Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobuna stanara

Nova Ves: Nećemo zgradu koja bi bila kao šaka u oko

Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/3
22.04.2021.
u 07:47

Parcela na kojoj je bio dio ljetnikovca biskupa Alagovića Susjedi traže da se poštuju gabariti starog zdanja, a iz tvrtke ulagača odgovaraju da se pridržavaju parametara gradnje

Neće nalikovati drugim zgradama i bit će mnogo viša, to je šaka u oko – žale se stanovnici Nove Vesi na projekt u susjedstvu. Riječ je o gradnji stambene zgrade na četiri kata koja je planirana na parceli od 267 kvadrata između dva postojeća objekta. Projekt je to tvrtke Hortus Solis koja je ranije podignula nekoliko modernih zdanja u Tkalčićevoj, Medvedgradskoj, pa i u Novoj Vesi. No plan za zgradu na broju 92 digao je stanovnike na noge.

Muči nas i podzemna garaža

– Nemamo ništa protiv gradnje objekta na toj lokaciji, nema smisla da parcela stoji prazna. Ali ovo nije u redu. Čini se kao da se izigravaju pravila o gradnji u podsljemenskom području jer će investitor iskoristiti 100 posto parcele. Trebalo bi usto poštivati vizuru i stil gradnje u ovom dijelu grada – objašnjava Sanja Šarac. Napominje i da je ondje nekoć stajao dio ljetnikovca biskupa Alagovića, sagrađenog 1824., koji je bio zaštićeno kulturno dobro, ali je 2006. srušen. Pokrenuta je i online peticija koju je dosad potpisalo oko 90 susjeda. Njome traže da se pri gradnji poštuju gabariti objekta koji je nekoć bio ondje te stil moderne između dvaju svjetskih ratova.

– Muči nas i to što namjeravaju raditi podzemnu garažu na trusnom području. A i ulaz u garažu pod pravim je kutom, što je neprihvatljivo – ističe S. Šarac.

Projekt su na uvid u postupku izdavanja građevinske dozvole dobili samo neki od susjeda, domeće pak Ante Zec, koji je uložio i službeni prigovor.

– Ako se to realizira, moja će zgrada biti praktički u tunelu, bez zraka, potpuno blokirana – ogorčen je Zec.

No Vanja Maksimilijanović, investitor iz tvrtke Hortus Solis, odgovara da su prigovori bez osnove jer se sve radi po pravilima. Dobivanje građevinske dozvole u postupku je, a da dokumentacija bude “čista”, kaže, radio je pune dvije godine.

Dobio sam posebne uvjete

– Pri kupnji parcele dobio sam posebne uvjete od Zavoda za zaštitu spomenika i morao sam itekako paziti da zgrada udovoljava svim zahtjevima. Što se tiče vizure objekta, to ovisi i o parametrima gradnje kojih se projektanti pridržavaju. Ako parametri nisu po propisima, tada se susjedi ne moraju brinuti jer gradnja neće biti moguća – ističe Maksimilijanović. Dodaje i da nova zgrada neće izazvati probleme u prometu jer će imati samo četiri stana, kao i da neće biti statičkih poremećaja jer se pri projektiranju na to jako pazilo. A veli da stanovnici ne moraju strahovati ni da će biti zakinuti za pogled.

Da je postupak izdavanja građevinske u tijeku, potvrdili su i u Gradskom uredu za prostorno uređenje, gdje kažu i da su svi susjedi kojih se to tiče dobili mogućnost uvida u spis. No dodaju da će dobiti priliku za još jedan pregled jer je investitor u međuvremenu izmijenio tehničko rješenje zaštite građevne jame.

Ključne riječi

Komentara 7

LI
liliZG
15:27 22.04.2021.

investitor je papire dobio još za vladavine mikija bandića što znači da ne vrijede više od jefitinog wc papira.

IG
igorl
09:45 22.04.2021.

Koliko vidim i ostale zgrade su na 4 etaze. Prizemlje + 2 + potkrovlje. S tim da "potkrovlje" moze biti i "penthouse" kao uvucena etaza ako zelis ravni krov. Kako se danas i gradi. U svakom slucaju - nemam pojma sto se ekipa buni. Kaj su mislili da bu parcela na tak atraktivnoj lokaciji bil prazna za vijeke vjekova?

MI
Milas
09:48 22.04.2021.

Danas se ne moze jedan kamen postaviti a da se neka gradjanska inicijativa ne digne na noge. Taj se nije rodio tko je svima ugodio. Tesko ce se na taj nacin ista napraviti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije