Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Snovi o gradu na rijeci

Otkrivamo tajnu propalog projekta 'Zagreb na Savi': Nitko ne želi raditi paviljone, sunčališta...

21.09.2018.
u 08:24

Natječaj za montažne objekte raspisat će se ponovno ovog mjeseca, kažu u Gradu.

Dvaput je dvaput, pa čak i ako je prvi put propao. Iako je ljeto u kojem su Zagrepčani trebali uživati u kupanju, sunčanju i lizanju sladoleda pokraj Save gotovo, nisu i snovi o Zagrebu na rijeci pa će Grad ovog mjeseca ponovno raspisati natječaj za nabavu montažnih objekata koji bi se trebali smjestiti uz vodu.

Višenamjenski paviljoni u kojima su trebali biti kafići i restorani, kontejnerski bazeni, kina, drvena sunčališta i sjenila ispod kojih se trebalo odmarati u hladu, podsjetimo, na obalu Save nisu se smjestili do 1. lipnja, kako je najavljeno na predstavljanju projekta dva mjeseca ranije jer tvrtki koje bi bile spremne dostaviti montažne objekte jednostavno nije bilo. Ili, preciznije, na natječaj Grada nitko se nije javio.

Prebacivali novac

Doduše, on i jest raspisan tek 21. svibnja, pa ni u samom startu nije bilo mogućnosti da objekti na Savu stignu do 1. lipnja, ali nezainteresiranost gospodarstvenika svakako je bila zadnji klin u lijes projekta “Aktivnosti na Savi”, kako su ga nazvali u Gradu. Nema stajanja, međutim, odlučili su, pa je Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada “u svrhu analize tržišta” organizirao “tehničke konzultacije” s gospodarstvenicima, ne bi li im dodatno, pred ponovno raspisivanje natječaja vrijednog sedam i pol milijuna kuna, objasnili svoj koncept projekta, ali i saslušali njihove primjedbe na taj, propali pokušaj javne nabave.

Pogledajte u kakvom su stanju zagrebački mostovi

– Do ovog tjedna primjedbe su nam se mogle dostaviti i na mail, a htjeli smo vidjeti i što tvrtkama smeta s natječajem, odnosno koji je razlog što se na njega nitko nije javio – objasnili su nam neslužbeno u Gradu, gdje su priznali kako većeg broja primjedbi i nije bilo. I to iz vrlo jednostavnog razloga, nitko ih nije poslao.

– Plan je bio da ovog mjeseca opet raspišemo taj natječaj za montažne objekte, ali čini se da bi mogao opet završiti neslavno. Vidjet ćemo još. Ionako nećemo objekte za sunčanje uz Savu montirati na zimu – kažu nam u Gradu, gdje je inicijalni plan bio da se već ovog ljeta na pet lokacija od Jadranskog mosta do Mosta mladosti uživa u filmskim projekcijama, dobroj hrani i “brčkanju”. Ni novac, točnije 20 milijuna kuna koliko je potrebno za realizaciju cijelog projekta, na kraju nije bio problem jer su se sredstva svakako pokušavala namaknuti pa je u srpnju donesena odluka kojom se upravo Uredu za strategijsko planiranje za “Aktivnosti na Savi” iz Ureda za prostorno uređenje prenosi se 9,5 milijuna kuna.

Javna rasprava u listopadu

– Ako ne ove, bit će života na Savi sljedeće godine sigurno – uvjeravaju nas u Gradu, koji će tad ponovno morati uložiti i u čišćenje nasipa, što se ovog proljeća već jednom napravilo. Sloj zemlje, trave i šikare kod “Hendrixa” bageri su odvezli, a kako sad stvari stoje, prije postavljanja montažnih objekata, ako se nabave, krčit će se morati ponovno.

A na takvu vrstu “opreme” uz vodu išlo se upravo kako bi je se brzo moglo ukloniti u slučaju da rijeka nabuja. Oni koji bi montažne kućice isporučili, stoji u natječaju na koji se nitko nije javio, trebali bi biti zaduženi upravo i za taj dio, odnosno za sklapanje i rasklapanje objekata po potrebi.

Što se ugostitelja tiče, oni bi za svoje djelatnosti trebali dobiti “ključ u ruke”. Hoće li, djelomično će ovisiti i o nacionalnom programu Zagreb na Savi, koji je pokrenut još 2013. godine. Više je puta gradonačelnik Milan Bandić istaknuo da se u uređenje nasipa neće moći bez suradnje s državom, a kako je studija izvodivosti projekta završena upravo ovog ljeta te se javna rasprava o njemu predviđa za listopad, moguće je da će sve aktivnosti na rijeci čekati sljedeće ljeto. Sportsko-rekreacijski sadržaji do tada će biti oni standardni, šetnja ili trčanje nasipom, dok će se za najavljene kulturno-zabavne i ugostiteljske Zagrepčani još malo morati strpjeti.

Večernji vam daruje: Ovo je stan koji može biti vaš


Ključne riječi

Komentara 44

SA
sargu123
08:41 21.09.2018.

Kokainski snovi.

VO
vorda400
09:05 21.09.2018.

Ali glavno da je neka firma sa nekoliko bagera kopala cijeli sedmi mjesec da bi se od svega odustalo i kad se Sava prvi puta digne sve bude opet isto kako je bilo i onda bude ista firma opet bagere i tako u krug

BI
binki
10:04 21.09.2018.

Još jedno pranje love od banditosa.bravo za i.. doote koji su glasali za njega.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije