Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga

Nepoznati detalji o ZOO-u u knjizi Divlja djeca Maksimira

knjiga
PIXSELL
Autor
Mateja Šobak/VLM
13.06.2012.
u 08:00

Poznati pisac živi na kraju maksimirske šume i kao mali je, kaže, često slušao riku lavova u ZOO-u koji su bili najglasniji nedjeljom

„Divlja djeca Maksimira“ konačno su otisnuta. Dvije godine bile su potrebne autoru Zvonimiru Milčecu da o Zoološkom vrtu prikupi više podataka od činjenice da su se, prilikom njegova otvaranja, u njemu nalazile tri lisice i tri sove.

– Rođen sam na Bukovcu i tu sam proveo cijeli svoj život. Zapravo je i pomalo logično što je ravnateljica ZOO-a Davorka Maljković, kad je došla na ideju da se povijest Vrta sabere u jedan svezak, odabrala baš mene da to i učinim – kaže Zvonimir Milčec.

Razlog tome je, kaže, što živi točno na kraju maksimirske šume i kao mali često je slušao riku lavova koji su bili najglasniji nedjeljom.

–To mi je bilo čudno pa sam pitao tadašnjeg ravnatelja zašto su kraljevi džungle najnervozniji nedjeljom, a on mi je rekao da vjerojatno stoga što je „nedjelja bezmesni dan za mesoždere“ – objasnio je Milčec svoju prvu povezanost sa Zoološkim vrtom.

Većinu materijala iz knjige Milčec je prikupio u gradskom arhivu, od ljudi koji su slali svoje stare fotografije, ali i iz novinskih napisa Večernjeg lista.

Priznaje Zvonimir Milčec da je do nekih podataka za knjigu bilo teško doći, dok su drugi dolazili sami od sebe. U svakom slučaju, knjiga o ZOO-u kaže, inspirirala ga je za još jednu, naziva „ZOO na mojem dvorištu“ koju upravo dovršava.

Knjiga „Divlja djeca Maksimira“ javnosti će se predstaviti sutra u velikoj dvorani Novinarskog doma u 19 sati, a bit će popraćena izložbom fotografija iz povijesti ZOO-a te slikama orangutanice Dokane i obitelji čimpanza.

Ključne riječi

Komentara 1

DW
dr.who
08:12 13.06.2012.

Veliko hvala gospodinu Milčecu za ovako prekrasnu knjigu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije