Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
peti put ove godine

Novom Zagrebu dosta je starih cijevi, pucaju svaka dva mjeseca

Puknuće vrelovoda
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/5
05.11.2019.
u 11:00

Korozija nagrizla magistralni vrelovod ispod Mosta mladosti pa je bez tople vode i grijanja do četvrtka 80.000 ljudi, koji već peti put ove godine ispaštaju zbog dotrajalih instalacija

Prvo je u lipnju ove godine pukla cijev magistralnog vodovoda. Potom je, mjesec dana poslije, na Sarajevskoj popucala vodovodna cijev i stvorila poplavu, a u rujnu, gotovo na istom mjestu, dogodila se jednaka stvar. Dan kasnije pod vodom je bilo parkiralište u Sopotu zbog još jednog puknuća.

A jučer je puklo i peti put ove godine. Točnije, pukao je magistralni cjevovod ispod Mosta mladosti. Zbog toga će za stanovnike novozagrebačkih naselja Središće, Zapruđe, Sopot, Utrine, Sloboština, Travno, Dugave, Jakuševec, Siget i Trnsko danas, sutra i u četvrtak ujutro biti obustavljena opskrba toplinskom energijom. Bez grijanja i tople vode bit će tako oko osamdeset tisuća ljudi, koji jučer baš i nisu bili oduševljeni kad su čuli vijest.

Zavarivanje od 16 sati

– Dobro da je puklo na plus 3, 4, a ne na -15 Celzijevih stupnjeva. To je tako kad se ne radi poštena rekonstrukcija, već se krpa – komentirali su stanovnici Novog Zagreba na društvenim mrežama, dok je dio njih ironično dodao da će barem uštedjeti na grijanju. No, najveći problem će im biti, kažu, to što će se morati tuširati kod rodbine na drugom kraju grada.

Razlog pucanja cijevi, javili su iz HEP-Toplinarstva, starost je dionice vrelovodne mreže te korozija cijevi prouzročena izlijevanjem oborinskih voda pomiješanih sa sredstvima kojima se zimi tretiraju kolnici.

– Puknuće je uočeno kad se radio redovan preventivan pregled, kad se obično mijenja termoizolacija, ako je to potrebno. Cijev promjera 800 milimetara pukla je unutar galerije mosta, pa ćemo morati mijenjati dio koji je oštećen – govori Jurica Brnas, voditelj službe za eksploataciju pogona toplinske mreže HEP-Toplinarstva. Najavljeno je da će sanacija početi sinoć u 20 sati, a radit će, kaže Brnas, od 0 do 24 kako bi kvar popravili, ako je moguće, i prije procijenjenog roka.

– Riječ je o cijevi velike dimenzije pa su zavarivački radovi iznimno zahtjevni. Samo zavarivanje trajat će od deset do 16 sati, a radit će se u nepovoljnim uvjetima, u uskom prostoru. Zavarivači će se morati i zavlačiti ispod cijevi – govori Brnas, diplomirani inženjer strojarstva. Posao su dodijelili Montmontaži, kaže Brnas, koja ima vrhunski osposobljene majstore s iskustvom u zavarivanju, a morat će se i mijenjati.

Bez tople vode stanovnici Novog Zagreba ostali su i prije dvije godine puna dva tjedna, dok su s južne strane Mosta mladosti, kod Ulice Damira Tomljanovića Gavrana u Zapruđu, obnavljali oko tri kilometra vrelovoda te izgradili 5,6 kilometra nove trase. Tada su rekli da su radovi nužni kako bi se spriječili kvarovi i puknuća na sustavu te kako bi se omogućila pouzdana i kontinuirana opskrba toplinskom energijom tijekom sezone grijanja.

No, kažu neki Zagrepčani, problem nije samo u cijevima koje stalno pucaju, već i u jednako lošem stanju Mosta mladosti. Krajem kolovoza Grad je raspisao i natječaj za radove na njegovu vijaduktu, procijenjene vrijednosti 54 milijuna kuna, a hoće li stajati više ili manje, ovisi o odabranom izvođaču koji će morati završiti opsežnu rekonstrukciju kolnika i nosećih stupova u roku od godinu dana.

Sanirali smo ga 2010.

Odnosno, kako piše u natječajnoj dokumentaciji, riječ je o “investicijskom održavanju jugozapadnog vijadukta Mosta mladosti koje uključuje radove na zapadnom kraku – Sarajevska, na zapadnom kraku – Držićeva, na tramvajskom nadvožnjaku, istočnom kraku Držićeva i stubištu ispod tramvajskog nadvožnjaka”. U skladu je to sa studijom koju je radila zajednica ponuditelja IGH, Geoexpert – IGM i Ascon Institut, a završena je početkom prošle godine.

Nedavno su u Gradu kazali i da je 2009. i 2010. na istočnom vijaduktu južnog prilaza Mostu mladosti saniran kolnik i pješačke staze te su promijenjene sve ograde, rubnjaci i vijenci, nosiva rasponska konstrukcija, odvodnja, a sanirani su i nosivi stupovi mosta. U sklopu redovnog održavanja zamijenjena je i oštećena čelična odbojna ograda na kolnicima. Na glavnom rasponskom dijelu i na sjevernom prilaznom vijaduktu sanirani su i vijenci te pješačke ograde.

– I 2004. godine izvršena je sanacija čeličnih sanduka rasponske konstrukcije mosta, promijenjena odvodnja kolnika i obnovljena antikorozivna zaštita unutarnjih čeličnih ploha oba sanduka – kazali su u Gradu.

Video: Potpuno poplavljen podvožnjak u Škorpikovoj ulici

Komentara 10

MA
max
11:20 05.11.2019.

Cijevi koje su pukle su nove, preplaćene višestruko prije 2g u izvedbi bandićevog kuma. Ali šta vas briga za cijevi, pa imat ćemo novi nogometni stadion, dok se tuširate u ledenoj vodi bude vam toplo oko srca kad se sjetite nogometa, bandića, mamića i 100mil€ koje su nam uzeli za "rekonstrukciju" starog maksimirskog stadiona...

Avatar Matija22
Matija22
11:26 05.11.2019.

banditić bi radio novi stadion ,a nezna popravit cijevi za vodu i neda lovu za to samo za fontane

TM
trade_mark
11:21 05.11.2019.

nda... kad dođe bandićev menhetn budete ostali i bez vode i bez grijanja... bez obzira jel budu cijevi čitave ili ne. o smeću ne moramo ni pričati, već ga i sad ima na svakom ćošku... al kad dođe menhetn elita ostatak grada postaje bronx.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije