Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Norijada

Epilog slavlja: Privedeno 14 maturanata, njih 15 pomagala Hitna pomoć

Maturanti
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
1/126
22.05.2019.
u 22:54

Hitna je imala četiri intervencije, a policija dvije. Jedan maturant priveden je na Bundeku jer je zapalio baklju.

Zagrebačka "norijada" događaj je kojim se zagrebački maturanti tradicionalno opraštaju od srednje škole, a zbog povrede javnog reda i mira policija je ove godine privela 14 maturanata, a liječničku pomoć, zbog posljedica pretjeranog konzumiranja alkohola i lakših ozljeda, primilo je 15 maturanata.  

Šest tisuća maturanata iz 93 zagrebačke srednje škole u srijedu je slavilo završetak srednjoškolskog obrazovanja, a kako se doznaje u zagrebačkoj policiji u srijedu navečer, policija je privela 14 maturanata zbog povrede javnog reda i mira.

Maturanti se smjestili na Bundeku gdje će proslava potrajati čitav dan

Šest tisuća maturanata iz 93 zagrebačke srednje škole u srijedu je slavilo završetak srednjoškolskog obrazovanja, a kako se doznaje u zgrebačkoj policiji u srijedu navečer, policija je privela 14 maturanata zbog povrede javnog reda i mira.

Zbog pretjeranoga konzumiranja alkohola i lakših ozljeda, 15 maturanata trebalo je hitnu medicinsku intervenciju koja im je i pružena.

"Norijada" je počela u 11 sati na središnjem zagrebačkom trgu bana Josipa Jelačića. Maturanti u šarenim majicama s raznovrsnim porukama prepoznatljivim po školama koje su pohađali, bili su tradicionalno 'opremljeni' zviždaljkama i brašnom, ali i alkoholom, a neki od njih okupli su se u Manduševcu.

S Trga bana Josipa Jelačića krenuli su pjevajući i plešući na Bundek kamo su stigli oko 13,30 sati kako bi do kasnih sati slavili zadnji dan srednje škole.

U parku Bundeku bila je osigurana dežurstva zdravstvene službe, vatrogasaca, spasioca, redarska i zaštitarska služba, a nakon završetka programa i pojačane linije javnoga gradskog prijevoza.

U nastavku pratite tijek događaja:

19:00 - Nad Zagreb se spustilo jako olujno nevrijeme s tučom pa je to maturantima barem malo pokvarilo slavlje

15.10 - Na proslavi na Trgu i Bundeku do sada nije bilo većih incidenata - privedena su dvojica maturanata zbog remećenja javnog reda i mira, a četvorici je pružena liječnička pomoć. Dvojica maturanata privedena su zbog narušavanja javnog reda i mira, doznaje Hina iz zagrebačke policije, a Hitna pomoć imala je četiri intervencije: jednu zbog ozlijede, a ostale zbog pijanstva različitog stupnja. 

- Oni se vesele svojoj zrelosti i to povlači za sobom neke navike i običaje koji nisu baš ugodni, niti za nas, niti za njih i građane - rekla je Hini zamjenica voditelja smjene zagrebačkog Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Altijana Kadić

14.05 - Društvo iz doma Tin Ujević. Žive zajedno i super im je. Nakon norijade će živjeti odvojeno i to im je jako žao, ali su si obećali da će ostati prijatelji i družiti se. Nakon Bundeka idu zajedno se zabavljati u klub. Još ih očekuje i maturalna večer.

Foto: Hana Ivković

13.50 - Učenici iz 4. h razreda XV. gimnazije - nisu išli na Trg nego izravno na Bundek jer su išli na druženje sa drugim razredima. To je organizirala njihova škola, kao i roštilj te druženje.

Foto: Hana Ivković

13.15 - Kolonu prema Bundeku predvodio je gradonačelnik Milan Bandić:

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL

13.00 - Maturanti su počeli dolaziti na Bundek, a neki su od jutra čuvali stolove.

12.55 - Maturanti su na Jelačić placu brašnom zasuli zastupnika Živog zida Ivana Pernara:

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

12:10 - Maturanti su krenuli prema Bundeku, a čistači su se odmah bacili na posao

11.45 – Hitna javlja kako je zasad bila samo jedna i pol intervencija – momak koji se previše napio i jedna lakša ozljeda. Kažu da su zasad svi super.

Foto: Mislav Pislak

11.40 – Počeo je glazbeni program, skače se i pleše sve u 16. Prava je ludnica.

Mehatroničari iz Ruđera piju od jutra ali se paze, već su gotovi s cugom jer je sutra maturalna večer. Većina ide na faks, strojarstvo.

Foto: Hana Ivković

 

11:08 – Ni ova Norijada nije prošla bez kupanja

Foto: Hana Ivković

11:00 –  Ekipa iz Veterinarske škole također je odlično raspoložena, na majici im piše da su 'raski' izmuzli živce, ali žao im je što nije  sad s njima.

Foto: Hana Ivković

10.43 – Djevojke iz Obrtničke škole za osobne usluge (maserke) sretne su što je škola gotova. Škola je, kaže Agata Barac, bila muka i znoj, ali je bilo odlično, nedostajat će im ekipa iz razreda i razrednica.

– Idemo raditi da zaradimo za sebe, ali sad se zabavljamo – kaže.

Foto: Hana Ivković

10.39 – Kozmetičarke će piti i zabavljati se do kraja, ne razmišljaju o budućnosti i sretne su što je sve gotovo:

Foto: Hana Ivković

10.25 – Učenici 3. gimnazije i Prometne škole također su odlično raspoloženi, a na majici im piše "Mi šoferi prave smo barabe, koja ne da neka ide pješke". Kažu da će feštati do kraja tjedna, odmora nema, zabava do kraja.

10.05 – Učenici 4b Upravne škole dobro raspoloženi pjevaju megahit "Svijet voli pobjednike".

Foto: Hana Ivković

8.30 – Voditelj programa na Bundeku bit će animator Marko Petar Orešković, a za maturante je organiziran bogat glazbeni sadržaj u kojemu sudjeluju Turk The DJ, Phillip J & Monks, Domagoj Ivanković (Sax), Kings band live, DJ Vilim Haramina, DJ Go Cut te kao specijalno iznenađenje Indira Forza – priopćili su iz Grada.

Najavili su i da će, kako bi Dan zagrebačkih maturanata prošao bez problema, cijelo vrijeme održavanja programa na Bundeku dežurati zdravstvena ekipa, vatrogasci, spasioci i redarska služba, a nakon što u 21 sat završi tamošnji program, ZET će osigurati pojačane linije javnog prijevoza da svi što prije dođu kućama.

A dok se maturanti budu zabavljali, Zagrepčani koji voze morat će biti strpljivi. Trasa kojom će se kretati povorka na putu do jezera bit će privremeno zatvorena.

– Od 12 do 13 sati zatvara se promet na relaciji Trg bana Josipa Jelačića – Praška – Trg Nikole Šubića Zrinskog – Strossmayerov trg – Tomislavov trg – Mihanovićeva – Miramarska – Ulica grada Vukovara – Hrvatske bratske zajednice (Most slobode) – Damira Tomljanovića Gavrana – Bundek – objasnili su iz gradske uprave. Maturante, kojih će na kraju na Bundeku biti oko osam tisuća jer će mnogi doći do jezera i u vlastitom aranžmanu, zamolili su za dostojanstveno ponašanje.

Istaknuli su u Gradu također kako su maturanti norijade posljednjih osam godina “odradili” gotovo besprijekorno pa se nadaju da će i ova biti upravo takva, bez većih incidenata.

Policija objavila obilazne pravce

Okupljanje oko 5000 maturanata počinje na Trgu bana Josipa Jelačića već od 10 sati, a povorka kreće od 12 sati ulicama Grada prema parku Bundek.

Kretanje velike povorke pješaka gradskim ulicama je predviđeno od 12 do 13 sati sljedećom trasom:

Trg bana Josipa Jelačića – Praška – Zrinjevac – Strossmayerov trg – Tomislavov trg – Mihanovićeva – Miramarska – Ulica grada Vukovara – Hrvatske bratske zajednice – Most slobode – Ulica Damira Tomljanovića Gavrana – ulazak u park Bundek.

Prije i za vrijeme prolaska kolone pješaka promet će navedenim ulicama biti potpuno zatvoren, a na prilaznim pravcima otežan.

Tramvajski promet od oko 11.30 sati do oko 12.30 sati bit će obustavljen preko Trga bana Josipa Jelačića i odvijat će se obilazno prema organizaciji ZET-a.

Autobusni promet s terminala Pothodnik od oko 12 sati do oko 13 sati s redovnih linija bit će preusmjeren na Ulicu grada Vukovara i Aveniju Marina Držića i dalje redovnom trasom.

Obilazni pravci za vrijeme zabrane prometa u pravcu istok – zapad su:
Slavonska avenija – Zagrebačka avenija
Avenija Dubrovnik
Zagrebačka obilaznica

Obilazni pravci za vrijeme zabrane prometa u pravcu sjever - jug su:
Most mladosti – Avenija Marina Držića - Šubićeva ulica
Jadranski most – Savska cesta.
Jadranski most – Selska cesta.

Građanima, putnicima i vozačima preporučujemo da u vrijeme održavanja manifestacije izbjegavaju odlazak prema centru Zagreba te da izbjegavaju navedene prometnice kojima će se kretati velika kolona pješaka, objavila je policija.

Ključne riječi

Komentara 36

GA
GandalfovBrat
12:04 22.05.2019.

a jbt nije ni 12 sati ovaj mali u hitnu ide haha. nek se djeca vesele, nemam ništa protiv samo bez uništavanja i nasilja.

IN
ima_nešto
11:56 22.05.2019.

što jedu kak su ovak bucmasti

Avatar tarana
tarana
11:42 22.05.2019.

"Maturanti skočili u Manduševac"... dobro da je napunjen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije