Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
135 događaja

Noć knjiga prvi put u bolnicama, ali i u zatvorima

Noć knjige
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/2
22.04.2014.
u 18:00

Knjižnice, knjižare, škole, kafići... organizirali su akcije - od 18 sati do 1 iza ponoći u Zagrebu se slave knjige i autori, promiče kultura čitanja

Obilazak knjižnice KBC-a Sestre milosrdnice, Iščitavanje svemira u Tehničkom muzeju, Pidžama party u knjižnici Tin Ujević te Ljubav na prvi pogled u Vrapču samo su neki od 135 događaja koji će se, na Noć knjige, 23. travnja, održati u Zagrebu.

Dan svjetske knjige i autorskih prava obilježava se upravo na datum kad su, 1616. godine, umrli veliki Miguel de Cervantes, William Shakespeare te Inca Garcilaso de la Vega.

Besplatna učlanjenja

Također, dan ranije, 22. travnja, Dan je hrvatske knjige jer je upravo na taj dan 1501. godine Marko Marulić završio Juditu.

– Dva važna datuma povezuju se radi promicanja knjige, kulture čitanja, autora i izdavaštva – objasnili su organizatori, Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, udruga Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Noć knjige, kažu iz organizacije, održava se u knjižnicama, muzejima, klubovima, kinima, a od ove godine i u bolnicama te zatvorima, knjižare nude brojne popuste, knjižnice besplatna učlanjenja, a svi programi traju od 18 sati pa do jedan sat poslije ponoći.

Bajke u školama

U Noć knjige uključeno je i devet zagrebačkih osnovnih škola, u kojima će učenici čitati ulomke iz omiljenih djela. Uglavnom će to biti bajke, pa će se tako školarci iz Osnovne škole Fran Krsto Frankopan vinuti u “Noćni let u Nigdjezemsku”, dok će u OŠ Ivana Gundulića održati program naziva “Sretan je tko može na krilima mašte vinuti se s knjigom nebu, u visine”.

U 24 knjižnice Zagrepčani će moći uživati na predstavljanjima novih knjiga, njihovim razmjenama, u druženju s književnicima te učenju o poeziji. Knjižare su također pripremile vlastite programe pa će tako, primjerice, zainteresirani u Rockmarku u Berislavićevoj od 19 sati moći saznati sve o stihovima Arsena Dedića, i to od samog autora.

Noć knjige neće zaobići ni kafiće, kao ni kina, a poseban program bit će i u Botaničkom vrtu, Tehničkom muzeju, ali i u Zvjezdarnici.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije