Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
super projekt

Niskoenergetska školska dvorana prva u RH grijat će se iz zemlje

Niskoenergetska škola
Foto: Privatni album
10.12.2013.
u 19:00

U Rakitju će gotovo tisuću djece koristiti dvoranu za tjelesni. Dosad su vježbali u knjižnici

Nakon što je početkom rujna prošle godine otvorena moderna niskoenergetska škola vrijedna više od 31 milijun kuna, Grad Sveta Nedelja gradi sportsku dvoranu za gotovo tisuću učenika u Rakitju.

Građevinska konstrukcija je pri kraju, a preostalo je opremanje 2400 metara kvadratnih i završni unutarnji radovi.

Najveća škola u županiji

– Morali smo gradnju provući kroz dva proračunska razdoblja. Prevelik je to novac, vrijednost dvorane je 25 milijuna kuna plus PDV. No nakon što je otvorimo, Sveta Nedelja će konačno imati prvu dvoranu takve namjene. Dosad su svi sportski klubovi trenirali u Samoboru, a djeca su tjelesni imala u knjižnici u staroj, matičnoj, školi – kazao je gradonačelnik Svete Nedelje Drago Prahin te dodao da je Osnovna škola Sveta Nedelja, koja osim u Svetoj Nedelji te Rakitju, podružnice ima i u Strmcu, Kerestincu te Rakovu Potoku, najveća po broju učenika u Zagrebačkoj županiji, a ima 1440 učenika.

Zbog toga je Županija i sufinancirala projekt s 50-postotnim udjelom iako je pomoć Ministarstva regionalnog razvoja, koje je financiralo gradnju škole, ovaj put izostala.

Tribine sa 493 mjesta

I dvorana će, jednako kao i škola, biti niskoenergetska, odnosno koristit će se geotermalnom energijom. Jedna je od prvih u Hrvatskoj koja će se grijati i hladiti putem toplinskih pumpi smještenih u zemlji, a budu li se iznajmljivala, Sveta Nedelja bi je trebala isplatiti za sedam do deset godina.

– Ponajprije je namijenjena djeci i odrađivanju tjelesnog, a ako se bude iznajmljivala, bit će to u večernjim terminima – kaže Prahin.U sredini dvorane, koja će biti gotova već 1. srpnja, veliko je rukometno igralište, koje će okružiti pomične tribine sa 493 sjedećih mjesta te osam svlačionica. Djeca će već sljedeću školsku godinu u novoj dvorani igrati i košarku, odbojku, stolni tenis, a bit će mjesta i za borilačke sportove.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije