam na radnom mjestu. Dobro jedem i povremeno pijem. Koronu nisam imao. Jebale vas maske!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije