Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ritam grada

Nešto drukčije i originalno što nas vraća na kulturnu kartu Europe. Bolje to nego politika

srce lonac grafit
Foto: Lonac
01.02.2016.
u 18:00

Grad su ulice i njegova mladost koja je prepoznala da su te ulice njezine pa na njima i vježba. Uličnim umjetnicima dajmo da i Hendrixov most učine najvećim zagrebačkim simbolom

Nije li to sjajno! Ako smo i mislili da je ulična umjetnost izgubljena nakon rušenja zida u Branimirovoj, sada pouzdano znamo da nije tako. Lonac je ponovno izvukao aplauz ne samo zagrebačke već i europske scene slobodnih umjetnika muralom kucajućeg srca.

Iako će njegovo odbijanje da otkrije lokaciju jer se boji oštećivanja neki nazvati pretjerivanjem, čini mi se da je prije riječ o zatvaranju još jedne njegove StreetArt priče. Pokazuje Lonac, neki vole isticati kako je zagrebački Banksy, da je suvremena urbana umjetnost nešto drukčije. A mi bismo trebali biti sretni da ju je Zagreb prigrlio svom snagom. Atraktivnih je grafita u Zagrebu bilo i prije, sa značenjem ili bez njega, nebitno.

Ako su u ona vremena oni bili nešto oko čega su strukture dizale obrve, danas bi ih one trebale apsolutno poduprijeti. Zajedno s muralima koji unatoč nedostatku potpore službenih institucija postaju simbolima grada.

Ulična umjetnost potporu ne traži niti joj treba, ali bi joj svakako bilo lakše da je ima, pa da se negdje drugdje pronađe prostor sličan Branimirovoj. Zašto to ne bi bio Hendrixov most? Dajte mu već to ime, pa slavnije teško može biti, a onda dopustite da ga Lonac, Pimp my pump i drugi novovjekovni umjetnici učine najvećim zagrebačkim simbolom

Teško mi je zamisliti da bi takav događaj propustile ijedne svjetske novine, baš kao što i Lončevo kucajuće srce prenose brojni portali. Bolje to nego politika, kojom se umjetnost ovih dečki i ne bavi. 

Zašto metropola ne bi pokazala kako prepoznaje da umjetnost nema granica i da su davno prošla vremena kada je bila omeđena štafelajem, količinom gipsa ili bronce? Zagreb ima umjetnike koji ga mogu staviti na umjetničku kartu Europe na kojoj, priznajmo, sjećanja na njega već pomalo blijede. 

Nismo dugo imali nešto tako originalno kao StreetArt, vrijeme je da ga učinimo svojim. Grad su ulice i njegova mladost koja je prepoznala da su te ulice njihove pa na njima i vježbaju, ali i daju oduška svojoj kreativnosti.

Komentara 5

NO
nonasur
22:51 01.02.2016.

Bravo! Genijalno!

ST
Starotopoljanin
20:47 01.02.2016.

Savrsenstvo,dali je to moguce napraviti sa sprejom.to treba prebaciti na platno,i evo kinti.

Avatar snjezanadolo
snjezanadolo
23:08 01.02.2016.

Bravooo,svaka čast!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije