Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEZADOVOLJNI SU

Obitelj će odlučiti gdje će ulicu dobiti general Stipetić

Zagreb: Trg grada Passignano Sul Trasimeno u Gajnicama
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
10.03.2020.
u 18:20

Gajničani koji traže promjenu imena trga u kvartu ne pristaju ni na jedno drugo ime.

Prijedlog je odličan, baš kao i njegova argumentacija, no tu postoji jedno veliko “ali”. Sumirao je tako Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova raspravu o prijedlogu Vijeća gradske četvrti Podsused – Vrapče da se Trg grada Passignano sul Trasimeno u Gajnicama, kao što je Večernjak već pisao, preimenuje u Trg stožernog generala Petra Stipetića.

Dakle, prijepori u Odboru oko imenovanja nastali su, ni manje ni više, nego oko toga kojoj povijesnoj vojnoj ličnosti prvo treba odati počast. Tako su jedni dali prednost stožernom generalu Janku Bobetku, a drugi, pak, Zvonimiru Červenku.

S druge strane, neslužbeno doznajemo kako je tu zapravo sporna i sama lokacija jer Stipetićeva obitelj želi da bude u Trnju gdje je stožerni general živio i preminuo. Finalnu odluku, na prijedlog Odbora za imenovanje, donosi Gradska skupština.

Nisu dobili odgovor

Nema dvojbi, uvjerava voditelj Ureda za branitelje Miodrag Demo, da će Stipetić dobiti svoje mjesto u gradu, a ono će biti gdje god da obitelj odluči.

– Odbor za imenovanje tražio nas je za mišljenje i tijekom ovog tjedna ćemo o svemu detaljnije porazgovarati s obitelji. Protiv njihove volje ne idemo – kaže Demo.

Prijedlogu da Stipetić “ode” u Trnje, pak, protive se i nezadovoljni su Gajničani.

– Nismo dobili još nikakav službeni odgovor na naš zahtjev, ali ne slažemo se s time da se u drugom dijelu grada nazove površina po Stipetiću – ističe predsjednik Vijeća GČ Podsused – Vrapče, Dejan Kljajić.

Niti jedno drugo ime, dodaje, za sadašnji trg imenovan po talijanskom gradu koji im je pomogao tijekom Domovinskog rata, ne dolazi u obzir i neće prihvatiti. Preimenovanje je, podsjetimo se, krenulo od toga da mještani ne znaju izgovoriti ime gajničkog trga.

– Naše rješenje je idealno jer bi tako lokalci biti zadovoljni, a i imali bi trg nazvan po jednom od najvećih stožernih generala – objašnjava Kljajić.

Osim toga, uklapa se i u grupaciju imena u kvartu jer je odmah pokraj njega Park 101. brigade. Nazvan je, naime, po zagrebačkoj postrojbi Hrvatske vojske koja je djelovala na nekim bojištima pod zapovjedništvom upravo generala Stipetića.

– Postoje neki kriteriji koji se moraju poštivati kod imenovanja, a tu je između ostalog logika u grupiranju – objašnjava članica Odbora za imenovanje, Rada Borić. Tako će se, primjerice, kod Muzeja suvremene umjetnosti ubuduće sve ulice imenovati po umjetnicima. Treba, također, uzeti i u obzir da zbog preimenovanja neće mnogo ljudi mijenjati svoje osobne iskaznice, što je dodatan trošak na račun Grada. Tu je, priznaje R. Borić, Trg Passignano idealan jer na toj adresi ne živi – nitko. Ne locira ga, zapravo, ni GPS.

Ispunili sve uvjete

Da se trg preimenuje, na koncu, imaju gotovo pa savršene uvjete, jedino što se čeka je odluka obitelji.

– Sigurna sam da će se sve riješiti do sljedeće sjednice skupštine – zaključuje R. Borić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije