Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
olimpijada na tajvanu

Nova odličja: Srebro i bronca za informatičare iz IX. i V. gimnazije

informatičari Tajvan
Foto: Hrvatski informatički savez
23.07.2014.
u 16:26

Četvorka je izabrana u višemjesečnoj selekciji, a prije Olimpijade prošli su intenzivne pripreme u Kampu informatičara

S dvije srebrne i jednom brončanom medaljom hrvatski se informatički tim okitio na 26. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi na kojoj je sudjelovalo 311 natjecatelja iz 81 zemlje.

Natjecanje je održano u Taipeiju na Tajvanu od 13. do 20. srpnja, a hrvatski su srednjoškolci briljirali ponovivši prošlogodišnji uspjeh, ističu iz Hrvatskog informatičkog saveza.

– Zadaci su bili teži nego prošle godine, ali jako sam zadovoljan kao i ostatak ekipe – kaže srebrni Dominik Gleich iz XV. gimnazije te objašnjava da mu je najveći problem bila sparna klima.

Za takvo se natjecanje treba usavršavati za vrijeme cijele srednje škole, a tijekom priprema vježbamo intenzivno cijelog dana, uz samo nekoliko pauzi

Dominik Gleich

informatički olimpijac

Uz njega su na Olimpijadi sudjelovali i Mislav Balunović iz Slavonskog Broda, koji je osvojio srebro nakon što se početkom srpnja već okitio zlatom u Južnoj Africi na Matematičkoj olimpijadi. Brončani je bio pak Mislav Bradač iz V. gimnazije, a Tonko Sabolčec iz XV. gimnazije ovog je puta ostao bez medalje, no budući da on jedini ide u treći razred, ima još prilike za pobjede.

Natjecatelji koji su se jučer vratili u Hrvatsku odabrani su višemjesečnom selekcijom, a na Olimpijadi ih je pratio stručni tim. Prvo su sudjelovali na hrvatskom natjecanju u informatici, a zatim i na hrvatskoj informatičkoj olimpijadi. Deset najbolje plasiranih učenika pozvano je na izborne pripreme u travnju kada je odabrana četvorka za Međunarodnu olimpijadu gdje su u dva dana morali riješiti šest problemskih zadataka. Prije samog natjecanja, prošli su i intenzivne pripreme u Kampu mladih informatičara na Krku.

– Za takvo se natjecanje treba usavršavati za vrijeme cijele srednje škole, a tijekom priprema vježbamo intenzivno cijelog dana, uz samo nekoliko pauzi – objašnjava Dominik Gleich koji se informatikom bavi još od osnovne škole. Zahvaljujući uspjesima ima pravo na izravan upis na FER gdje će se nastaviti školovati.

>>Olimpijci kojima su brojke kao igra

>>Najbolji mladi matematičar na svijetu: Vježbanje zadataka mi je poput hobija

Komentara 3

IS
Iskra1347
08:27 24.07.2014.

Svaka čast dečki. Super mi je kak ispod ovako odlične i lijepe vijesti ima samo 1-2 komentara, a ispod nekih drugih milijon. Dečki samo naprijed.

CV
cvijece
09:14 24.07.2014.

Ponosni smo na naše divne mlade ljude.Čestitke!

LU
lutomirski
20:52 23.07.2014.

nadam se da ce ti momci odmah naci radno mjesto u inozemstvo, tako da ne moraju vise dolaziti u te prepreke protiv birokracije i napredka u HR....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije