Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAD ZAZVONI 193

Nevjerojatne intervencije zagrebačkih vatrogasaca: Spašavali konja u blatu, čovjeka u šahtu...

Kolaž vatrogasci
Vecernji.hr/PIXSELL
07.09.2021.
u 16:42

Oni su uvijek tu bilo da ste konj koji je zapeo u blato, pas u požaru, brod na Savi ili čovjek u šahtu, iako za sve nas ipak bi bilo bolje da imaju manje posla.

Kada nešto pođe po zlu oni su među prvima koji dolaze. U podne, u ponoć, neovisno o tome je li blagdan i kakvo je vrijeme 193 stalno zvoni. Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba svakoga dana ima pune ruke posla, a uz to svoje zanimljive priče, anegdote, ali i nerijetko i prava herojska djela stižu podijeliti na Facebooku gdje ih prati gotovo 30 tisuća ljudi.

SPAŠAVANJE S OSMOG KATA

Jedna od posljednjih takvih interevencija bila je ona na zagrebačkim Srednjacima. Hrabri vatrogasci u nedjelju su spasili dvije osobe iz zapaljenog stana na osmom katu nebodera u Ulici braće Domany. 

Obje osobe su se nagutale dima, a požar je izbio u kupaonici veličine oko 4 četvorna metra, te se potom proširio stanom.  Na intervenciji je bilo 6 vatrogasnih vozila i 21 vatrogasaca. 

Obavljenim očevidom utvrđeno je požar najvjerojatnije izbio djelovanjem električnog grijača na plastičnu kantu, koji je prouzročio njeno nagaranje i taljenje, nakon čega se požar proširio na ostale gorive dijelove. Visina materijalne štete za sada nije utvrđena.

FRENKIE JEDVA IZVUKAO ŽIVU GLAVU

Još jedna brza reakcija vatrgosaca spriječila je tragediju u novozagrebačkom naselju Trnsko. Naime, u velikom požaru koji je 8. lipnja u prijepodnevnim satima izbio na 9. katu nebodera vatrogasci su spasili 7 osoba, ali i nekoliko kućnih ljubimaca. Tada je zvijezda postao i Frenkie, buldog koji je jedva izvukao živu glavu tog dana, a izvukao ju je zahvaljujući vatrogascima koji su kako kažu samo radili svoj posao kada su se upustili u buktinju na vrhu nebodera. O razmjerima požara govori i snimka iz zraka.

- Gospodin Jembrih rekao mi je da su u roku od 60 sekundi krenuli na teren, a to su mi potvrdili i građani - kazao je tada zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet.

Požar je ugašen unutarnjom navalom i pomoću visinskih vozila, a u gašenju je sudjelovalo 11 vatrogasnih vozila i 31 vatrogasac. Tijekom intervencije spašeno je sedam osoba  i više kućnih ljubimaca. Četiri osobe pružena je hitna medicinska pomoć, a stanarima oštećenih stanova ponuđen je smještaj.

BROD NA SAVI
No, iako se zovu "vatrogasci" oni se ne bore samo s vatrom. 

- Mi kao da smo JVP Split ili Rijeka - našalili su se na Facebooku komentirajući činjenicu da su u svega nekoliko dana morali više puta intervenirati na Savi jer je netko odvezivao brodove uz nasip iza Mosta mladosti. 

Jedan brod se čak i otkačio te nasukao kod Toplane. Zbog najavljenog visokog vodostaja nasukani brod teglenicu morali su odvući.

ČOVJEK U ŠAHTU
- Dobar dan. Čujte ovak, to mi se još nikad u životu nije dogodilo, ja sam sad u jednoj rupi, rupi. Nemrem izać iz nje jer je sve tak usko, auti idu okolo. Točno vam ne znam reći gdje sam - započeo je tako poziv koji su vatrogasci dobili od nes(p)retnog građana koji je upao u šaht u Zapruđu. Doduše, gospodin nije znao točno reći gdje je i što mu se dogodilo. Poslušajte snimku tog nesvakidašnjeg razgovora.

Srećom i ovoga puta sve je dobro završilo.

KONJSKA POSLA
Definitivno jedna od najneobičnijih intervencija dogodila se prije otprilike 2 tjedna kada su zagrebački vatrogasci potegnuli do Jazbine kako bi iz dubokog blata spasili konja i njegove vlasnike koji su pošteno zaglibili u dubokom blatu.

Tada se jedan od vatrogasaca našalio kako je takva intervencija bila uobičajena u prvoj polovici 20. stoljeća, a drugi su komentirali kako takvo što ne pamte.

Na kraju, oni su uvijek tu bilo da ste konj koji je zapeo u blato, pas u požaru, brod na Savi ili čovjek u šahtu, iako za sve nas ipak bi bilo bolje da imaju manje posla.

Ključne riječi

Komentara 1

MX
Mister X
17:18 07.09.2021.

Nevjerojatne intervencije zagrebačkih vatrogasaca: Spašavali konja u blatu, čovjeka u šahtu... Umjesto da sjede u svojoj bazi izgraju karter . To je hza novinara nevjerovatno intedrvencija koja se u svijetu nanjnormalnije izvodi spasavaju mačku sa drveta majmuna sa bandere i i ako neko negdje padner klad se ......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije