Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakova tribina

Obećali su zebre, ležeće policajce, staze, krpanje rupa

tribina
Foto: Davor Puklavec/Pixell
1/18
09.11.2013.
u 16:30

Specijalne snage - Gradonačelnik Milan Bandić na tribinu je poslao petnaestak svojih najjačih suradnika.

Ispred najstarijeg dječjeg vrtića u Mikleušićevoj ulici već idući tjedan iscrtat će se zebra, za nešto više od mjesec dana zakrpat će se rupe na cesti u Gornjem Prekrižju i urediti odron na igralištu Zelengaj - obećanja su to gradskih pročelnika nakon prve Večernjakove kvartovske tribine.

Više od sto pitanja

Gledalište Male scene bilo je premalo za sve žitelje gradske četvrti Gornji grad – Medveščak koji su u četvrtak u večernjim satima sudjelovali na tribini želeći saznati kada će se i kako urediti njihov kvart, riješiti problemi s kojima se svakodnevno suočavaju: nedostatak prometne signalizacije, uređenje Ribnjaka, parka Remetskog Kamenjaka, obilježavanje biciklističkih staza, borba protiv buke, prenamjena ulica iz dvosmjernih u jednosmjerne... U više od sat vremena žustre rasprave na pitanja građana odgovaralo je 15-ak predstavnika gradske vlasti, među njima pročelnici Dinko Bilić, Emil Tuk, Zoran Nevistić, Željko Horvat, posebni savjetnik gradonačelnika Milana Bandića, te zamjenici i savjetnici pročelnika Alan Ordulj i Božica Šimleša.

Večernjakova tribina i više je nego dobrodošla. Sada i mi možemo čuti što misle građani

Željko Horvat, posebni savjetnik M. Bandića

Ni produženo vrijeme rasprave nije bilo dovoljno da svi koji su pristigli postave pitanje, no Večernji list održanom tribinom ne okreće leđa građanima iz ove četvrti. Naime, na naše adrese pristiglo je više od stotinjak pitanja na koja ćemo, kako smo vam i obećali, odgovarati od ponedjeljka pa sve do subote, 16. studenog. Nakon toga Večernjakova kvartovska tribina prelazi u novu gradsku četvrt, no više detalja otkrit ćemo za tjedan dana. Rezimirajući sve prijedloge i probleme za četvrt Gornji grad – Medveščak, među onim najvažnijim svakako su hitno uređenje Britanskog trga, rješavanje parkiranja u brojnim ulicama, uređenje pročelja zgrada u jezgri metropole te dječjih parkova i igrališta. U današnjem broju donosimo odgovore na većinu pitanja postavljenih na tribini.

:: Kada i kako će se riješiti problem parkiranja u Bosanskoj, Arnoldovoj, Buconićevoj ulici, Ulici Gorana Kovačića, Rokovu perivoju? Voljni smo plaćati mjesečne i godišnje karte.

Dinko Bilić: U Bosanskoj ulici zaprimili smo 39 zahtjeva, a prema informacijama iz sektora za promet, sva ta mjesta nisu popunjena. Što se tiče ostalih ulica, sektor za promet izdaje rješenja za parkirna mjesta gdje je to moguće i u onom broju koliko to dopušta prostor. Trenutačno se radi na izmjeni pravilnika o parkiranju te je upućen dopis svim četvrtima, pa tako i Gornjem gradu – Medveščaku, da nam se očituju u kojim ulicama sami stanari žele naplatu parkiranja i u kojoj bi zoni željeli biti. Kad se dobije suglasnost Vijeća gradske četvrti, te će se ulice uvrstiti. Ipak, ništa se ne može napraviti bez suglasnosti Vijeća, zato vas molimo, uputite dopis da navedene ulice uđu u evidenciju koja je obuhvaćena novim pravilnikom.

:: Kada će se postaviti ležeći policajci ispred bolnice Goljak te na križanju Tuškanove i Vrbanićeve, gdje su ugroženi učenici OŠ S. S. Kranjčević?

Alan Ordulj: Vrlo brzo obići ćemo navedene lokacije i provjeriti situaciju. To znači da će naši djelatnici predložiti gdje bi se u tim ulicama mogli postaviti ležeći policajci. Takvi se nacrti šalju prometnoj policiji, nakon čega se čeka njihovo očitovanje, a potom se mora očitovati i Vijeće četvrti.

Vibro trake nisu dobre

:: Zašto se u našoj četvrti umjesto ležećih policajaca ne postave vibro-trake?

Alan Ordulj: Vibro-trake zbog buke nisu predviđene na onim cestama koje su u blizini zgrada ili kuća. Uostalom, one ne daju željene rezultate. Znamo da ležećim policajcima kažnjavamo 90 posto građana koji voze propisno, no kad pogledate unatrag, otkako je Grad Zagreb uveo tu mjeru, znatno je smanjen broj stradalih u prometu, osobito najmlađih.

Bilo mi je neizmjerno drago čuti da Večernji list pokreće ovakve tribine

Miro Skalicki, stanar gradske četvrti

:: Kada će se urediti park- šuma Remetski Kamenjak?

Emil Tuk: Kako su poručili iz Hrvatskih šuma, koje su vlasnici toga područja, iduće godine planira se uspostava šumskog reda, dakle posjeći će se opasna stabla, uredit će se šumske staze i zamijeniti dotrajale klupe te postaviti novi koševi za smeće. Gradnjom šumske staze spojit će se Gračanska ulica s Ulicom Remetski Kamenjak. Isto tako postavit će se dječje sprave koje će se financirati iz malih komunalnih akcija.

:: Na semaforu kod Radićeva šetališta postavljeni su betonski blokovi. Hoće li i kada biti uklonjeni?

Postavljeni blokovi samo su privremeni, uskoro će biti uklonjeni, a taj će se dio zazeleniti kako je i bila prvotna namjera.

:: Može li se Ulica Remetski Kamenjak prenamijeniti iz dvosmjerne u jednosmjernu ili da se barem na tome dijelu postavi bilo kakva prometna signalizacija, ograničenje brzine?

Ordulj: Otići ćemo i pogledati. Ako zadovoljava tehničke uvjete za jedan smjer plus minimalno dva metra za pješake i dio za parkiranje vozila, tada se to može napraviti. No moramo provjeriti koliko je dugačka ulica, a trebaju se riješiti i imovinski odnosi. Nadam se da će to ove godine biti gotovo.

Staze na Gornjem gradu

:: Hoće li se i u kojim ulicama iscrtati biciklističke staze?

Dinko Bilić: Prijedlog programa za 2014. ide na prvo čitanje ovaj mjesec, njime su definirane sve akcije koje će provoditi Ured za graditeljstvo, a među njima je i obilježavanje novih staza. Mijenja se i pravilnik biciklističkih staza koji je isti još od bivše države i njime se predviđa smanjenje i ograničenje prometa motornih vozila na 30 kilometara na sat, čime bi se stekli preduvjeti za iscrtavanje staza gdje ih danas nije moguće iscrtati, kao što je to Gornji grad.

:: U vrtiću u Mikleušićevoj djeca do tri godine ne idu van jer na cesti nije ucrtana zebra.

Željko Horvat: Zebru ćemo iscrtati sljedeći tjedan.

:: Mjesni odbori nisu aktivni, ne signaliziraju problematiku četvrti. Kad će se to promijeniti?

Zoran Nevistić: Mjesni odbori funkcioniraju, morate se angažirati, napisati problem i oni će se obraditi.

Klizište na Zelengaju

:: Ulice u Gornjem Prekrižju, od Cmroka prema Britanskom trgu, kojima prolazi autobusna linija 105 i 102, pune su rupa, autobusi se uništavaju. Kad će one biti zakrpane?

Željko Horvat: Vijeća gradskih četvrti rade programe, putem kojih ćemo momentalno osigurati sredstva za asfaltiranje takvih prometnica. Sljedeći tjedan takve ćemo probleme kontrolirati na terenu zajedno s gradonačelnikom Milanom Bandićem. Zagrebačke ceste imaju posebne ekipe koje utvrđuju prioritete i takve ceste popravljaju.

:: Igralište Zelengaj uništeno je zbog odrona i ne možemo tamo voditi djecu. Kad će se to popraviti?

Dinko Bilić: Postupak javne nabave je u tijeku, čim potpišemo ugovor, krećemo u sanaciju klizišta.

:: Ako javne garaže nisu popunjene, postoji li mogućnost da se domicilnom stanovništvu osigura da se u određenom razdoblju koriste garaže po povoljnijim cijenama?

Željko Horvat: Tek smo sad u poziciji da možemo operativnije donositi odluke i zato su ovakvi prijedlozi dobrodošli.

Dajte nam vremena, deset, petnaest dana da to ispitamo i onda bismo mogli sastaviti prijedlog.

Nastavak u ponedjeljak...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije