Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
i jelkovec u problemu

Nove su škole tijesne zbog loše računice investitora

21.02.2017., Zagreb - Osnovna skola Jelkovec u ulici Dragana Plamenca.  Skoli nedostaje mjesta za ucenike pa uskoro krece nadogradnja skole. DKS_56151460  Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Željko Lukunić/PIXSELL
22.02.2017.
u 18:00

U dvije nedavno sagrađene škole nedostaju 22 učionice

Nitko nije očekivao toliki baby boom – jednostavno je gradonačelnik Milan Bandić objasnio zašto u Osnovnoj školi Alojzija Stepinca, koja je sagrađena prije nepune četiri godine, već sad nedostaje čak 17 učionica. Mjesta nema, ali računica je jasna, barem što se tiče Generalnog urbanističkog plana, dograditi joj se ne može ni četvorni centimetar.

Rješenje se traži

Preselit će zato niže razrede Grad u obližnju poslovnu zgradu, koju će unajmiti na deset godina. Doduše, prođe li prijedlog za to Gradsku skupštinu krajem ožujka jer ovog je mjeseca taj prijedlog sa sjednice Bandić povukao, prvenstveno zbog komentara zastupnika uoči same Skupštine, koji su isticali kako se za 28 milijuna kuna, koliko će ukupno stajati najam, bez problema mogla sagraditi nova škola. I dok se rješenje za Vrbane III još uvijek traži, u problemu s prostorom su i đaci s istoka grada, točnije oni koji pohađaju Osnovnu školu Jelkovec.

– Zapravo, ne postoji problem kod djece koja idu u školu, već s onima koji ne idu – objasnili su roditelji u Sopnici Jelkovec, koji svoje klince na nastavu šalju u obližnju srednju školu. Popodnevni sati na teritoriju srednjoškolaca rezervirani su za najmlađe Sesvećane, a iako je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje još prije tri godine obećao da će sve zagrebačke škole do 2019. postati jednosmjenske, đacima u Jelkovcu to se obećanje, budući da predmete slušaju u tri smjene, još uvijek čini poprilično nestvarnim.

– U osnovnoj školi nedostaje pet učionica pa se na početku ove školske godine pisalo Gradu da odobri nastavu u srednjoj školi, što su dozvolili. Štoviše, predložili su i, u slučaju da srednja ne može primiti đake, učenici u školu krenu u devet kilometara udaljen Iver. Troškove prijevoza, rekli su, pokrit će sami – objasnila je jedna od mama iz Jelkovca pa dodala kako su se roditelji složili da je odlazak u učionice srednje škole puno bolje rješenje od onih iverskih. Ako ništa drugo, klinci iz svojih zgrada do škole mogu pješice.

– Osnovna i srednja škola s radom su počele 2009. godine, ali ništa još nije dovršeno do kraja. Moj je sin sad maturant i sve je četiri godine u školi proveo bez dvorane – rekla je Vesna Lukanović iz Jelkovca. Roditelji s istoka grada, međutim, “smanjenje” osnovnjaka, baš kao i gradonačelnik, pripisuju prirodnom prirastu.

– Ovdje je mnogo mladih obitelji i sve imaju po troje ili četvero djece. A svi oni moraju se negdje obrazovati – istaknula je Tea Glušica i dodala kako je život u Jelkovcu općenito vrlo dobar. Parkovi, sportski sadržaji, zelene površine, sve je to, zaključila je, dobra podloga mladim roditeljima da se odluče na veći broj djece.

– Samo da ih imamo kamo slati u školu – kroz smijeh je dodala Tea Glušica. Pita li se Grad, mjesta će biti jer osnovnoj će školi u Jelkovcu dograditi osam učionica.

Izrađuju projekt

– U tijeku je postupak izrade projektne dokumentacije i ishođenje građevinske dozvole za nadogradnju objekta. Idejnim rješenjem predviđena je dogradnja četiri učionice razredne nastave i četiri učionice predmetne nastave s pripadajućim kabinetima. Pohađanje nastave učenika OŠ Jelkovec u Srednjoj školi Jelkovec privremeno je rješenje do dogradnje postojećeg objekta osnovne škole – objasnila je Tea Akrap iz Odjela za mlade Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport. Kada bi radovi na dogradnji škole trebali početi te kada će svi učenici na nastavu krenuti u svoju matičnu školu, znat će se nakon što se izradi projekt i ishodi građevinska dozvola. 

Komentara 5

Avatar Point_of_view
Point_of_view
20:31 22.02.2017.

Šta ste navalili sa školama, sportskim dvoranama, bazenima, igralištima za djecu..? Nisu one prioritet. Prvo će se sagraditi fontana na Britancu, pa će se nastaviti gradnja žičare, pa još neki zlatni WC ili nadstrešnica na stajalištu...

FM
fmihoci
23:22 22.02.2017.

... bandić i dalje dijeli lekcije projektantima .... i on bi đačku kutu ... (besplatno) ...

JO
josmalopanestalo
19:26 22.02.2017.

ne, nego zbog kleptomanije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije