Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protiv struke

O novom izgledu Mesničke ulice odlučio je sam gradonačelnik

05.10.2014., Zagreb - Mesnicka i Streljacka ulica otvorene nakon sanacije koja je trajala tri mjeseca.  Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
09.10.2014.
u 11:38

Arhitekt B. Silađin kazao je da se od njegova projekta odustalo kada je Zavod za zaštitu spomenika zabranio spuštanje rubnjaka

Uređenje Mesničke ulice, koje je podijelilo stručnjake i građane, dokaz je da se čak i povijesna jezgra obnavlja stihijski i bez nadzora Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Prije Mesničke, obnovljeni su Trg sv. Marka, Opatička, Demetrova, Basaričekova, Ćirilometodska, svaka u svom stilu, bez istog povijesnog, prometnog i kulturnog rješenja.

Prijedlozi za poboljšanje

A da do mišljenja Zavoda ponajprije ne drži gradonačelnik Milan Bandić, dokazao je uređenjem Mesničke, koja je "popeglana" baš onako kako je on zamislio. Da je upravo on naredio spuštanje rubnjaka i postavljanje bljeskalica, potvrdio je nedavno u eteru Radio Sljemena kazavši da je ideju dao arhitekt Branko Silađin, no da su zajednički obilazili ulicu najmanje pet puta i dorađivali projekt. Cijela priča mogla se i prikriti da se ovih dana Silađin nije ogradio od ovakvog izgleda Mesničke.

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Kazao je da je sudjelovao u početnoj fazi izrade projekta predloživši spuštanje ili ukošavanje rubnjaka u razinu kolnika, suženje kolnika na šest metara i postavljanje plastičnih stupića. No, objasnio je da je njegov projekt odbačen kada je Zavod zabranio spuštanje rubnjaka i naredio obnovu ulice u istovjetnom obliku.

Silađin je kazao da se stoga pristupilo drugom projektu, no da je prije početka radova održan sastanak u Mesničkoj, gdje je gradonačelnik ipak zatražio spuštanje rubnjaka prihvativši njegov prijedlog da se nogostup izvede od asfalta. Što se dalje događalo, Silađin tvrdi da nije upoznat pa i sam danas smatra da Mesnička nije dobro izvedena.

Prije gradnje izložiti plan

Predlaže da se popravi dogradnjom plastičnih stupića, suzi kolnik i pješacima da veća površina. Urbanist Niko Gamulin smatra pak da je bolje rješenje u "uništenoj ulici" postaviti niske kamene kugle, no istaknuo je da se povijesna jezgra obnavlja bez jasnog plana.

– Ovdje je riječ o arhitektonskoj, povijesnoj i prometnoj cjelini i Zavod je trebao imati jasno rješenje za sve ulice – smatra Gamulin. Dodao je da se šara i u stilu obnove i u materijalima, što nije dobro. Tako je prošle godine sa spuštenim rubnjacima asfaltirana Ćirilometodska, a nisu spušteni na Opatičkoj, koja je također asfaltirana.

S visokim rubnjacima i asfaltom ostale su i Demetrova i Basaričekova, dok su kockice i visok nogostup zadržane u Kamenitoj ulici. Na problem je upozorio i Saša Šimpraga, voditelj platforme 1postozagrad, dodavši da bi svaki projekt prije realizacije trebalo predstaviti javnosti kako bi se prikupila mišljenja i pronašlo najbolje rješenje.

– U nizu ulica deniveliranje je velika pogreška jer se negira povijesni karakter, a u Mesničkoj tu je i pitanje sigurnosti. Prilagodbe su svakako poželjne, ali se uređenje javnih površina ne može svoditi na popločavanje – kazao je Šimpraga.

Komentara 39

DU
Deleted user
14:05 09.10.2014.

Bandić, institucija koja se u vse razme. Zakaj plaćamo sve te silne stručnjake s fakultetskim diplomama u Gradu i Holdingu, ako se njihovo rješenje baci u smeće i napravi ono kaj si je Bandić zamislil, jer su ga tak naučili na Faklutetu političkih nauka. Hitno napisati stotinjak otkaze, molim, nema smisla da stručni ljudi sjede i primaju plaću, a njihov rad nije potreban.

Avatar dr. Evil
dr. Evil
15:03 09.10.2014.

pričekajmo prvi snijeg i led pa da vidimo naše savjesne vozače sa ljetnim gumama kad se budu spuštali kockama niz Mesničku...

BI
billynik
12:42 09.10.2014.

Ako mislite da će Bandić izgubiti koji glas na izborima zbog ovakog svakodnevnog piskaranja protiv njega varate se , baš naprotiv i sljepcu je jasno da je problem Bandić a ne izgled Mesničke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije