Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stradali u potresu

Nevolja nas je spojila pa Božić slavimo zajedno uz bor, kao jedna velika obitelj

arena
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/7
27.12.2020.
u 14:48

Svima onima koji već devet mjeseci žive izvan svojih domova najveći bi poklon z Božić, kažu, bio što skoriji početak obnove Zagreba

Samotno djeluje ulaz u hostel Arena gdje su svoj dom pronašli stradali u potresu nakon preseljenja iz Studentskog doma Cvjetno naselje. U mraku pred vratima treperi okićeno golo stablo kestena. Ulazimo u prostor čijim predvorjem dominira okićena jelka, no pod njom nema darova. Pored nas plaho prolaze umirovljenici s maskama. Gledaju nas sa strahom i nepovjerenjem. Novopridošlice smo, boje se mogućeg prijenosa koronavirusa.

I rešo za skuhati kavu

Odnekud dopire dječji smijeh i cika igre. Malena Dora slavi treći rođendan. Odjevena u vilinsku haljinicu, maše čarobnim štapi-
ćem i ispunjava želje svojim uzvanicima, ostaloj djeci iz hostela. Ista ekipa dočekat će uskoro i prvi Božić izvan svoga doma i toplih, dječjih soba.

Samohrana majka Silvija Bedeničar i njen Borna već su navikli na skučeni prostor njihove dvokrevetne spavaonice, još manje od one u Cvjetnom. Borna za Božić želi što i svaki osmaš – družiti se s prijateljima koji su s druge strane Save, daleko od hostela.

– Nevolja nas je spojila pa smo svi sada kao velika obitelj. Pomažemo si, uskačemo jedni drugima kad treba. Neka prijateljstva koja sam ovdje stekla, bit će vječna – govori Silvija koja za Božić želi “malo mira, kolače i francusku salatu”. Kaže i da će probati nagovoriti kuharice u kantini da skuhaju nešto povrća pa da za Badnjak rezucka omiljenu blagdansku deliciju.

– Skupili smo novac da nabavimo djeci darove i božićno drvce koje će za Badnjak okititi u boravku – govori ona. Neki od 185 stradalnika potresa, koliko ih trenutno živi ondje, Božić će proslaviti skupa, poštujući sve mjere jer, kažu nam, svi se smatraju čla-
novima jednog kućanstva.

Imaju samo jednu želju

I drugi stanari Arene podijelili su s nama božićne želje. Umirovljenica Ljerka Kaur nada se PCR testiranju za umirovljenike u Areni koje im je obećano, no nikad provedeno. Lucija Lovrić želi da se popravi stanje u državi, Ivana Plazman rješavanje pitanja zašti ćenih najmoprimaca jer se boji da bi ovdje mogla zaglaviti godinama. Jedni žele besplatan parking pred Arenom i stabilan internet jer ovaj koji imaju ne radi, što otežava stvar srednjoškolcima u online školi te onima koji rade od kuće.

Drugi priželjkuju čajnu kuhinju i rešo koji su im obećani, ali nikako da stignu pa nemaju, kažu, gdje skuhati kavu ili čaj. Treći pak sanjaju nove madrace jer su oni na kojima spavaju stari i dotrajali, no jedna je želja svima zajednička: da se što prije vrate kući.

Nije lako ni obiteljima koje umjesto u kućama ili sobama hostela svoje božićne dane moraju provesti u kontejnerima. Takvih je obitelji trenutačno, prema podacima zagrebačkog Crvenog križa, 57. I unatoč teškim uvjetima u kojima žive, skučeni u mali prostor od najviše dvadeset kvadrata, pokušavaju nekako blagdanske dane ipak učiniti posebnima. Među njima je Mirko Jurin iz Markuševca koji sam stanuje u kontejneru smještenom u dvorištu kuće.

21.12.2020., Zagreb - Mirko Jurin nakon potresa zivi u kontejneru na Markusevcu. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Privatna arhiva

Okititi svoj prostor ne namjerava, a bor će ukrasiti u sjećanju na svoju pokojnu majku. I kaže nam, iskreno, za slavlje nije
baš raspoložen. Jer nije lako biti veseo kad grijanje zbog visokih računa za struju može koristiti samo povremeno, a zbog nedostatka tuša higijenu obavlja samo kad posjeti brata. No odbija da ga teže životne okolnosti “bacaju” u depresiju.

– Razmišljao sam jednostavno preskočiti Božić zbog svega što mi se u ovoj godini dogodilo. Ali bit ću optimističan pa ću pokušati ipak da ga provedem okružen dragim ljudima – kaže nam Jurin.

Poklon paketi za djecu 

Duh ne gube ni druge obitelji koje su prošle “sito i rešeto” pa su neki unatoč svemu ipak okitili svoje skromne prostore i svake nedjelje palili adventske vijence. Nitko od njih neće biti prepušten sami sebi u ovim blagdanskim danima, poručili su nam predstavnici gradskih četvrti u kojima obitelji žive, jer se za njih brine gradski Crveni križ.

Kako objašnjava Krešimir Kompesak, predsjednik vijeća gradske četvrti Podsljeme, nedavno je podijeljeno stotinu paketa pomoći svim potrebitim obiteljima stradalima u potresu s tog područja.

– Među njima su bili i paketi za obitelji koji žive u kontejnerima na 18 različitih adresa. Radi se o prehrambenim namirnicama poput brašna, ulja i ostalih stvari da ne ostanu gladni – objašnjava Kompesak, a njegov “kolega” iz Gornje Dubrave javlja da je upravo završio s podjelom dječjih paketa svim obiteljima iz kontejnera. Da će uskoro doći pomoć, obećali su iz Crvenog križa Zagreb.

23.12.2020., Zagreb - Zamjenica gradonacelnika Olivera Majic urucila je bozicne poklone sugradjanima koji su u potresu ostali bez svojih domova a sada zive u hostelu Arena. Photo: Marin Tironi/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Marin Tironi/PIXSELL

– Za 57 obitelji stradalih u potresu koje koriste stambene kontejnere Crveni križ će, u suradnji s Gradskim uredom za mjesnu
samoupravu, darovati po paket osnovnih dugotrajnih prehrambenih proizvoda dovoljnih za mjesec dana korištenja prosječne četveročlane obitelji – govore nam.

Pomoć je jučer stigla i u hostel Arena gdje je gradonačelnikova zamjenica Olivera Majić podijelila pakete Crvenog križa te poklon-bonove od 200 kuna, a svako je dijete dobilo dodatni poklon-bon u jednakom iznosu, koji mogu potrošiti u jednom trgovačkom centru, te poklon-paket Kraša. Međutim, svima onima koji već devet mjeseci žive izvan svojih domova najveći bi poklon, kažu, bio što skoriji početak obnove Zagreba.

23.12.2020., Zagreb - Zamjenica gradonacelnika Olivera Majic urucila je bozicne poklone sugradjanima koji su u potresu ostali bez svojih domova a sada zive u hostelu Arena. Photo: Marin Tironi/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Marin Tironi/PIXSELL

Komentara 3

HR
Hrabraja
16:44 27.12.2020.

Uvijek mogu biti podstanari kao i večina Zagrepčana. Ne razumijem zašto bi svi stanovnici plaćali obnovu privatnih kuća, šta su onda oni koji su plaćali osiguranje budale.

Avatar JPlesi
JPlesi
04:36 28.12.2020.

Koliko moraš biti bedast i tupav da si umisliš koliko je ovaj virus opasan za sve a na kraju za djecu nije. Virus ne pita ako je to virus kakav nam svima predstavljaju ubojit i opasan po život. Kad gledaš ove slike ono svi strepe u strahu su za sebe a za djecu ih na kraju nije niti briga pa njih niti ne štiti nitko što je i vidljivo na slici. Što nam ta slika govori.? Pa sama slika vam govori koliko ste bedasti da vjerujete u to da nema opasnosti za djecu a ta krhka i osjetljiva mala bića toliko osjetljiva inače na viruse gripe. Odjednom za njih nema opasnosti a od ovoga se umire i kako kažu napada sve hehehhe opet kažem KOLIKO MORAŠ BITI TUPAV ČOVJEK DA VJERUJEŠ U TO SVE I ONDA OD SEBE DAŠ RADITI CIRKUSANTA I SAM POSTAJEŠ ŽRTVOM TOG CIRKUSA.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije