Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kvart budućnosti

Novi centar Trešnjevke uz staklenu tržnicu i tri “zelena” nebodera

Foto: Dotviz Studio
1/5
30.12.2020.
u 22:47

Na natječaju za novo idejno rješenje prostora središta Trešnjevke pobijedio je rad Studija FM arhitekture na čelu s arhitekticom Franom Milaković

Ostakljeni trešnjevački plac okružen zelenilom poput Semiramidinih visećih vrtova noću se pretvara u mjesto za druženje Trešnjevčana. Uokolo je park s boćalištem za umirovljenike i igralištem za djecu koja se ljeti slade trešnjama i ribizom iz obližnjih urbanih vrtova. Njihove roditelje mame pak kafići i restorani u sklopu tri nova trešnjevačka nebodera u zelenilu.

Futuristička Trešnjevka

Zgrade stare Name više nema, a umjesto nje pred Crkvom svetog Josipa nalazi se uređeni trg. Nema ni prometnog krkljanca na križanju Vukovarske, Krapinske i Ozaljske jer je Vukovarska proširena, a ni stresa oko parkiranja. Ispod tržnice su, naime, podzemne garaže...

Ovo nije zaplet nekog SF romana, već vizija tima Studija FM arhitektura na čelu s Franom Milaković, čiji je rad izabran kao najbolji na javnom natječaju za urbanističko-arhitektonsko idejno rješenje prostora središta Trešnjevke sjever, druge najveće i najgušće naseljene zagrebačke četvrti. Upečatljiva vizualna rješenja izradio je pak Dotviz Studio.

(Dotviz Studio)

Raspisao ga je Grad Zagreb, provelo Društvo arhitekata Zagreba, a kako će u budućnosti izgledati Trešnjevka, predstavili su arhitekti u utorak u 18 sati putem aplikacije Zoom. U pronalaženju najboljeg rješenja za revitalizaciju trešnjevačkog centra Frana Milaković i njen tim vodili su se idejom da gradski prostor treba vratiti građanima te javnom interesu dati primat nad privatnim.

Rušit će i staru zgradu Name

– Dom nije samo stan i zgrada u kojoj netko živi, već i ulica, trg i kvart gdje se nalazi – objašnjava Frana Milaković. Novi izgled Trešnjevke podijeljen je u nekoliko segmenata. S južne i istočne strane tržnice zamišljen je park s urbanim vrtovima i sadržajima za sve generacije. Prometno rješenje još valja detaljnije razraditi s nadležnim stručnjacima, no plan je, kaže ona, da proširenom Vukovarskom vozi i tramvajska linija broj tri.

(Dotviz Studio)

– Cilj je dobiti prostor za trg koji bi se nalazio ispred crkve svetog Josipa. Zgrada stare Name, koja je ionako montažni objekt koji nije bio predviđen da ostane na tom mjestu toliko dugo, rušit će se. Nova stambena zgrada s poslovnim prostorima gradit će se desno prema Novoj cesti – otkriva arhitektica. Ispod tržnice preko puta trga smjestit će se podzemna garaža koja bi služila za potrebe tržnice, ali i za najam privatnim korisnicima. Dotrajala trešnjevačka tržnica dobila bi pak svoj potpuni “makeover”.

– Dio tržnice bio bi pod staklom koje se može micati. Cilj je dobiti kontrolirane klimatske uvjete kako bi prodavačima radno mjesto bilo ugodno – ističe arhitektica. Dodaje i da bi uvečer tržnica postajala javni prostor bogat sadržajima. A tri nebodera koja su zamišljena uz zapadni rub tržnice zapravo su, kaže arhitektica, hommage onima smještenima u blizini, na Ozaljskoj. Sad preostaje, dodaje arhitektica, da Grad da “zeleno svjetlo”.•

Ključne riječi

Komentara 48

Avatar Poskok 1
Poskok 1
00:26 31.12.2020.

Ne trebaju takve stvari sad više nikom. Valjda je jasno ovih dana kome i što treba graditi.

HE
Hejterkojimrzisve
00:03 31.12.2020.

To sto potres ne unisti, to ce unistiti gradjevinska mafija.

CR
crna.rupa
19:42 30.12.2020.

Da li su projektantni svjesni koliko je održavanje zelene zgrade i što se događa kada se samo jedan tretman propusti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije