Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaprešić

Obiteljima iz “crvenih” stanova dvije tisuće kuna za smještaj

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
05.01.2021.
u 11:10

Dio stanara zgrada s Trga žrtava fašizma u obližnjem je pansionu

Stanovnici koji su prošli tjedan morali iseliti iz svojih teško oštećenih zgrada u Zaprešiću dobili su obrasce za hitnu isplatu pomoći od pet tisuća kuna, i to iz fonda vrijednog gotovo pola milijuna kuna. Objavio je to gradonačelnik Željko Turk na svom Facebooku i dodao da se ide i u planiranje njihova dugoročnog stambenog rješenja.

– Grad će subvencionirati s dvije tisuće kuna mjesečno sve vlasnike stanova koji se moraju privremeno iseliti – poručio je na Facebooku Turk. Iako se nalazi na zapadu županije, što znači da je mnogo dalje od epicentra potresa nego, recimo, Velika Gorica, šteta je u Zaprešiću na mjestima bila zaista znatna. Osim četiri zgrade koje su sad za rušenje i iz kojih se morala iseliti 71 obitelj, stradale su i zgrada suda, katastra i gruntovnice, ljekarna, gradska uprava i Osnovna škola Antuna Augustinčića. No kreće se u saniranje štete nakon potresa, kako u tom gradu tako i u ostatku Zagrebačke županije, koja je posljedice osjetila u gotovo svim gradovima. Kako bi se nabavio nužan građevinski materijal za sanaciju oštećenih objekata, krovišta i dimnjaka Zagrebačka županija uplatila je 5,5 milijuna kuna pomoći gradovima i općinama na svom području koji su pretrpjeli veće štete.

Po milijun i pol uplaćeno je općinama Kravarsko i Pokupsko, milijun kuna Zaprešiću, a po pola milijuna kuna Jastrebarskom i Ivanić-Gradu te Općini Pisarovina. Kako je Večernjak već pisao, Kravarsko je među ozbiljnije oštećenima potresom u Banovini, a osim crkve kojoj se urušio toranj, oštećeno je i nekoliko prometnica. U Lučelnici, mjestu u Pisarovini, oštećeni su unutrašnjost crkve i društveni dom, a u potresu je stradala i osnovna škola u Pokupskom.

– Do početka drugog polugodišta sve školske ustanove bit će pregledane, a ako neke ne budu zadovoljavale sigurnosne uvjete, nastava za djecu osigurat će se na drugi način – rekao je župan Stjepan Kožić.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar JPlesi
JPlesi
03:55 08.01.2021.

Jako puno ima nov koji zjape prazni i nisu se mogli niti se mogu prodati ISKORISTITE IH eto prilike da ne propadnu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije