Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u Klovićevim dvorima sutra

Novi koncert akcije 'Korak u život': Prihodi od ulaznica idu za djecu iz domova

Scena Amadeo
09.09.2021.
u 12:42

Tko god je kupio ulaznicu, dobio je i grafiku slikara Vatroslava Kuliša

“Bez tih 1600 kuna mjesečno ne bismo imali šanse za život.” Rečenica je to koju je često čuo Zvonko Biljecki, predsjednik Rotary kluba Zagreb Kaptol, od studenata bez odgovarajuće roditeljske skrbi iz dječjih domova i udomiteljskih obitelji, kojima su pomoću stipendija pomogli da, čim postanu punoljetni, stanu na noge. Riječ je o 250 stipendija ili, ako preračunamo – 25 milijuna kuna, koje su tijekom 13 godina postojanja akcije “Korak u život” podijelili djeci koja nakon srednje škole žele nastaviti obrazovanje, a nemaju mogućnosti.

Stipendist dobiva mentora

Hvalevrijedan i dugovječan projekt koji je pokrenuo zagrebački ogranak ove međunarodne organizacije nastavlja se iz godine u godinu, a novac za svoje štićenike prikupljaju, među ostalim, donacijama i koncertima. Jedan u nizu takvih se, u suradnji sa Scenom Amadeo, održava i sutra u Klovićevim dvorima. Stipendije se djeci, naime, dodjeljuju tijekom pet godina, svakog mjeseca, a dobro je i što, ako student prekine školovanje ili ga produlji, ne mora vraćati ono što je do tada dobio.

– Riječ je o koncertu renomiranog glazbenog sastava Borna Šercar’s Jazziana Croatica u suradnji s Ladom, našim najpoznatijim folklornim ansamblom. Ulaznice su brzo “planule” i rasprodale se, a svatko tko ju je kupio kao simboličan dar dobio je i originalnu grafiku uglednog hrvatskog slikara Vatroslava Kuliša. Jako smo angažirani oko toga i znamo koliko studentima taj novac znači tako da smo već sada osigurali sredstva za iduće tri godine. No uzme li se u obzir da se svaka stipendija ugovara na petogodišnje razdoblje, jasno je da smo u stalnoj potrazi za novim donatorima, jer nama je cilj kontinuitet – govori Biljecki i dodaje kako svakog stipendista mentorira jedan od 28 članova, odnosno filantropista i altruista Rotary kluba, a ostaju u kontaktu s njima i nakon što završe fakultet.

– Većina su izvrsni studenti. Pratimo ih cijelo vrijeme tijekom studiranja. Želimo znati koliko su uspješni, imaju li neke probleme, jesu li dobili mjesto u studentskom domu… To nipošto nije kontrola, nego naša briga i želja da im pomognemo. A pomažemo im i da, nakon što diplomiraju, nađu dobar posao – kratko će. Vatroslav Kuliš pak kaže da mu je iznimna čast i zadovoljstvo putem svojih grafika sudjelovati peti put u akciji.

– Dakle, moje su grafike specijalno napravljene za ovaj koncert. Rađene su iznimno teškom tehnikom sitotiska u 12 boja. Danas je ta tehnika dosta zanemarena, ali posebna je te treba puno muke za jedan rad. Ne radi se o printu, već su sve grafike ručno otisnute. Svaka je unikatna, a podijelili smo ih stotinjak – objašnjava umjetnik te dodaje da obavezno dolazi i na koncert u petak.

Akcija se širi i u dijasporu

Nenad Jandrić, voditelj Scene Amadeo, poziva pak sve da se odazovu i budućim akcijama, a kako projekt uvijek ide korak dalje, bit će ih svakako još.

– Ovo je fantastična humanitarna akcija za koju mi je drago da će je ugostiti Klovićevi dvori sa 150 mjesta, budući da Prirodoslovni muzej, u kojem se dosad odvijala Scena Amadeo, trenutačno nije u funkciji. A usto će donatori imati priliku i biti na koncertu eminentnih glazbenika – kaže Jandrić. Što se budućnosti akcije tiče, Biljecki ističe da je planiraju proširiti, s čime su počeli još lani.

– Zaključili smo da ima Hrvata i drugdje u svijetu te da im također treba pomoć. Smatramo da su tamošnji studenti u još težem položaju. Iduća akcija bit će u Crnoj Gori pa u Mađarskoj, a onda i u Bosni i Hercegovini – objašnjava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije