Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POS-ovi poslovni partneri

Nemoguće je iznajmiti ili prodati lokal na kraju grada

DKS_56154406  14.04.2017., Zagreb - Prazni i zapusteni poslovni prostori u POS naselju Sveta Klara.  Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/4
16.04.2017.
u 14:46

Cijene kvadrata ne padaju unatoč tome što zjape prazni

Nakon detaljnih analiza razmotrit ćemo je li natječaj bio dobro marketinški postavljen i što učiniti u daljnjem procesu prodaje – još 2008., nakon što je za 119 poslovnih prostora u Sopnici Jelkovcu došlo tek 38 ponuda, poručili su iz Holdinga. Što je o marketingu u posljednjih deset godina pokazala ta analiza, ne zna se, ali pogledom na lokale u naselju javno najamnih stanova Grada Zagreba, jasno je da na istoku grada i dalje postoji problem.

– Dvjestotinjak je lokala u cijelom naselju, a otprilike ih je puno dvadeset posto. I to sam puno rekao – objašnjava nam jedan od konobara iz kafića u Ulici Ladislava Šabana. Svoje ime nije htio otkriti jer, kako ja rekao, kafića je tek nekoliko i svi će ionako znati tko je s nama razgovarao. Dok on nosi kavu svojim gostima, prilazi nam Damir Šojat, jedan do stanovnika Sopnice pa objašnjava kako su se i oni vlasnici lokala koji su prostore kupili 2008. i 2009. godine vrlo brzo iz njih iselili.

– Vidite, primjerice, čak i iNovine iznajmljuju kiosk koji su kupili – govori nam i pokazuje na vrata jednog od lokala na kojem je oglas za najam. Stoje na prašnjavim i paučinom punim vratima i papiri koje je potpisao Holding, i to oni na kojima se poslovni prostori nude u trajno vlasništvo, i to u prosjeku za 1700 eura po četvornom metru.

Ima onih od 50 kvadrata koji se prodaju za 87 tisuća eura, kao i onih od 35 za 62 tisuće eura, a nekadašnji su se vlasnici prostora čak i na internetskim oglasnicima odlučili riješiti svoje imovine u Sopnici. Lokal od devet kvadrata daje se, tako, za 15 tisuća eura ili u zamjenu za auto, iako, kažu u Sesvetama, nije da posla nema.

– Ovdje ima gotovo tri tisuće stanova. Istina je da je dio njih prazan, ali ljudi moraju u trgovinu, žele popiti kavu, idu na frizuru. Još je prije tri godine Grad dao prostore u najam po dvije kune po kvadratu, tako da mislim da se isplati imati lokal. Naravno, ne ako ga platite 1700 eura po kvadratu – rekla je Ana iz sopničke pekarnice, radnje koja je luksuz za stanovnike POS-a u Svetoj Klari. Od 12 poslovnih prostora u naselju s 332 stana u funkciji nije – nijedan.

– Jednostavno nema sadržaja. Za sve što vam treba, morate izaći iz POS-a. Da biste se bavili sportom, da biste popili piće, da biste kupili kruh – objasnio je Saša iz Svete Klare, u kojoj su prostori navodno svi prodani, i to po oko tisuću eura za četvorni metar. Kad će se i otvoriti i što će u njima biti, ne zna se.

– Ne žele obrtnici na rub grada – kažu u Klari, dok predsjednik Obrtničke komore Mirza Šabić kaže da su obrtnici uvijek koncentrirani na područja u kojima ima puno ljudi, upravo poput naselja u Sopnici i Klari. Jedino što bi moglo biti problem, smatra Šabić, jest prevelika cijena prostora ili što se obrtnike ne upoznaje s time da prostori postoje. 

>> Danju i noću trpe promet: Od nesnosne buke automobila štitit će nas pet metara visok zid

>> Od kvarta na kraju grada do najatraktivnijeg zagrebačkog naselja

Ključne riječi

Komentara 21

LJ
Little John
22:08 16.04.2017.

Prodaja nije išla jer je naselje dovršeno nakon krize nekretnina. Propadaju i poslovni prostori na atraktivnijim lokacijama jer se sve seli u shopping centre. Nudili su se ti poslovni prostori u Jelkovcu po bagatelnim cijenama (ovisno o namjeni od 3-20 kn po kvadratu) kao dugoročni najam Grada. Malo tko je čuo za taj natječaj.... vjerujem da bi bilo više zainteresiranih da se to malo više reklamiralo.

Avatar salaso
salaso
17:13 16.04.2017.

A tek na kraju države....

Avatar Idler 3
Idler 3
17:46 16.04.2017.

Istočni dio grada je najveća žrtva Bilana & co al mu i dalje redovito dajeju glasove. Ni sam problem ruglo zvano Sopnica-Jelkovec neg još više promet v samim Sesvetama. Sve se ceste za Sesvete i cijelo Prigorje tu spajaju iako je odavna obećano kak se bu Branimirova produljila do....ma da....obećel Obećanko...kak puno tog!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije