Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREKVALIFIKACIJA

Nezaposleni očistili Sljeme i zaradili tečaj, a danas imaju posao

04.04.2009.
u 00:15

Nezaposlenim Zagrepčanima dosadilo je čekanje posla pa je njih 400 uzelo stvari u svoje ruke. Prijavljeni na burzi pristali su odraditi 40 sati društveno korisnog rada, čistili su Sljeme ili su starijim i nemoćnim osobama nosili hranu i tako si osigurali besplatan upis na dvomjesečnu prekvalifikaciju u Pučkom otvorenom učilištu u Vukovarskoj ulici. Jučer su pak u Gastro Globusu podigli svoje diplome i pohvalili se jer većina njih danas radi.

Tečaj za mrtvozornika
Od kuhara, mrtvozornika, medicinskog masera do njegovateljice, birali su među 90 ponuđenih smjerova.

– Prije godinu dana ostala sam bez posla u frizerskom salonu. Bilo mi je bitno samo zaposliti se, a onda sam se uključila u program prekvalifikacije i sada imam novo zanimanje njegovateljice i novi posao – zadovoljna je svojim uspjehom 38-godišnja Renata Raić. Kako kaže, pokušala se zaposliti i kao agentica za nekretnine, no tek je tečaj za njegovateljice bio pun pogodak. Na prekvalifikaciju prošle je godina krenula i 25-godišnja Marija Žarko.

– Završila sam veterinarsku školu i odmah nakon nje našla sam posao u struci. Nakon četiri godine rada, jednostavno mi nisu produžili ugovor, a u Zagrebu više nisam pronašla posao. Bilo je to grozno razdoblje jer nisam mogla vjerovati da u mom gradu nema mjesta za veterinare – kaže Marija Žarko. Od 90 programa, izabrala je onaj medicinske maserke. Isti je program završila i 22-godišnja Mia Božičković.

Sama je sebi šefica
– Završila sam trgovačku školu. Shvatila sam da se u trgovini ne mogu iskazati i to me mučilo. Skupljala sam granje po Sljemenu, a nakon toga krenula na besplatan tečaj – sjeća se svoje prekretnice Mia Božičković. Jučer, nakon što je primila međunarodno priznati ECDL certifikat, ponosno je dobacila - sama sam sebi šefica.

– Kupila sam stol za masažu i radim već mjesec dana. Na dan izmasiram troje ljudi i cijeli mi je tjedan ispunjen. Zasad su moje mušterije samo poznanici – kaže Mia Božičković.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije