Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Ponovno aktivni – od socijalne pomoći do socijalne sigurnosti"

Novo zanimanje i posao za čak 75 nezaposlenih starijih od 50 godina

06.05.2014., Zagreb -  Gradjani gledaju ponudu poslova u izlogu Hrvatskog zavoda za zaposljavanje u Zvonimirovoj ulici. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Autor
Sandra Golemac
23.03.2015.
u 13:00

Grad Zagreb, Pučko otvoreno učilište i Obrtnička komora izradili su projekt i prijavili ga na natječaj Ministarstva socijalne politike i mladih

Starije, a još radno aktivne osobe često su zapostavljena skupina na tržištu rada.

Upravo kako bi ih podržali i povećali njihovu zapošljivost, Grad Zagreb u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem i Obrtničkom komorom Zagreb izradio je projekt „Ponovno aktivni – od socijalne pomoći do socijalne sigurnosti" koji su prijavili na natječaj Ministarstva socijalne politike i mladih otvoren u okviru Europskog socijalnog fonda.

Ako projekt bude prihvaćen za financiranje, ukupno 75 nezaposlenih osoba starijih od 50 godina i evidentiranih na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, a istovremeno radno sposobnih korisnika pomoći socijalne skrbi Grada Zagreba (Prehrane u pučkoj kuhinji, Pomoći u obiteljskim paketima te Naknade za troškove stanovanja) u drugoj polovini godine sudjelovat će u programima obrazovanja i zapošljavanja.

Strogi kriteriji odabira

Ciljna skupina, naime, odabrat će se uz pomoć evidencije korisnika Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom te uz pomoć evidencije nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

– Obuhvaćene su osobe starije od 50 godina (oba spola) i žene starije od 45 godina, a osobe mogu imati maksimalno završenu srednju školu. Kriterij odabira ciljne skupine će biti i prethodno radno iskustvo ili zanimanje u definiranim područjima djelatnostima trgovine, održavanja prostora, osobne njege, hotelijerstvu i ugostiteljstvu, koje su definirane kao perspektivne za buduće zaposlenje tijekom preliminarne analize u pripremi Projekta – objasnila je Višnja Fortuna, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu.

Projekt od godinu dana

Dodala je da će svih 75 odabranih korisnika sudjelovati u programima obrazovanja za razvoj vještina i kompetencija, kao i strukovnih programa obrazovanja uz praksu kod poslodavaca s mogućnošću budućeg zaposlenja, za što će dobiti potvrde ili diplome.

Projekt „Ponovno aktivni – od socijalne pomoći do socijalne sigurnosti" provodit će se godinu dana, a odabrani korisnici, istaknula je pročelnica Fortuna, neće gubiti prava koja ostvaruju kao korisnici socijalne skrbi Grada Zagreba.

Komentara 1

SJ
svakog jutra oko podne u 18:00
10:00 24.03.2015.

Jedino u apsurdistanu se ljudima može oduzeti dom. Banke se naplate nekretninom a drđavi ostanu socijalni slučajevi. Sudstvo i vlast koji omogučuju i potiču da se njezini stanovnici ovako osiromašuju treba visjeti .........................Znate li da članovi vladajuće kaste i sudbene vlasti dobijaju jeftine kredite po 1 ili 2 % kamate a zauzvrat mešetarima namještaju zakome?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije