Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opet izuzetak

Nova odgoda, uzgoj svinja na Jakuševcu produljen još do 30. lipnja

Jakusevec
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
27.12.2014.
u 10:30

Plan gradske uprave je te farme iseliti, a pronađen je i prostor između Jakuševca i Mičevca, gdje bi im se sufinancirala gradnja zamjenskih hala

Jakuševčanima je gradska uprava ponovno progledala kroz prste pa im je još jednom odobren uzgoj domaćih životinja u dvorištima, što je inače zabranjeno na području cijelog grada. Posljednji put odgoda primjene Naredbe o određivanju područja na kojima se dopušta držanje domaćih životinja u korist Jakuševčana donesena je u kolovozu jer je zabrana trebala nastupiti 1. rujna. Tada je za rok postavljen kraj ove godine.

Dokad će ovako?

I dok se stanovnici Jakuševca pravdaju da prvo treba zatvoriti odlagalište otpada pa tek potom na red mogu doći njihovi svinjci, stanovnici Kamenarke, Dugava pa i šire ogorčeni su zbog novog odgađanja.

– Ovo nema smisla. Grad podilazi Jakuševčanima, koji svaki put kad se približi rok, zaprijete zatvaranjem odlagališta, ovako mogu dovijeka – žale se stanari Kamenarke. Smatraju da su njihovi susjedi već obeštećeni primanjem naknade za umanjenu vrijednost nekretnina i da Grad mora napokon početi provoditi svoje odluke. Isto smatra i predsjednik četvrti Novi Zagreb istok Dinko Suton.

–Treba shvatiti gnjev stanovnika koji su skupo platili svoje stanove, a sada im se ispod prozora nalaze svinjci. Onamo su se pak doselili jer je bio plan da se do 2010. zatvori odlagalište i naselje urbanizira – kazao je.

Čekaju suglasnost

Trn u oku stanarima u stambenim zgradama ipak nisu toliko mali uzgajivači koji svinje hrane za svoje potrebe, već osam farmi na kojima se uzgaja i po 300 svinja.

Podsjetimo, plan gradske uprave je te farme iseliti, a pronađen je i prostor između Jakuševca i Mičevca, gdje bi im se sufinancirala gradnja zamjenskih hala. Iako su iz Grada uvjeravali da će se problem do 2015. riješiti, rok je u posljednji čas produljen do 30. lipnja 2015.

Novi je rok navodno određen kako bi se mogao dovršiti postupak dodjele potpora za premještanje, odnosno zatvaranje proizvodnih kapaciteta za poljoprivredna gospodarstva, za što je potrebno dobiti i suglasnost Ministarstva poljoprivrede.

Ključne riječi

Komentara 19

JA
james49
13:20 27.12.2014.

Ti ljudi su se doselili i sagradili svoje kuće i svinjce baš ovdje, iz razloga jer su na smetlištu hranili te iste svinje i onda ih prodavali kao da su iz domaćeg seoskog uzgoja.

DU
Deleted user
14:00 27.12.2014.

Sramota za grad. Četveronožne svinje nemaju što raditi u gradskom prostoru. Zato se to zove grad, a ne selo.

NA
Natovac
11:58 27.12.2014.

Svinje bi se tribale uzgajati na selu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije