Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GASTROVODIČ

Što se (i gdje) na Adventu nudi vegetarijancima

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/19
16.12.2019.
u 11:33

Popularan je falafel, dobro idu i forske tikvice, tortilje se pune sejtanom i tofuom, zasitit će vas 'zdrava bomba u zdjelici'.

Debrecinke, češnjovke, pečenice od divljači, slavonske, kranjske, zagorske... Ovih se dana od mirisa kobasica u središtu metropole ne može pobjeći, a sve inventivnija gastroponuda Adventa, od street sarme i burgera od bunceka do janjećeg šiša i race s mlincima, pretvorila ga je u raj za mesoljupce. No, ima li na zagrebačkom blagdanskom sajmu nade za vegetarijance? Ima. Na raznim smo lokacijama pronašli kućice u kojima se poslužuju delicije za one koji ne jedu meso.

Jedna je na Trgu bana Jelačića, i to baš “Konju ispod repa”. Tako se, naime, naziva kućica kojoj se za 20 kuna može kupiti tortilla vege.

– Nerijetko nam dolaze ljudi koji traže nešto bez mesa pa smo se pobrinuli da takvo jelo uvrstimo u ponudu. Tortilje su domaće, radimo ih sami, i to tri vrste, pšenične, kukuruzne i integralne. U njih stavljamo kukuruz, rajčicu i zelenu salatu, a kupci sami biraju žele li sejtan ili tofu – govori Ines Moćan te dodaje da je recepturu osmislio njezin suprug Duje.

Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

Cijene? Od 10 do 88 kuna

Nekoliko metara dalje, u “Božićnoj bajci” uživati se može u falafelu koji stoji 30 kuna, dok se zimska juha od butternut tikve sa sečuanskim paprom dobije za 25. Oboje u kućici “Koykan”.

– Falafel nam je jedno od najtraženijih jela, ne samo među vegetarijancima. U pecivo stavljamo cheddar sir, kisele krastavce i jogurt umak, a na vrh idu kuglice od slanutka. Ljudi vole tu kombinaciju – objašnjava kuhar Mihovil Maljnović.

“Fuliranje” na Strossmayerovu trgu adventska je gastromeka koja posjetitelje privlači i novitetima na menijima pa se ondje, osim glasovitog brioša sa sladoledom, za koji se u redu čeka pola sata, mogu naći i vegetarijanske delicije koje, kažu u kućici “Biomania”, oduševljavaju i one skeptične.

– Najpopularniji je curry bowl s basmati rižom, slanutkom, blitvom, hokaido bundevom, korabom, porilukom, kokosovim mlijekom, suncokretovim sjemenkama, kurkumom, kajenskom paprikom i indijskim oraščićem, a stoji 68 kuna – objašnjava chefica Madhavi Cvitković, koja je osmislila recepte za sva jela u ponudi, a rade se, dodaje, od organskih namirnica. Bolitto bowl, koji košta 88 kuna, opisuje kao “zdravu bombu u zdjelici” s 15-ak sastojaka, od crnog graha do crvene dimljene paprike, dok je bean stew varivo čija su baza trešnjevac i azuki, a jesti se može za 58 kuna. Wok of art i surf and wok stoje 78, a glavni su im sastojak rižini rezanci koji se kombiniraju s raznim povrćem i začinima. Za 10 se kuna, pak, može kupiti dimljeni tofu i domaći sir, a za četiri kruh bez glutena.

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Smjestila se na “Fuliranju” i kućica “Black pepper” u kojoj nude pržene polpete s tikvicama, pomfrit od batata i, po izboru, domaću čili šalšu ili pesto s vrhnjem. Jelo stoji 39 kuna i zove se forske tikvice.

Idealna je vegetarijanska kombinacija, a ljudi su baš zadovoljni porcijom jer je zasitna – kažu u kućici. Nešto dalje, kod “Fermaj tovara”, popularan je ukusan zalogaj istarski namaz od tartufa, koji stoji 25 kuna, a poslužuje se na pecivu uz dodatak rukole koja daje poseban šmek.

– Trudimo se donijeti duh Istre u Zagreb, a usto imati i raznoliku ponudu, pa i za vegetarijance – ističe ekipa “Fermaj tovara”.

I rezanci – s kikirikijem

Onima koji ne jedu meso isplati se zastati i kod kućice “Apululu” na “Adventu na Štrosu”, čiji je vlasnik Richard Heins osmislio vege box za 46 kuna. – Sastoji se od ljutih rezanca prelivenih umakom od kikirikija i serviranih s povrćem, jelo je punog okusa i vrlo traženo – ističe Nizozemac.

A preko puta njegove kućice smjestio se “Biblos fast food” s libanonskim specijalitetima koji su, kaže kuharica Farah Khalil, raj za vegetarijance.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

– Libanonska je kuhinja, naime, bogata povrćem i poznata po raskošnim začinima – objašnjavaju u kućici u kojoj se, među ostalim, može dobiti humus, odnosno namaz od slanutka za 24 kune, te baba ghanouj, pire od patlidžana, za 28.

“BAŠ NAŠ! Advent u Klovićevim dvorima”, pak, ima kućicu “Tako yaki” u kojoj wok povrće priprema chef Stjepan Ivanac.

– I to od žute mrkve, tikvica, mladog luka, poriluka, zelene mahune, kineskog kupusa te bukovača, šampinjona i shiitake gljiva – objašnjava Ivanac dodajući kako je sve više ljudi koji traže baš vegetarijansku hranu. Jela bez mesa manje su zastupljena u ponudi, ali neće na Adventu ni vegetarijanci ostati gladni, a suprotno onome što se možda očekuje, i pred kućicama koje nude za njih osmišljene delicije sve su veći redovi. 

Komentara 1

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
11:50 16.12.2019.

Dok ljudi kopaju po kontejnerima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije