Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI PROJEKT U ZAGREBU

Gradit će novu tržnicu na Ljubljanici, a što će biti s Trešnjevačkim placem?

Plac Ljubljanica
Foto: Arhitektonski studio Tissa
1/4
11.09.2020.
u 11:05

– Idejni je projekt završen, sad ćemo pripremati ostalu dokumentaciju, a ako cijeli postupak bude po PS-u, s gradnjom bi se trebalo početi već dogodine. O iznosima je pak još rano govoriti – ističe predsjednica Mjesnog odbora Ljubljanica Loredana Stunić

Između štandova od montažnih elemenata koji se mogu brzo sastaviti i rastaviti bit će posađena stabla, na ulazu će se smjestiti trg s kafićima, slastičarnicom, pekarnicom, kioskom i restoranom brze prehrane, a na placu će se moći kupiti svježe voće i povrće, jaja, sirevi, meso i riba. Bit će to mala, ali moderna kvartovska tržnica koja će parirati, primjerice, onoj na Jarunu ili u Gajnicama. A njezina lokacija? Ljubljanica, točnije veliko parkiralište omeđeno Baštijanovom i Ulicom Dragutina Golika.

Potpora iz susjedstva

– Prostor je već godinama po Generalnom urbanističkom planu namijenjen za tržnicu pa je logično to onda i realizirati. Idejno rješenje je završeno, sad ćemo pripremati ostalu dokumentaciju, a ako cijeli postupak bude po PS-u, s gradnjom bi se trebalo početi već dogodine. O iznosima je pak još rano govoriti – ističe predsjednica Mjesnog odbora Ljubljanica Loredana Stunić, inače arhitektica koja je, između ostalog, projektirala uređenje Trga žrtava fašizma koje je, podsjetimo, izazvalo brojne polemike. A idejno rješenje tržnice pripremio je arhitektonski studio Tissa iz Poreča, koji je u metropoli projektirao uređenje tadašnjeg Tehnološkog parka, a sad Zagrebačkog inovacijskog centra na Velesajmu.

Loredana Stunić je ideju o gradnji placa s drugim vijećnicima predstavila Gradskoj četvrti Trešnjevka – sjever, i to uz podršku još osam mjesnih odbora, budući da se svidjela i onima u obližnjim kvartovima poput Rudeša, Voltinog i Pongračevog.

Foto: Arhitektonski studio Tissa

– Pitali smo i stanovnike te prikupljali potpise, a bilo ih je toliko da smo na kraju imali cijeli bunt papira – prepričava.

Razlog golemu interesu, dodaje, velika je potreba stanovnika Ljubljanice ne samo za tržnicom koja bi rasteretila gužve placeve na Jarunu i Trešnjevki, već i za mjestom za kvartovsko okupljanje.

– Nemamo, naime, kvartovski centar pa bi ovo bilo mjesto gdje bi obitelji, primjerice, prije ili poslije mise dolazile na druženje, kavu, razgovor. I to ne samo iz našega naselja, već i susjednih – kaže predsjednica Mjesnoga odbora.

Gradnju placa na Ljubljanici podržava i predsjednik Vijeća gradske četvrti Ivan Butorac. Želja je to tamošnjih stanovnika već desetljećima, kaže, pa mu je drago da se projekt pokreće.

Foto: Arhitektonski studio Tissa

– Veselit će me ako se realizira jer će kvart dobiti tržnicu koja je prijeko potrebna tom dijelu Trešnjevke. Trebalo je to, iskreno, još ranije pokrenuti, ali, eto, bolje ikad nego nikad – ističe Butorac.

A što je s Trešnjevkom?

No uz novost da će se na području četvrti graditi još jedna tržnica, pojavila su se i pitanja o budućnosti glavnog, Trešnjevačkog placa pa su neki stanovnici izrazili i bojazan da bi novi projekt mogao značiti njegovo rušenje.

– Nemam službene informacije o tome, ali ne vjerujem da je to moguće jer je Trešnjevački plac velik i važan, a i nalazi se na značajnom prometnom koridoru. Uostalom, ne znam što bi se na njegovu mjestu moglo sagraditi kad je taj prostor GUP-om predviđen upravo za tržnicu – umiruje Butorac pa podsjeća i na projekt uređenja centra Trešnjevke koji se priprema za realizaciju u sljedećim godinama. Njime se, osim natkrivanja placa, planira i produženje Vukovarske, gradnja podzemne garaže, uređenje trga...

– U svakom slučaju sam za to da se tržnica uredi, pomakne možda koji metar lijevo ili desno, ali ona ovdje mora ostati jer je potrebna ne samo cijeloj Trešnjevki, već i šire – zaključuje Butorac.

Ključne riječi

Komentara 23

JO
jorgen
11:17 11.09.2020.

Netko tko bi zbog izgradnje male nove tržnice na Voltinom dovodio u pitanje trešnjevački plac očigledno ili ne poznaje Zagreb pa ne zna kolika je udaljenost između te dvije lokacije ili je vrlo zlonamjeran. Sama lokacija nove tržnice bi trebala upaliti alarm jer cijeli taj potez je tijekom radnih dana krcat automobilima i svi kapaciteti za parkiranje su puni. Smanjivanjem parkinga izazivaju se novi problemi.

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
11:37 11.09.2020.

A ljude iz Končara i ostalih firmi u blizini koji se tu parkiraju ko šiša hahaha

EM
emojmile
11:38 11.09.2020.

Da li je sve novo dobro ? Da li se zbilja napravi dubinsko snimanje stvarnog stanja i potreba ? Trešnjevka radi još od moje bake, i postoji navika gradjana. Da li je nekom daleko otići na Jarun ili na Trešnjevkuu po povrće? Može li još jedan plac zamijeniti trgovačke lance i njihove cijene? Šta kažu stanovnici kvarta? I konačno gdje će svi auti parkirati ? Vlasnici automobila samo placaju i placaju i placaju, a dobivaju nogom u dupe. Ne treba odbaciti niti jednu ideju, ali treba odlučiti narod a ne par mjesnozajednaša.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije